PL
W części drugiej artykułu omówiono obszary oddziaływania funkcjonalnej żywności, kategorie składników i pojedynczych związków poprawiających zdrowie. Bardziej szczegółowo przedstawiono znaczenie dla zdrowia substancji mineralnych, zapotrzebowanie dzienne organizmu na nie oraz ich stosowanie do wzbogacania napojów. Omówiono: wapń, fosfor, magnez, żelazo, sód, potas i selen. Dotychczas rynek żywności i napojów funkcjonalnych w Europie jest słabo rozwinięty i wymaga upowszechnienia wiedzy wśród klientów na temat składników funkcjonalnych, by ich zastosowanie uzyskało powszechną akceptację.
EN
In the second part of the article author discussed the spaces of effect of the functional nourishment and the categories of the components and single substances, which have good influence on the health. There is presented more particularly the meaning of mineral substances for the health, daily requirement of organism for these substances and usage for enrichment of the drinks. The calcium, phosphor, magnesium, iron, sodium, potassium and selenium were discussed. Until now the market of food and functional drinks in Europe is underdeveloped. It needs to disseminate the knowledge among the clients about the functional components for common acceptation of their usage.