PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2007 | 22 | 4 |

Tytuł artykułu

Physicochemical properties of colostrum and milk from Angus and Black-and-White cows during the first ten days after calving

Warianty tytułu

PL
Cechy fizykochemiczne siary i mleka krow rasy angus i czarno-bialej w pierwszych dziesieciu dobach po wycieleniu

Języki publikacji

EN

Abstrakty

EN
Changes in the composition and properties of colostrum and milk from Angus and Black-and--White cows were described in successive milking runs on the first ten days after calving. The first test milking took place directly after calving, and successive milking runs – every 6 hours on the first day, every 8 hours on the second and third day and twice on the fourth day. The collected samples were marked for the basic composition and density of milk, its active acidity, thermostability and coagulability. In comparison with Black-and-White cows, colostrum and milk from Angus cows on the first ten days after calving were characterized by a lower fat and lactose content and a higher protein content. The technological properties of colostrum and milk from both breeds were less differentiated and remained within the reference range. The colostrum from cows of both breeds, obtained in the first twelve hours after calving, was characterized by very good composition and quality. A high quality of colostrum was maintained in the Angus breed during the first five days after calving. The obtained results indicate that long-term selection for increased yield caused significant changes in the composition of colostrum and milk.
PL
Określono zmiany składu oraz właściwości siary i mleka krów rasy angus i czarno-białej w kolejnych dojach w pierwszych dziesięciu dobach po wycieleniu. Pierwszy próbny dój wykonano bezpośrednio po wycieleniu, kolejne w pierwszej dobie co 6 godzin, w drugiej i trzeciej dobie co 8 godzin, a od czwartej doby dwa razy w ciągu dnia. W pobranych próbach oznaczono podstawowy skład mleka oraz gęstość, kwasowość czynną, termostabilność i krzepliwość. Siara i mleko krów rasy angus w porównaniu z rasą czarno-białą w pierwszych dziesięciu dobach po wycieleniu charakteryzowały się niższą zawartością tłuszczu i laktozy oraz wyższą białka. Technologiczne właściwości siary i mleka obu ras były mniej zróżnicowane i nie odbiegały od wartości fizjologicznych. Siara krów obu ras pozyskana w pierwszych dwunastu godzinach po wycieleniu charakteryzowała się bardzo dobrym składem i jakością. Dobra jakość siary utrzymywała się u rasy angus przez pierwsze pięć dób po wycieleniu. Uzyskane wyniki wskazują, że prowadzona od wielu lat selekcja w celu zwiększenia wydajności krów, spowodowała znaczne zmiany w składzie ich siary i mleka.

Słowa kluczowe

Wydawca

-

Rocznik

Tom

22

Numer

4

Opis fizyczny

p.620-632,fig.,ref.

Twórcy

autor
  • University of Warmia and Mazury in Olsztyn, Michala Oczapowskiego 5, 10-719 Olsztyn, Poland
autor

Bibliografia

  • BERNATOWICZ E., REKLEWSKA B. 2003. Bioaktywne składniki białkowej frakcji mleka. Prz. Hod., 3: 1-10.
  • CRUYWAGEN C.W. 1990. Effect of Curd Forming of Colostrum on Absorption of Immunoglobulin G in Newborn Calves. J Dairy Sci., 73(11): 3287-3290.
  • CZAPLICKA M., CZERNIEWICZ M., PUCHAJDA Z., KRUK A., SZALUNAS T. 2002. Ocena ilości i jakości mleka pozyskanego od krów holsztyńsko-fryzyjskich i czarno-białych. Zesz. Nauk. Prz. Hod., 62: 183-191.
  • DEGEN A.A., YOUNG B.A. 1980. Live-weight, total body-water and maternal body-solids changes in pregnat and lactating beef cows. Journal of Agricult. Sci., Camb. 95(1): 1-5.
  • FERTIG A., FELEŃCZAK A. 2003. Związek między polimorfizmem białek a właściwościami mleka krów rasy simentalskiej. Zesz. Nauk. Prz. Hod., 69: 65-69.
  • FLEENOR W.A., STOTT G.H. 1980. Hydrometer Test for Estimation of Immunoglobulin Concentration in Bovine Colostrum. J. Dairy Sci., 63(6): 973-977.
  • JANKOWSKA M., SAWA A. 2004. Kondycja krów czarno-białych z różnym udziałem genów rasy holsztyńsko-fryzyjskiej a ich użytkowość mleczna i rozpłodowa. Zesz. Nauk. Prz. Hod., 72(1): 93-100.
  • KAMIENIECKI K., GNYP J., PODOLAK G. 1998. Zawartość podstawowych składników w mleku w zależności od czynników hodowlanych i środowiskowych. Annales Universitatis Mariae Curie-Skłodowska, Sectio EE, vol. XVI, 6, 43-47.
  • KOVACS A.Z. 1997. The milking ability of Angus cows in comparison with their calves; growth. Acta-Agraria-Kaposvariensis, 1(1): 45-57, 15.
  • KRZYŻEWSKI J., STRZAŁKOWSKA N., RYNIEWICZ Z. 1997. Czynniki genetyczne i środowiskowe wpływające na zawartość białka w mleku krów. Prz. Hod., 8: 8-11.
  • Mlekosurowe do skupi. PN-A-86002:1999.
  • PIJANOWSKI E. 1984. Zarys chemii i technologii mleczarstwa, t. I. PWR i L, W-wa.
  • PREŚ J., SZULC T., DOBICKI A. 1995. Wpływ zwiększonego udziału białka w żywieniu wysokowydajnych krów na skład siary, mleka i ich produkcyjność. Rocz. Nauk. Zoot., 22(2): 171-182.
  • PRITCHETT L.C., GAY C.C, BESSER T.E., HANCOC D.D. 1991. Management and production factors influencing immunoglobulin G1 concentration in colostrum from Holstein cows. J. Dairy Sci., 74: 2336-2341.
  • SABLIK P., KAMIENIECKI H., PILARCZYK R. 2003. Poziom mocznika i białka w mleku w ocenie prawidłowego zbilansowania dawki pokarmowej dla krów mlecznych. Zesz. Nauk. Prz. Hod., 1(68): 99-106.
  • SAWA A., PIWCZYŃSKI D., BOGUCKI M., NEJA W. 2004. Genetyczne i fenotypowe parametry wydajności i składu mleka w zależności od wieku krów i poziomu wydajności stada. Zesz. Nauk. Prz. Hod., 72(1): 11-20.
  • SIEBERS R., SIEBERS L., KLATA W. 1985. Badania składu mleka krów w zależności od stadium laktacji i pory doju. Cz. I. Skład mleka w pierwszym tygodniu laktacji. Zesz. Nauk. AR w Szczecinie, nr 114, Zoot. XXI, 89-103.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-08f31361-edb0-4e9e-a95d-6f4c4a68b2f7
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.