PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2007 | 57 | 2 |

Tytuł artykułu

Effect of minimal processing on changes in the texture of vacuum-packaged apple slices

Treść / Zawartość

Warianty tytułu

PL
Wplyw minimalnego przetwarzania na zmiany tekstury plastrow jablek pakowanych prozniowo

Języki publikacji

EN

Abstrakty

EN
The aim of the study was to determine changes in the texture and tissue microstructure of apples under the influence of minimal processing, consisting in dipping, blanching and vacuum impregnation with a solution containing ascorbic acid, 4-hexylresorcinol, calcium chloride and sucrose. Among the 10 tested apple varieties the best flesh hardness was found for var. Gala and Idared; these cultivars also exhibited the best texture after the application of vacuum impregnation. The biggest changes both in the texture and tissue microstructure of apples were caused by blanching, while the smallest ones by dipping. The process of vacuum impregnation ensured a greater uniformity in the flesh microstructure of apple slices, whereas the values of firmness for these slices decreased during product’s storage.
PL
W pracy określono zmiany tekstury i mikrostruktury tkanki jabłek pod wpływem procesu minimalnego przetwarzania polegającego na zanurzaniu, blanszowaniu oraz nasączaniu próżniowym roztworem zawierającym kwas askorbinowy, 4-heksylrezorcynol, chlorek wapnia i sacharozę. Spośród 10 badanych odmian jabłek świeżych największą twardością tkanki charakteryzowały się odmiany Gala i Idared (rys. 1), odmiany te odznaczały się również najlepszą teksturą po zastosowaniu nasączania próżniowego (rys. 2). Największe zmiany zarówno w teksturze jak i mikrostrukturze tkanki jabłek powodowało blanszowanie w stosowanym roztworze, najmniejsze zanurzanie (rys. 3, 4, 6). Proces nasączania próżniowego nadał większą jednolitość mikrostrukturze tkanki plastrów jabłek (rys. 6), natomiast wartości twardości tych plastrów zmniejszały się w czasie przechowywania produktu.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

57

Numer

2

Opis fizyczny

p.161-166,fig.,ref.

Twórcy

  • Agricultural University of Poznan, Wojska Polskiego 31, 60-624 Poznan, Poland
autor

Bibliografia

  • 1. Anese M., Manzano M., Nicoli M.C., Quality of minimally processed apple slices using different modified atmosphere conditions. J. Food Qual., 1997, 20, 359–370.
  • 2. De Daza M.S.T., Alzamora S.M., Chanes J.W., Combination of preservation factors applied to minimal processing of foods. Crit. Rev. Food Sci. Nutr., 1996, 36, 629.
  • 3. Del Valle J.M., Aranguiz V., Leon H., Effects of blanching and calcium infiltration on PPO activity, texture, microstructure, and kinetics of osmotic dehydration of apple flesh. Food Res. Int., 1998, 31, 557–569.
  • 4. Erle U., Schubert H., Combined osmotic and microwave-vacuum dehydration of apples and strawberries. J. Food Eng., 2001, 49, 193–199.
  • 5. Esau K., Anatomia roślin. 1973, PWRiL, Warszawa, pp. 730–741 (in Polish).
  • 6. Everson H.P., Waldron K.W., Geeson J.D., Browne K.M., Effects of modified atmospheres on textural and cell wall changes of asparagus during shelf-life. Int. J. Food Sci. Technol., 1992, 27, 187–199.
  • 7. Fito P., Chiraldt A., Betoret N., Gras M., Chafer M., Martinez- -Monzo J., Andres A., Vidal D., Vacuum impregnation and osmotic dehydration in matrix engineering application in functional fresh food development. J. Food Eng., 2001a, 49, 175–183.
  • 8. Fito P., Chiralt A., Barat J.M., Andres A., Martinez-Monzo J., Martinez-Navarrete N., Vacuum impregnation for development of new dehydrated products. J. Food Eng., 2001b, 297–302.
  • 9. Gorczyński T., Ćwiczenia z botaniki. 1975, PWN, Warszawa, pp. 227–229 (in Polish).
  • 10. Gunes G., Hotchkiss J.H., Watkins C.B., Effect of gamma irradiation on the texture of minimally processed apple slices. J. Food Sci., 2001, 66, 63–67.
  • 11. Guzman I.L., Cantwell M., Barret D.M., Fresh-cut cantaloupe: effect of CaCl2 dips and heat treatments on firmness and metabolic activity. Posth. Biol. Technol., 1999, 17, 201–213.
  • 12. Izumi H., Watada A.E., Calcium treatment to maintain quality of zucchini squash slices. J. Food Sci., 1996, 60, 789–793.
  • 13. Kim D.M., Smith N.L., Lee C.Y., Apple cultivar variations in response to heat treatment and minimal processing. J. Food Sci., 1994, 58, 1111–1114.
  • 14. Lurie S., Nussinovitch A., Compression characteristics, firmness, and texture perception of heat treated and unheated apples. Int. J. Food Sci. Technol., 1996, 31, 1–5.
  • 15. Martinez-Monzo J., Martinez-Navrrete N., Chiralt A., Fito P., Mechanical and structural changes in apple (var. Granny Smith) due to vacuum impregnation with cryoprotectants. J. Food Sci., 1998, 63, 499–502.
  • 16. McFeeters R.F., Changes in pectin and cellulose during processing. 1985, in: Chemical Changes in Food during Processing (eds. T. Richardson), J. W. Finley. AVI Pub. Co., Westport, Conn., pp. 347–372.
  • 17. Obenland D.M., Carrol T.R., Mealiness and pectolytic activity in peaches and nectarines in response to heat treatment and cold storage. J. Amer. Soc. Hort. Sci., 2000, 125, 723–728.
  • 18. Powrie W., Skura B., Modified atmosphere packaging of fruits and vegetables. 1997, in: Modified Atmosphere Packaging of Food (eds. B. Ooraikul, B. Stiles). Ellis Horwood, London, p. 167.
  • 19. Rosen J.C., Kader A.A., Postharvest physiology and quality maintenance of sliced pear and strawberry fruits. J. Food Sci., 1989, 57, 656–59.
  • 20. Soliva-Fortuny R.C., Oms-Oliu G., Martin-Belloso O., Effect of ripeness stages on the storage atmosphere, color, and textural properties of minimally processed apple slices. J. Food Sci., 2002, 67, 1958–1963.
  • 21. Witrowa-Rajchert D., Rehydration as an indicator of changes occurring in plant flesh during drying. 1999, Fundacja Rozwój SGGW, Warszawa, pp. 59–71 (in Polish).

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-08c666d6-638e-4bdc-a18d-96bc15c67af0
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.