PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1996 | 52 | 05 |

Tytuł artykułu

Zastosowanie metody ciaglego pomiaru pH i temperatury w zwaczu owiec do badan procesow fermentacji

Warianty tytułu

Języki publikacji

PL

Abstrakty

EN
Studies were performed in two stages on 5 sheep (aged 2-3 years and 45-55 kg body weight) from which samples of rumen content and continuous measurement of pH and temperature were taken by rumen canulae. In the first stage of the experiment the following parameters of rumen fermentation were studied: total gas production, methane and carbon dioxide levels, percentage composition of rumen gases, СО₂:СН₄ ratio, volatile fatty acids (VFA) level, fermentation efficiency and the NGGR factor. In the second stage of the experiment a constant pH and temperature measurement, in the rumen of sheep were conducted. The presented results suggest that our method may be helpful for clinical treatment and scientific investigations.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

52

Numer

05

Opis fizyczny

s.314-316,rys.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Akademia Rolnicza, Pl.Grunwaldzki 47, 50-367 Wroclaw
autor
autor

Bibliografia

  • 1. Aafjes J. H., Nijhof J. K.: Br. vet. J. 123, 446, 1967.
  • 2. Alhassan W. S., Krabil L. H., Slater L. D.: J. Dairy Sci. 52, 367, 1969.
  • 3. Barej W.: Fizjologiczne podstawy żywienia. Wyd. SGGW-AR, Warszawa 1990, s. 37-45.
  • 4. Barej W.: Medycyna Wet. 46, 466, 1990.
  • 5. Burgstaller G.: Praktyczne żywienie bydła, PWRiL, Warszawa 1981, s. 23.
  • 6. Chalupa W.: Control of microbial Fermentation in the Rumen. Church and Dwight Comp. Inc., New Jersey 1979, s. 81-92.
  • 7. Church D. C.: The ruminant Animal. Digestive Physiology and Nutrition of Ruminants. A. Reston Book, New Jersey 1988.
  • 8. Czerkawski J. W.: Lab. Pract. 25, 15, 1976.
  • 9. Czerkawski J. W.: J. Sci, Fd Agric. 27, 621, 1976.
  • 10. Czerkawski J. W., Breckenridge G.: Br. J. Nutr. 38, 371, 1977.
  • 11. Czerkawski J. W.: An Introduction to Rumen Studies. Pergamon Press, Oxford 1986, s. 110-117, 218.
  • 12. Daniels L. Trends Biotechnol. 2, 91, 1984.
  • 13. Dejneka J., Zięba D.: Weterynaria, Wrocław 19, 117, 1965.
  • 14. Demeyer D. I.: Agric. Environ. 6, 295, 1981.
  • 15. Demeyer D., Graeve K., Durand M., Stevani J.: Acta Vet. Scand. suppl. 86, 68, 1989.
  • 16. Demeyer D., Van Nevel C.: Reprod. Nutr. Develop. 26, 161, 1986.
  • 17. Demeyer D., Van Nevel C., Teller E., Godean J. M.: Arch. Anim, Nutr, 36, 132, 1988.
  • 18. Eliassen K. A., Zawadzki W.: Zentbl. Vet. Med. 32, 356, 1985.
  • 19. Fritz Z., Szynkowska A., Jarosz L., Preś J., Orda J.: Zootechnika, Wrocław 30, 131, 1988.
  • 20. Garbuliński T.: Farmakologia wet. PWRiL, Warszawa 1980, s. 359-370.
  • 21. Halse K., Velle V.: Acta Physiol. Scand. 37, 380, 1956.
  • 22. Hobson P. N.: The Rumen Ecosystem. Elsevier Applied Science, London 1988.
  • 23. Hovell Deβ F. D., Ngambi J. W. W., Barber W. P., Kyle D. J.: Anim. Prod. 42, 111, 1986.
  • 24. Hungate R. E.: Bacteriol. Rev. 14, 1, 1950.
  • 25. Hungaie R. E.: The Rumen and its Microbes. Academic Press, New York 1966.
  • 26. Krishnamoorthy U., Soller H. Steingass H., Menke K. H.: Anim. Physiol. Anim Nutr. 65, 28, 1991.
  • 27. Johnson E. D., Wood A. S., Stone J. B., Moran E. T. Jr.: Can. J. anim, Sci. 52, 703, 1972.
  • 28. Kuenzle С. C., Jenny E.: Schweitzer Arch. Tierheilk. 121, 503, 1979.
  • 29. Mac Leod N. A., Hovell Deβ F. D., Orskow E. R.: J. Physiol. 326, 5P, 1982.
  • 30. Markham R.: Biochem, J. 36, 790, 1992.
  • 31. Mozgow J.: Farmakologia weterynaryjna PWRiL, Warszawa 1951, s. 429-432.
  • 32. Menke K. H., Raab L., Salewski A., Steingass H., Fritz D., Schneider W.: J. agric. Sci., Camb. 93, 217, 1979.
  • 33. Menke K. H., Sleingass H.: Anim. Res. Dev. 28, 7, 1988.
  • 34. O’Connor J. J., Myers G. S., Maplesden D. C., Vander Noot G. W.: J. Anim. Sci. 30, 812, 1970.
  • 35. Orskov E. R.: Wrl. Rev. Nutr. Diet. 22, 152, 1975.
  • 36. Orskov E. R.: Protein Nutrition in Ruminants. Academic Press, London 1982.
  • 37. Orskov E. R.: Proc. Nutr. Soc. 42, 32A, 1983.
  • 38. Patel G. B., Khon A. W., Roth L. A.: J. Appl. Bacteriol. 45, 347, 1978.
  • 39. Rybczyńska J.: Biochemiczne aspekty stosowania siarczanu sodowego w żywieniu bydła opasowego. Praca dokt., Warszawa 1977 (maszynopis).
  • 40. Ryś R.: Normy żywienia zwierząt gospodarskich. PWRiL Warszawa 1985.
  • 41. Van Nevel C. J., Demeyer D. I., Cottyn B. G., Boucque Ch. V.: Z. Tierphysiol. 31, 66, 1973.
  • 42. Van Nevel C. J., Prins R. A., Demeyer D. I.: Z. Tierphysiol. 33, 121, 1974.
  • 43. Van Soest P. J.: Nutritional Ecology of the Ruminant. О and В Books, Oregon 1982, s. 14-15 i 152-177.
  • 44. Wakita M., Masuda T., Hoshino S.: J. Anim. Physiol. 56, 243, 1986.
  • 45. Wolfe R. S.: Adv. Microbiol. Physiol. 6, 107, 1971.
  • 46. Wolin M. J., Miller T. L.: Geomicrobiol. J. 3/4, 239, 1987.
  • 47. Załuska J., Załuska K.: Żywienie owiec. PWRiL, Warszawa 1978, s. 308-310.
  • 48. Zawadzki W.: Biul. XVI Zjazdu PTF. Katowice 1984, s. 393.
  • 49. Zawadzki W.: Pol. Arch. wet. 27, 111, 1987.
  • 50.Zawadzki W.: Wpływ wybranych niekonwencjonalnych dodatków do paszy na przebieg procesów fermentacyjnych w żwaczu owiec. Zesz. Nauk. AR Wroc., Rozpr. hab. nr 112, 1993.
  • 51. Zawadzki W., Kollek W.: Weterynaria, Wrocław 41, 193, 1984.
  • 52. Zawadzki W., Rak L.: Medycyna Wet. 47, 425, 1991.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-0507ecb5-2678-41f5-9b33-f98b13b33e45
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.