PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1998 | 07 | 1 |

Tytuł artykułu

Mechanical properties of dried apples after rehydration

Warianty tytułu

PL
Wlasciwosci mechaniczne rehydratowanych suszow z jablek

Języki publikacji

EN

Abstrakty

EN
The properties of apples dehydrated by the osmotic-convection method and dried by convection after rehydration and the degree of recreating mechanical properties of fresh apples were determined. The osmo-convection dried and rehydrated apples have higher mechanical strength than apples dried by convection and rehydrated. After rehydration apples have the same elasticity as raw apples.
PL
Celem pracy było zbadanie właściwości mechanicznych jabłek odwadnianych osmotyczno-konwekcyjnie i suszonych konwekcyjnie po rehydracji oraz określenie stopnia odtworzenia właściwości mechanicznych jabłek świeżych. Tkanka jabłek poddanych rehydracji zachowuje się jak ciało lepko-plastyczne. W miarę postępu rehydracji następuje pęcznienie materiału i odbudowa struktury tkanki materiału świeżego. Turgor tkanki poddanej rehydracji jest niższy i warunkuje to niższą sztywność, której miarą jest nachylenie początkowego odcinka krzywej ściskania (Rys. 1). Sprężystość tkanki jabłek odwadnianych osmotyczno-konwekcyjnie i suszonych konwekcyjnie już po jednej godzinie rehydracji osiąga wartość zbliżoną do sprężystości tkanki jabłek surowych (Rys. 2), chociaż tempo relaksacji naprężeń jest o połowę niższe (Rys. 3). Praca ściskania w czasie rehydracji osiąga największe wartości dla próbek otrzymanych sposobem osmotyczno-konwekcyjnym. Nie usunięta podczas rehydracji sacharoza wpływa na większą wytrzymałość materiału poddanego rehydracji (Rys. 4).

Wydawca

-

Rocznik

Tom

07

Numer

1

Opis fizyczny

s.77-82,wykr.,bibliogr.

Twórcy

  • Szkola Glowna Gospodarstwa Wiejskiego, ul.Nowoursynowska 166, 02-787 Warszawa
autor

Bibliografia

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-096d4cfd-40ee-4dd0-9a5e-08cdeca89476
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.