PL
Dokonano jakościowej oceny sposobu żywienia 1774 kobiet w wieku 18-79 lat, pochodzących ze środowiska miejskiego. Informacje o żywieniu zebrano metodą wywiadu, obejmującego jadłospis z dnia poprzedzającego badanie. Analizę wyników przeprowadzono w czterech grupach wiekowych: 18-34, 35-49, 50-64 oraz 65-79 lat. Stwierdzono pogarszanie się jakości żywienia wraz z wiekiem. W porównaniu z kobietami młodszymi jadłospisy kobiet starszych odznaczały się przede wszystkim niższą częstotliwością występowania warzyw i owoców, zwłaszcza surowych, ziemniaków, mięsa, produktów mięsnych oraz ryb, natomiast wyższą częstością - mleka i przetworów mlecznych. Ponadto, kobiety starsze spożywały mniej posiłków zawierających białko zwierzęce oraz warzywa i/lub owoce, zaś więcej - posiłków węglowodanowo-tłuszczowych. Niższy odsetek jadłospisów osób starszych spełniał kryteria poprawnego żywienia.
EN
Quality of food intake in a random sample of 1774 women 18 to 79 years old inhabiting urban areas was assessed by the 24-hour recall method. The assessment was carried out in four groups: 18-34, 35-49, 50-64 and 65-79 years of age. The dietary habits were found to deteriorate with age. The diets of the elderly women contained less vegetables and fruits (raw in particular), potatoes, meat and its products, fish, but the elderly ate more frequently milk and dairy products than the younger ones. The elderly women had less meals containing protein and/or fruit and more carbohydrate/fat-based meals. The percentage of the diets meeting recommended dietary standards was lower among the elderly women than among the younger ones.