W artykule przedstawiono toksyczność metali oraz dopuszczalne zawartości tych metali w produktach spożywczych. Przytoczono również analizę metod instrumentalnych ze szczególnym uwzględnieniem woltamperometrii inwersyjnej. Uzyskane wyniki badań wykazują, Ze zarówno podczas wytwarzania jak i przechowywania zawartość metali w produktach spożywczych zmienia się w istotny sposób.
EN
In this paper the results concerning the toxicity of metals and the admissible content of this metals in the food products are presented. The analysis of the instrumental study methods is also giren including especially the inversion voltamperomelric approach. The results obtained indicate that the content of metals in the food products fluctuate considerably both during the production as well as the storage.
1. Aleksandrowicz J.: Czy cywilizacja euro-amerykańska podzieli losy cesarstwa rzymskiego. Materiały Ogólnopolskiego Seminarium "Chemiczne zagrożenie środowiska w Polsce" pod redakcją I. Polo, J. Ohme. Wydawnictwa Uczelniane Politechniki Lubelskiej. Lublin 1984, s. 9 - 27.
2. List of maximum levels rekommended for contaminants by the joint FAO/WHO Codex alimentarius conmission Ca/FAL Z - 1973/.
3. Monitor Polski Nr 39: Zarządzenie 259 Ministra Zdrowia i Opieki Społecznej z dnia 1985.10.8 w sprawie wykazu substancji dozwolonych zanieczyszczeń technicznych w środkach spożywczych i używkach oraz na ich powierzchni. Warszawa 1985.12.16.
4. Popko R.: Badania migracji metali ciężkich z maszyn i aparatów do produktów spożywczych. Postępy Techniki Przetwórstwa Spożywczego IMS Warszawa 1993, nr 2. s. 49 - 52.
5. Popko R.: Mikroelementy w produktach spożywczych. Wydawnictwa PL. Lublin 1991.
6. Popko H., Popko R. i in. : Optymalizacja konstrukcji maszyn przemysłu spożywczego. Katedra Maszyn Spożywczych PL., Lublin 1993 (praca niepublikowana).