PL
Celem pracy była ocena wartości odżywczej diety podstawowej w Świętokrzyskim Centrum Onkologii w latach 2002-2004 dla hospitalizowanych mężczyzn w wieku 26-60 lat. Oceniano pokrycie zapotrzebowania na energię i podstawowe składniki odżywcze, ze szczególnym uwzględnieniem witamin antyoksydacyjnych i składników mineralnych, biorących udział w zapobieganiu powstawania chorób nowotworowych. Równocześnie oceniano stopień realizacji zalecanych norm spożycia owoców i warzyw. Analiza zebranych wyników wykazała, że zawartość prawie wszystkich badanych składników odżywczych mieściła się w zakresie najnowszych norm dotyczących żywienia szpitalnego. Jedynie zawartość witamin A oraz C znacznie przekroczyła powyższe zalecenia. Bardzo korzystnie przedstawiał się także udział błonnika pokarmowego w diecie, a zawartość cholesterolu była znacznie poniżej zaleceń.
EN
The aim of the study was to estimate the nutritional value of the basic diet in the Świętokrzyskie Centre of Oncology in the period from 2002 till 2004 for hospitalized men aged between 26 and 60. The evaluation included the coverage of requrements for energy and basic nutritional components, with special emphasis on antioxidant vitamins and mineral ingredients forming a part of the cancer prevention system. At the same time, the level of fulfillment of recommended norms of consumption of fruits and vegetables was estimated. The analysis of collected results showed that the content of nearly, all tested nutritional factors complied with the scope of latest standards for hospital nutrition. Only the content of vitamins A and C exceeded the above recommendations to a large extent. The share of food cellulose in the diet was very favourable, too, and the content of cholesterol was much lower than recommended.