PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2006 | 33 | 2 |

Tytuł artykułu

Ocena wartości odżywczej diety podstawowej pacjentów Świętokrzyskiego Centrum Onkologii

Autorzy

Warianty tytułu

EN
Assessment of the nutritional value of the basic diet for patients of Swietokrzyskie Oncology Centre

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Celem pracy była ocena wartości odżywczej diety podstawowej w Świętokrzyskim Centrum Onkologii w latach 2002-2004 dla hospitalizowanych mężczyzn w wieku 26-60 lat. Oceniano pokrycie zapotrzebowania na energię i podstawowe składniki odżywcze, ze szczególnym uwzględnieniem witamin antyoksydacyjnych i składników mineralnych, biorących udział w zapobieganiu powstawania chorób nowotworowych. Równocześnie oceniano stopień realizacji zalecanych norm spożycia owoców i warzyw. Analiza zebranych wyników wykazała, że zawartość prawie wszystkich badanych składników odżywczych mieściła się w zakresie najnowszych norm dotyczących żywienia szpitalnego. Jedynie zawartość witamin A oraz C znacznie przekroczyła powyższe zalecenia. Bardzo korzystnie przedstawiał się także udział błonnika pokarmowego w diecie, a zawartość cholesterolu była znacznie poniżej zaleceń.
EN
The aim of the study was to estimate the nutritional value of the basic diet in the Świętokrzyskie Centre of Oncology in the period from 2002 till 2004 for hospitalized men aged between 26 and 60. The evaluation included the coverage of requrements for energy and basic nutritional components, with special emphasis on antioxidant vitamins and mineral ingredients forming a part of the cancer prevention system. At the same time, the level of fulfillment of recommended norms of consumption of fruits and vegetables was estimated. The analysis of collected results showed that the content of nearly, all tested nutritional factors complied with the scope of latest standards for hospital nutrition. Only the content of vitamins A and C exceeded the above recommendations to a large extent. The share of food cellulose in the diet was very favourable, too, and the content of cholesterol was much lower than recommended.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

33

Numer

2

Opis fizyczny

s.150-160,tab.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Akademia Rolnicza, Krakow
autor

Bibliografia

  • 1. Abbey M.: The importance of vitamin E in reducing cardiovascular risk. Nutr. Rev., 1995, 53, 9.
  • 2. Anderson J.W., Gilinsky N.H., Deakins D.A.: Lipid responses of hypercholesterolemic men to oat - bram and wheat - bran intake. Am. J. Clin. Nutr., 1991, 54, 678.
  • 3. Baron J.A., Beach M., Mandel J.S.: Calcium supplements for the prevention of colorectal adenomas. N. Engl. J. Med., 1999, 340, 101.
  • 4. Bartnikowska E., Rutkowska B.: Wpływ różnych preparatów włókna pokarmowego. Żywn. Żyw. Prawo Zdr., 1994, 16.
  • 5. Bland J.S.: Oxidants and antioxidant in clinical medicine: past and future potential. J. Nutr. Med., 1995, 5, 255.
  • 6. Brown K.M., Morrice P.C., Duthie G.G.: Vitamin E supplementation suppresses index of lipid peroxidation and platelet counts in blood of smokers and nonsmokers but plasma lipoprotein concentrations remain unchanged. Am. J. Clin. Nutr., 1994, 60, 383.
  • 7. FAO. Fats and oils in human nutrition. Report of a joint experts consultation Roma. FAO, Food and Nutrition paper. 1994, 57, 9.
  • 8. Grimble R.F.: Effect of antioxidative vitamins on immune function. Int. J. Vit. Nutr. Res., 1997, 67, 312.
  • 9. Hodis H.N., La Bree L.: Serial coronary angliographic evidence that antioxidant vitamin intake reduce progresion of coronary artery aterosclerosis. J. Amer. Med. Assoc., 1995, 273, 1849.
  • 10. Hryniewiecki L.: Otyłość a rozwój nowotworów. Nowiny Lek., 1999, 68, 10, 899.
  • 11. Ilow R., Regulska-Ilow B., Hudziec P.: Porównanie sposobu żywienia kobiet chorych na nowotwory sutka i jajnika oraz kobiet zdrowych. Cz. I. Zwyczaje żywieniowe i częstotliwość spożycia produktów spożywczych. Żyw. Człow. Metab., 1995, 22, 4, 335.
  • 12. Ilow R., Regulska-Ilow B., Hudziec P.: Porównanie sposobu żywienia kobiet chorych na nowotwory sutka i jajnika oraz kobiet zdrowych. Część II. Ilościowa ocena sposobu żywienia. Żyw. Człow. Metab., 1996, 23, 1, 47.
  • 13. Jarosz M., Dzieniszewski J.: Żywienie a rak jelita grubego. Żyw. Człow. Metab., 2000, 27, 3.
  • 14. Jarosz M.: Epidemiologia raka żołądka, rola żywienia w jego powstawaniu ze szczególnym uwzględnieniem witaminy C. Nowa Medycyna 1998, 21/22, 57.
  • 15. Jarosz M.: Żywienie, alkohol a nowotwory złośliwe przewodu pokarmowego. Żywn. Żyw. Prawo Zdr., 2001, 1, 98.
  • 16. Kestin M., Moss R., Cliffon P.M.: Comparative effects of three cereal brans on plasma lipids, blood pressure, and hypercholesterolemic men. Am. J. Clin. Nutr., 1990, 52, 661.
  • 17. Kolanowski W: Tłuszcz rybi - niepowtarzalna wartość odżywcza. Żywn. Żyw. Prawo Zdr., 2000, 9, 4, 430.
  • 18. Kolanowski W: Żywność a choroby cywilizacyjne i starzenie się organizmu. Żywn. Żyw. Prawo Zdr., 2000, 3, 311.
  • 19. Kozłowska-Wojciechowska M., Kafel S.: Żywność, żywienie a nowotwory. Nowa Medycyna 1999, 21, 9.
  • 20. Kunachowicz H., Nadolna I., Przygoda B., Iwanow K.: Tabele wartości odżywczej produktów spożywczych. Warszawa, Prace IŻŻ 85, 1998.
  • 21. Lorenc R., Kłocińska K.: Znaczenie i rola suplementacji wapniem. Żyw. Człow. Metab., 1999, 30, 37.
  • 22. Manson J.B.: Folate and colonie carcinogenesis: Searching for a mechanistic understanding. J. Nutr. Biochem., 1994, 5, 170.
  • 23. Natraj C.V., Ghandhi V.M., Menon K.G.: Lipolic acid and diabetic rats and diabets. J. Biosci., 1984, 6, 37.
  • 24. Podstawy naukowe żywienia w szpitalach. Pr. zbior, pod red. J. Dzieniszewskiego, L. Szponara, B. Szczygła, J. Sochy. Warszawa, Prace IŻŻ, 2001.
  • 25. Popkin B.M., Haines P.S., Reidy K.C.: Food consumption trends of us women: patterns and determinants between 1977 and 1985. Am. J. Clin. Nutr., 1989, 49, 1907.
  • 26. Potter J.D.: Colon cancer: reconciling the epidemiology physiology and molecular biology. J. Amer. Med. Assoc., 1992, 268, 1573.
  • 27. Sekuła W., Niedziałek Z., Figurska K.: Zmiany w spożyciu tłuszczów w Polsce. Przem. Spoż., 1997, 4, 8.
  • 28. Susan A.: Wpływ żywienia na stan kości ze szczególnym uwzględnieniem wapnia i fosforu. Żywn. Żyw. Prawo Zdr., 2000, 3.
  • 29. Symons H.: Nutrition values of yogurt and fermented milk. World Newsletter 1993, 2, 2.
  • 30. Wartanowicz M., Ziemlański Ś.: Rola witaminy C w fizjologicznych procesach ustroju człowieka. Żyw. Człow. Metab., 1992, 19, 3, 193.
  • 31. World Cancer Reasearch Found and American Institut for Cancer Research: Colon, rectum. In: Food Nutrition and Prevention of Cancer: global perspective. Washington, BANTA, 1997, 216.
  • 32. Ziemlański Ś.: Podstawy prawidłowego żywienia człowieka. Zalecenia żywieniowe dla ludności w Polsce. Warszawa, Instytut Danone, 1998.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-0875fc3b-52d6-439a-8056-7e309d7953ca
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.