EN
Due to presented in literature potential health benefits of shiitake Lentinula edodes (Berk.) Pegl. and oyster mushroom Pleurotus ostreatus (Jacq.: Fr.) Kumm., chemical composition as well as Fe, Cu and Zn ions sorption (in conditions related to human digestive tract) by dried shiitake and oyster were investigated. Both dried mushrooms had the high content of dietary fiber, Fe, Cu, Mg, K but low of fat, Na and Ca. Relatively low sorption of micronutrients was found in pH = 1.8, while the high sorption of Cu and Fe was observed in pH = 8.7. Dried mushrooms satisfied the maximum permissible level standards concerning toxic metals. The results of the research suggest that dried shiitake and oyster mushrooms can be used as additives in food products
PL
Ze względu na przedstawiane w literaturze korzystne właściwości prozdrowotne grzybów shiitake Lentinula edodes (Berk.) Pegl. i boczniaka ostrygowatego Pleurotus ostreatus (Jacq.: Fr.) Kumm. w suszach z tych grzybów oznaczono skład chemiczny oraz oszacowano zdolności wiązania Fe, Cu i Zn w warunkach in vitro (symulowanych dla przewodu pokarmowego). Oba susze charakteryzowały się dużą zawartością Fe, Cu, Mg, K, natomiast małą Na i Ca. Stosunkowo niedużą zdolność wiązania wybranych metali przez badany materiał obserwowano przy pH = 1,8, natomiast wysokie wartości sorpcji zanotowano jedynie, gdy pH = 8,7. Badane susze spełniały wymagania odnośnie dopuszczalnej zawartości metali toksycznych w grzybach. Wyniki badań sugerują, że oba susze mogłyby być stosowane jako dodatek do żywności.