PL
Celem podjętych badań było określenie stopnia zrozumienia i przyswojenia treści cyklu 4 audycji radiowych nt. żywienia przez wylosowane osoby starsze pochodzące z Warszawy i okolic. Stwierdzono stosunkowo duży wzrost wiedzy żywieniowej respondentów po wysłuchaniu przez nich audycji radiowych, statystycznie istotnie większy w grupie tych, którzy wysłuchali całego cyklu. Względnie najlepszą początkową znajomością zagadnień żywieniowych wykazały się osoby w wieku 64-75 lat. Wyniki wskazują, że szersze i systematyczne upowszechnianie żywienia przez radio mogłoby wpłynąć na podniesienie świadomości żywieniowej starszych ludzi, a w dalszej konsekwencji na poprawę ich sposobu żywienia i stanu zdrowia.
EN
The aim of the study was to determine the level of understanding and perception of the nutritional information presented in four radio programs. The group of elderly listeners from the Warsaw region were sampled randomly. The statistically significant increase in the nutritional knowledge was found especially among those who listened to the whole cycle of the programs. The best initial knowledge of nutritional problems were found among 64-75 years old. The results show that systematic and wide spread dissemination of nutrition by radio might increase the nutritional awareness among elderly audience, and in consequence could improve the way of their eating and state of health.