EN
Common juniper (Juniperus communis L.) is the well-known and valuable medicinal plant. Juniper berry is used as a herbal medicine mainly due to its essential oil with diuretic, antiinflammatory, choleretic and cholagogue activities. Some other substances, as polyphenols, are present in juniper berries and other parts of this plant. The aim of this study was to estimate total polyphenols content in common juniper sprouts (leaves) originating from different places at the kujawsko-pomorskie province. The total polyphenols content was carried out by means of spectroscopic method with Folin-Ciocalteu reagent and shown as pyrogallol equivalents. The obtained results ranged in limits from 2.40±0.23% to 3.43±0.17%.
PL
Jałowiec pospolity (Juniperus communis L.) jest znaną i cenioną rośliną leczniczą. Jako surowiec znajduje zastosowanie szyszkojagoda jałowca (Juniperi pseudofructus) zawierająca głównie olejek eteryczny o działaniu moczopędnym, przeciwzapalnym, żółciopędnym i żółciotwórczym. W szyszkojagodach występują także inne substancje, w tym związki polifenolowe. Ta ważna grupa składników naturalnych obecna jest także w innych częściach rośliny. Celem pracy było określenie ogólnej zawartości polifenoli w pędach (liściach) jałowca pospolitego z różnych stanowisk na terenie województwa kujawsko-pomorskiego. Zawartość polifenoli oznaczono metodą spektrofotometryczną z zastosowaniem odczynnika Folina-Ciocalteu i przedstawiono w przeliczeniu na pirogalol. Uzyskane wyniki ogólnej zawartości polifenoli w liściach jałowca pospolitego wahały się od 2,40±0,23% do 3,43±0,17%.