PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2007 | 06 | 4 |

Tytuł artykułu

Dried shiitake [Lentinula edodes] and oyster [Pleurotus ostreatus] mushrooms as a good source of nutrient

Autorzy

Warianty tytułu

PL
Susz grzybowy shiitake [Lentinula edodes] i boczniaka ostrygowatego [Pleurotus ostreatus] jako dobre zrodlo skladnikow odzywczych

Języki publikacji

EN

Abstrakty

EN
Due to presented in literature potential health benefits of shiitake Lentinula edodes (Berk.) Pegl. and oyster mushroom Pleurotus ostreatus (Jacq.: Fr.) Kumm., chemical composition as well as Fe, Cu and Zn ions sorption (in conditions related to human digestive tract) by dried shiitake and oyster were investigated. Both dried mushrooms had the high content of dietary fiber, Fe, Cu, Mg, K but low of fat, Na and Ca. Relatively low sorption of micronutrients was found in pH = 1.8, while the high sorption of Cu and Fe was observed in pH = 8.7. Dried mushrooms satisfied the maximum permissible level standards concerning toxic metals. The results of the research suggest that dried shiitake and oyster mushrooms can be used as additives in food products
PL
Ze względu na przedstawiane w literaturze korzystne właściwości prozdrowotne grzybów shiitake Lentinula edodes (Berk.) Pegl. i boczniaka ostrygowatego Pleurotus ostreatus (Jacq.: Fr.) Kumm. w suszach z tych grzybów oznaczono skład chemiczny oraz oszacowano zdolności wiązania Fe, Cu i Zn w warunkach in vitro (symulowanych dla przewodu pokarmowego). Oba susze charakteryzowały się dużą zawartością Fe, Cu, Mg, K, natomiast małą Na i Ca. Stosunkowo niedużą zdolność wiązania wybranych metali przez badany materiał obserwowano przy pH = 1,8, natomiast wysokie wartości sorpcji zanotowano jedynie, gdy pH = 8,7. Badane susze spełniały wymagania odnośnie dopuszczalnej zawartości metali toksycznych w grzybach. Wyniki badań sugerują, że oba susze mogłyby być stosowane jako dodatek do żywności.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

06

Numer

4

Opis fizyczny

p.135-142,fig.,ref.

Twórcy

autor
  • Agricultural University of Poznan, Wojska Polskiego 31, 60-624 Poznan, Poland
autor

Bibliografia

  • Asp N.G., Johansson C.G., Hallmer H., Siljestrom M., 1983. Rapid enzymatic assay of insoluble and soluble dietary fiber. J. Agric. Food Chem. 31, 476-482.
  • Bernaś E., Jaworska G., Lisiewska Z., 2006. Edible mushrooms as a source of valuable nutritive constituents. Acta Sci. Pol., Technol. Aliment. 5 (1), 5-20.
  • Bobek P., Ginter E., Kuniak L., Babala J., Jurcovicova M., Ozdin L., Cerven J., 1991. Effect of mushroom Pleurotus ostreatus and isolated fungal polysaccharide on serum and liver lipids in Syrian hamsters with hyperlipoproteinemia. Nutrition 7, 105-108.
  • Bobek P., Kuniak L., Ozdin L., 1993. The mushroom Pleurotus ostreatus reduces secretion and accelerates the fractional turnover rate of very-low-density lipoproteins in the rat. Ann. Nutr. Metab. 37 (3), 142-145.
  • Bobek P., Ozdin O., Mikus M., 1995. Dietary oyster mushroom (Pleurotus ostreatus) accelerates cholesterol turnover in hypercholesterolaemic rats. Phys. Res. 44 (5), 287-291.
  • Dwyer J., 1999. Convergence of plant-rich and plant-only diets. Am. J. Clin. Nutr. 70, 620-622.
  • Florczak J., Karmańska A., Wędzisz A., 2004. Porównanie składu chemicznego wybranych gatunków grzybów dzikorosnących [Comparison of the chemical contents of selected wild growing mushrooms]. Bromatol. Chem. Toksykol. 37 (4), 365-371 [in Polish].
  • Górecka D., Stachowiak J., 2002. Sorption of copper, zinc and cobalt by oats and oat product. Nahrung/Food 46, 2, 96-99.
  • Isiloglu M., Yilmaz F., Merdivan M., 2001. Concentrations of trace elements in wild edible mushrooms. Food Chem. 73, 169-175.
  • Kalač P., Svoboda L., 2000. A review of trace element concentrations in edible mushrooms. Food Chem. 69, 273-281.
  • Lasota W., Florczak J., 1996. Porównanie składu chemicznego i wartości odżywczej grzybów uprawowych: pieczarki dwuzarodnikowej, boczniaka ostrogowatego, twardziaka jadalnego i ucha bzowego [A comparison of chemical compositions and nutrition value mushroom: field mushroom, oyster fungus, shiitake and wood ear]. Probl. Hig. 53, 51-56 [in Polish].
  • Lasota W., Karmańska A., 1994. Wpływ podawania suszów twardziaka jadalnego i boczniaka ostrygowatego na poziom cholesterolu w surowicy krwi szczurów [Effect of dried shiitake and oyester mushrooms on the cholesterol level in serum]. Probl. Hig. 44, 77-86 [in Polish].
  • Lasota W., Karmańska A., Sylwestrzak J., 1992. Skład chemiczny twardziaka jadalnego [Chemical composition of shiitake mushroom]. Probl. Hig. 36, 77-81 [in Polish].
  • Manzi P., Pizzoferrato L., 2000. Beta-glucans in edible mushrooms. Food Chem. 68 (3), 315-318.
  • Mau J., Lin H., Song S., 2002. Antioxidant properties of several specialty mushrooms. Food Res. Int. 3, 519-526.
  • Rajewska J., Bałasińska B., 2004. Związki biologicznie aktywne zawarte w grzybach jadalnych i ich korzystny wpływ na zdrowie [Biologically active compounds of edible mushrooms and their beneficial impact on health]. Post. Hig. Med. Dośw. 58, 352-357 [in Polish].
  • Rutkowska U., 1979. Wybrane metody badania składu i wartości odżywczej żywności [Selected methods of investigating the content and nutritional value of foodstuffs]. PZWL Warszawa [in Polish].
  • Smith J., Rowan N., Sullivan R., 2002. Medicinal mushrooms: Their therapeutic properties and current medical usage with special emphasis on cancer treatments. Univ. Strathclyde, Glasgow, UK.
  • Stachowiak J., Gawęcki J., 1989. Sorption of copper, molybdenum and elenium ions on selected dietary fibre preparations. Acta Sci. Technol. Aliment. 15, 107-112.
  • Stachowiak J., Kubiak A., 1990. Sorpcja cynku na wybranych preparatach błonnikowych [Sorption of zinc by chosen fibers]. Rocz. AR Pozn. 210, Fiz. Chem. 7 [in Polish].
  • Stachowiak J., Śmigielska H., 2004. Sorption of copper and zinc ions by various cereal bran and collagen and elastin preparations. Acta Sci. Pol., Technol. Aliment. 3 (1), 5-12.
  • Stamets P., 1993. Growing gourmet and medicinal mushrooms. Ten Speed Press, Barkley.
  • Thompson A.A., Weber C., 1979. Influence of pH binding of copper, zinc and iron in six fiber sources. J. Food Sci. 44, 752-754.
  • Wang H., Gao J., Ng T., 2000. A new lectin with highly potent antihepatoma and antisarcoma activities from the oyster mushroom Pleurotus ostreatus. Biochem. Biophys. Res. Com. 275 (3), 810-816.
  • Wasser S.P., Weis A.L., 1999. Therapeutic effects of substances occurring in higher Basidiomycetes mushrooms: a modern perspective. Crit. Rev. Immunol. 19 (1), 65-96.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-04f4dee1-aa0c-4a47-959c-84d64e9df640
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.