PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2003 | 06 | 2 |

Tytuł artykułu

Nutritive value of soluble protein of spring triticale ears infested by the grain aphid [Sitobion avenae F.]

Warianty tytułu

Języki publikacji

EN

Abstrakty

EN
The aim of study was to determine the effect of grain aphid (Sitobion avenae /F./) on nutritive value of soluble protein isolated from ears of spring triticale cultivars. Nutritive value of protein was estimated by the limiting amino acid index (CS) calculated in according with to Mitchel and Block (1946), and by the integrated index of essential amino acids (EAA) calculated in with according to Oser (1951). Obtained results showed that feeding of the grain aphid on the ears of tested spring triticale cultivars caused the decrease in the content of essential amino acids. This resulted in the decrease of CS and EAA values and in the reduction of nutritive value of soluble protein.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

06

Numer

2

Opis fizyczny

http://www.ejpau.media.pl/series/volume6/issue2/biology/art-03.html

Twórcy

autor
  • University of Podlasie, B.Prusa 12, 08-110 Siedlce, Poland
autor
autor

Bibliografia

  • A.O.A.C.1975. Official Methods of Analysis. Association of Official Analytical Chemists Inc., 12th ed. Washington D.C.
  • Auclair J.L., 1984. Nutritional physiology of aphid biotypes. XVII Int. Congr. Ent., Hamburg:167-169.
  • Blackmer J.L., Byrne D.N., 1999: The effect of Bemisia tabaci on amino acid balance in Cucumis melo. Entomol. Exp. Appl., 93: 315-319.
  • Ciepiela A., Niraz S., 1988. Zmiany w zawartości białek i aminokwasów w kłosach podatnych i odpornych odmian żyta porażonych przez Sitobion avenae /F./ (Hom., Aphididae). Zesz. Nauk. WSRP, Seria Rol., 17: 45-64.
  • Ciepela A., Sempruch C., Wudarczyk J., Niraz S., 1991. Wpływ wybranych aminokwasów i cukrów na żerowanie i rozwój mszycy zbożowej. Mszyce ich bionomia, szkodliwość i wrogowie naturalni. PAN Warszawa, 91-98.
  • Ciepiela A.P., Sempruch C., Sprawka I., 1998: Changes of nutritive value of ear protein of winter triticale caused by grain aphid feeding. Aphids and other homopterous insects, 6: 71-78.
  • Doorsher K. W., 1988. Aphid modification of host plant metabolism. XVIII Int. Congress of Entomology, Vancouver, B.C., Canada, July 3 to 9: 312.
  • House H.L., 1974. Nutrition. The physiology of insecta. Acad. Press, New York, 5: 1-62.
  • Kaldy M.S., Harper A.M., 1979. Nutrient constituents of a grain aphid, Metopolophium dirhodum (Homoptera, Aphididae) and its host, oats. Can. Ent., 111: 787-790.
  • Kazemi M.H., Van Emden H.F., 1992: Partial antibiosis to Rhopalosiphum padi in wheat and some phytochemical correlations. Ann. Appl. Biol., 121: 1-9.
  • Mitchell H. H., Block R.J., 1946. Some relationship between the amino acid content of protein and their nutritive values for the rat. J. Biol. Chem., 163: 599-607.
  • Oser B. L., 1951. Method for integrating essential amino acid content in the nutritional evaluation of protein. J. Am. Dietetic Ass., 27: 396-399.
  • Rakowska M., Szkiłądziowa W., Kunachowicz H., 1978. Biologiczna wartość białka żywności. Wydawnictwo Naukowo-Techniczne Warszawa, 11-208.
  • Telang A., Sandstrom J., Dyreson E., Moran N.A., 1999: Feeding damage by Diuraphis noxia results in a nutritionally enhanced phloem diet. Entomol. Exp. Appl., 91: 403-412.
  • Tottman D.R., Broad H., 1987. The decimal code for the growth stages of cereals, with illustrations. Ann. Appl. Biol., 93: 221-234.
  • Urbańska A., Niraz S., 1990. Anatomiczne i biochemiczne aspekty żerowania mszyc zbożowych. Zesz. Prob. Post. Nauk Rol., 392: 201-213.
  • Van Emden H.F., 1973: Aphid host relationships.(In:) Perspectives in aphid biology. Ed. A. D. Lowe, Bull. Ent. Soc., New Zealand, 2: 54-64.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-055cb4ec-5583-4798-973b-e1eb762749dd
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.