PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1993 | 21 |

Tytuł artykułu

Badania patomorfologiczne tarczyc i watrob kurczat brojlerow zywionych dietami z maksymalnym udzialem poekstrakcyjnej sruty rzepakowej z polskiej odmiany Jantar i kanadyjskiej Canoli

Warianty tytułu

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Badania przeprowadzono na 500 kurczętach brojlerach Astra В (C89 X W74), podzielonych na 5 grup po 100 szt., które żywiono paszą zawierającą poekstrakcyjną śrutę sojową (grupa kontrolna), poekstrakcyjną śrutę rzepakową z odmiany dwuzerowej Jantar z nasion surowych (gr. II), parowanych (gr. III), oraz toastowaną (gr. IV). W grupie V zastosowano śrutę rzepakową toastowaną z kanadyjskiej odmiany Canola. Przeprowadzone badania patomorfologiczne i histochemiczne tarczyc i wątrób wykazały największe uszkodzenie tarczyc u ptaków z gr. II i IV oraz wątrób - w gr. II. Obraz tarczyc w gr. III i V był zbliżony, co potwierdza celowość parowania całych nasion rzepakowych przed rozpoczęciem procesów technologicznych pozyskiwania tłuszczu.
RU
Исследования провели на 500 циплятах-бройлерах Astra В (С89 X W74), разде­ленных на 5 групп по 100 птиц. Рацион контрольной группы (I) содержал соевый шрот. Рационы опытных групп включали рапсовый шрот из улучшенного (00) сорта Янтар из сырых семян (гр. II), пареных семян (гр. III), а также тестированный (гр. IV). В гр. V использовали тестированный шрот из канадского сорта Каноля Патоморфологические и гистохимические исследования показали, что щитовидная же­леза наиболее повреждена у птиц гр. II и IV, а печень — в гр. II. Картина щитовид­ных желез гр. III и V была близкой, что подтверждает целесообразность парения целых семян рапса перед технологическим маслобойным процессом.
EN
The examination was carried out on 500 broiler chickens Astra В (C89 X W74) divided into 5 groups, each consisting of 100 units, which were fed with extracted soybean oilmeal (control group), extracted rapeseed oilmeal of the bi-zero Jantar cultivar made of raw seeds (group II), steamed seeds (group III), and toasted oilmeal (group IV). In group V toasted rapeseed meal of the Canadian Canola cultivar was used. Pathomorphological and histochemieal examinations of thyroid glands and livers showed the largest thyroid gland damage in birds from groups II and IV and the largest liver damage in birds from group II. The pictures of thyroid glands for groups III and V were much alike, which proves the usefulness of steaming whole rapeseed seeds before starting technological processes of fat gain.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

21

Opis fizyczny

s.219-228,rys.,tab.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Akademia Rolniczo-Techniczna, Olsztyn
autor
autor
autor
autor
autor

Bibliografia

  • Bell, J. M., 1984, Nutriens and toxicants in rapeseed meal: a review. J. Ania Sci., 50 (4): 996—1010.
  • Chmelnickij, О. K., G. S. Katinas, V. L. Вykov, 1975, Morfometričeskoe issledovanie ščitovidnoj železy. Arch. Pat., 7: 71—76.
  • Faruga, A., H. Kozłowska, M. Kozłowski, K. Kornacki, A. Rutkowski, 1973, Uber Rapsschrote. 25 Mitt. Goitrogene Eigenschaften von Silage aus gedämpften Kartoffeln und Rapsschrot in der Ernährung von Enten. Nahrung, 17 (2): 153—160.
  • Faruga, A., M. Kozłowski, H. Kozłowska, 1974, Śruta rzepakowa i kiszonki z ziemniaków w żywieniu brojlerów kaczych. Rocz. Nauk Hol., B-S (1): 61—73.
  • Kozłowska, H., H. Nowak, R. Zadernowski, R. Szuk, R. Сiсhoń, 1977, Aktywność mirozynazy w procesie technologicznym przerobu rzepaku. Przem. Spoż., 31: 436—438.
  • Kozłowska, H., D. Rotkiewicz, M. Kozłowski, A. Faruga, D. Mi­kulski, B. Pastuszewska, 1987, Poprawa wartości żywieniowej śruty rzepakowej „00" poprzez obróbkę hydrotermiczną całych nasion. Biul. Inf. Przem. Pasz., 26 (3): 43—51.
  • Kozłowski, M., 1975, Ocena celowości odgoryczania poekstrakcyjnej śruty rzepakowej w procesie kiszenia z paszami węglowodanowymi. Zesz. Nauk. ART Olszt., Zoot., 8: 3—78.
  • Kozłowski, M., 1976, Badania nad zastosowaniem kiszonek ziemniaczanych i śrut rzepakowych w tuczu brojlerów kaczych. Cz. 2. Aktywność wolotwórcza śrut rzepakowych. Rocz. Nauk Rol., B-98 (1): 83—89.
  • Kozłowski, M., 1976, Zastosowanie poekstrakcyjnej śruty rzepakowej w ży­wieniu brojlerów kaczych. Zesz. Nauk. ART Olszt., 12: 67.
  • Leung, Р., В. E. March, 1976, The thyroid response to chronic goitrogenic stimulation and the persistance of effects of early goitrogenic stimulation. Can. J. Physiol. Pharmac., 54: 583—589.
  • Madejski, Z., 1972, Problem toksyczności śrut rzepakowych dla zwierząt. Medycyna Wet., 28 (7): 409—412.
  • L2. Madejski, Z., T. Szprengier, 1972, Oznaczanie izotiocjanianów (ITC) i 5-winylo-2-tiooksazolidonu (VTO) w śrucie rzepakowej. Med. Wet., 28 (8): 502—505.
  • Marais, A., Des, Q. N. LaHam, 1962, The relation between the staining properties of the thyroidal colloid and its iodine content. Cain. J. Biochem. Physiol., 40: 227—236.
  • Pokorny, J., J. Davidek, J. Valisek, J. С molik, 1985, Przemiany pochodnych siarkowych i lipoprotein podczas przerobu nasion rzepaku zerowego i dwuzerowego. II Krajowe Sympozjum Chemii i Technologii Tłuszczów, 24—26.09.1985 r. w Gdańsku.
  • Rakowska, M., M. Zalińska, E. Słomińska, B. Byczyńska, 1987, Effect of heat treatment on lysine and protein availability low glucosinolate rapeseed meal in rats. 7th International Rapeseed Congress, 11—14.05.1987, Poznań.
  • Rotkiewicz, Т., J. Koska, M. Kozłowski, A. Faruga, Н. Koz­łowska, В. Lossow, G. Mieth, H. D. Bock, R. Ohff, 1981, Über die Eignung nach verschiedenen Verfahren hergestellter Rapsextraktionsschrote für die Broilermast. 2. Mitt. Zur strumigenen Wirkung von Rapsextraktionsschrot Nahrung, 25 (4): 371—378.
  • Rotkiewicz, Т., M. Kozłowski, 1984, Morfologia tarczyc brojlerów ka­czych żywionych mieszankami pełnoporcjowymi z udziałem poekstrakcyjnej śruty rzepakowej toastowanej. Zesz. Nauk. ART Olszt., Wet., 15: 87—93.
  • Rotkiewicz, Т., M. Kozłowski, A. Faruga, A. Kruszewska, J. Zgaiński, 1988, Wpływ odpadów tłuszczowych przemysłu olejarskiego na patomor- fologię mięśnia sercowego i skład tłuszczu zapasowego brojlerów kurzych. Acta Acad. Agricult. Tech. Olst., Vet. 18: 115—127.
  • Rotkiewicz, Т., A. Faruga, N. S. Isshаk, M. Kozłowski, 1988, Patomorfologia tarczyc i wątrób brojlerów kurzych żywionych mieszankami pełnoporcjowymi z udziałem różnych śrut rzepakowych. Acta Acad. Agricult. Tech. Olst., Vet., 17: 131—141.
  • Rotkiewicz, Т., A. Ruta, M. Kozłowski, A. Faruga, D. Mikulski D. Rotkiewicz, H. Kozłowska, 1990, Patomorfologia tarczyc i wątrób kurcząt brojlerów żywionych dietami z udziałem śrut rzepakowych z różnych odmian. Acta Acad. Agricult. Tech. Olst., Vet., 19: 159—174.
  • Rotkiewicz, Т., M. Kozłowski, J. Falkowski, J. Czarnyszewicz, 1990, Badania patomorfologiczne narządów wewnętrznych świń żywionych die­tami z dużym udziałem śrut rzepakowych z odmian podwójnie ulepszonych. Acta Acad. Agricult. Tech. Olst., Vet., 19: 175—184.
  • Kozłowski, M., A. Faruga, D. Mikulski, H. Kozłowska, D. Rot­kiewicz, K. Kozłowski, 1991, Wyniki tuczne i rzeźne kurcząt brojlerów żywionych dietami z udziałem poekstrakcyjnej śruty rzepakowej z odmian podwójnie ulepszonych. Acta Acad. Agricult. Tech. Olst., Zoot., 34: 183—193.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-08bbe288-54f7-42aa-a05d-a5a73981a265
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.