PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2002 | 484 | 2 |

Tytuł artykułu

Wplyw nawozow dolistnych na cechy jakosciowe ziarna niektorych odmian pszenicy ozimej i jarej

Treść / Zawartość

Warianty tytułu

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
W przedstawionych badaniach oceniano wpływ różnych wariantów dolistnego dokarmiania na kształtowanie się jakościowych cech wybranych odmian pszenicy ozimej i jarej. W wieloczynnikowych ścisłych doświadczeniach polowych stosowano specjalnie przygotowane nawozy dolistne, zawierające odpowiednie komponenty m.in. substancje organiczne, które wg obecnego stanu wiedzy powinny poprawiać jakościowe cechy ziarna. Wyniki przeprowadzonych badań pozwalają jednoznacznie stwierdzić, że poprzez stosowanie specjalnych nawozów dolistnych można zwiększyć nie tylko plon ziarna, ale również korzystnie wpłynąć na jego jakość. I tak w przypadku badań z pszenicą ozimą odmiany Almari uzyskano poprawę składu aminokwasowego białka, w niektórych odmianach pszenic jarych stwierdzono względny wzrost zawartości glutenu w ziarnie wynoszący od 7,0 do 17,6%.
EN
The impact of various of foliar fertilizers on quality features of chosen winter and spring wheat cultivars was tested in the presented study. Specially prepared foliar fertilizers containing suitable components, organic substances among the others, were applied in multifactor strict field experiments. According to the current state of knowledge they should exert a positive influence on grain quality features. The results of study allow to state unambiguously, that it is possible not only to increase the grain yield but also positively affect its quality by special foliar fertilizer application. In the case of winter wheat Almari cultivar an improvement of aminoacid composition of grain protein was obtained. Some cultivars of spring wheat showed a relative increase (in the range from 7.0 to 17.6%) of gluten content in the grain as well.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

484

Numer

2

Opis fizyczny

s.669-674,tab.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Zaklad Technik Uprawy Roli i Nawozenia, Instytut Uprawy Nawozenia i Gleboznawstwa, Pl. Sw. Macieja 5, 50-244 Wroclaw
  • Zaklad Technik Uprawy Roli i Nawozenia, Instytut Uprawy Nawozenia i Gleboznawstwa, Pl. Sw. Macieja 5, 50-244 Wroclaw

Bibliografia

  • Bobrzecka D., Domska D. 1996. Ocena zależności między zawartością miedzi w pszenicy ozimej nawożonej dolistnie azotem i miedzią a jakością ziarna i wartością wypiekową mąki. Zesz. Probl. Post. Nauk Rol. 434: 83-89.
  • Czuba R., Mazur T. 1988. Wpływ nawożenia na jakość plonów. PWN Warszawa: 16-89.
  • Domska D. 1996. Porównanie wpływu doglebowego i dolistnego nawożenia azotem i miedzią na zawartość białka w ziarnie pszenicy ozimej i jego jakość. Acta Acad. Agric. Tech. Olst. Agric. 63: 97-105.
  • Klupczyński Z., Ralcewicz M. 1997. Wpływ nawożenia azotem, fosforem i potasem na wartość technologiczną jakościowych odmian pszenicy ozimej. Biblitheca Fragm. Agron. 3: 103-110
  • Martyniak L. 1992. Studia nad wartością technologiczną ziarna wysokojakościowych odmian pszenicy jarej w warunkach deszczowania. IMUZ, Rozp. habil. Falenty: 3-86.
  • Wieser H., Seilmeier W. 1998. The influence of nitrogen fertilization on quantities and proportions of different protein types in wheat flour. J. of the Scien, of Food and Agric. 76: 49-55.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-06431938-83e9-4b74-8c13-baa1f31d7543
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.