PL
Wartość Odżywcza (odpowiednia wartość energetyczna, zawartość białka, tłuszczu, węglowodanów, składników mineralnych i witam in)pro dukt ó w przeznaczonych dla niemowląt i dzieci powinna być dostosowana do ich potrzeb wiekowych. Badania dotyczące oceny jakości zdrowotnej produktów przeznaczonych dla niemowląt i dzieci obejmują oznaczenia czystości mikrobiologicznej, poziomu zanieczyszczeń metalami szkodliwymi dla zdrowia, pozostałości pestycydów, azotanów i azotynów, antybiotyków, hormonów, substancji hamujących i innych. W żywieniu najmłodszych powinno korzystać się z żywności naturalnej, mało przetworzonej, z gotowych produktów przeznaczonych dla tej grupy oraz naturalnej wody źródlanej lub mineralnej - przeznaczonej dla niemowląt i dzieci.
EN
Nutritive value (adequate energy value, proteins, fat, carbohydrates, mineral elements and vitamins content) of products assigned for infants and small children should be adjusted to their age requirements. Researches concerning estimation of quality of food products assigned for infants and small children contain determination of microbiological purity, contamination with dangerous metals level, pesticides residues, nitrates and nitrites, antibiotics, hormones, inhibitors and others. Only natural products, little processed, products specially assigned for this group of consumers, spring or mineral water should be used for infants and small children nutrition.