PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1996 | 40 | 1 |

Tytuł artykułu

Effect of different concentrations of salt and starch and various degrees of pasteurization on Streptococcus faecalis 808 fate in luncheon meat

Autorzy

Treść / Zawartość

Warianty tytułu

Języki publikacji

EN

Abstrakty

EN
Str faecalis with respect to its thermal stability is used for evaluation of the pasteurization effectiveness in canned meat. In this work conventional doses of heating expressed as P (Tₒ=72°C, z= 10°C) required for sterilization of luncheon meat contaminated with Str. faecalis (10⁶ cfu) and containing various concentrations of NaCI (2, 3 and 3.5%) and starch (2, 4 and 6%) were determined. The relation was described as follows: y = 6.242 - 0.997 where r = -0.9549. The heat doses expressed as P = 5 min and P = 10 min assured pasteurization of canned meat at aw ≥ 0.985 and 0.955 to 0.972, respectively. Theoretical calculations indicate that pasteurization value P = 6.26 min assures sterilization of the examined tins.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

40

Numer

1

Opis fizyczny

p.49-53

Twórcy

  • National Veterinary Research Institute, 24-100 Pulawy, Poland

Bibliografia

  • 1. Bojarski J.: Medycyna Wet. 20, 13, 1964.
  • 2. Clark C.W., Witter L.D., Ordal Z.J.: Appl. Microb. 16, 1764, 1969.
  • 3. Coretti K., Endersn P.: Fleischwirtschaft 43, 303, 1964.
  • 4. Hansen N.H., Riemann H.: J. appl. Bact. 26, 314, 1963.
  • 5. Kafel S.: Medycyna Wet. 18, 274, 1962.
  • 6. Kafel S.: Medycyna Wet. 20, 158, 1964.
  • 7. Kafel S., Ayres J.C.: Medycyna Wet. 20, 668, 1964.
  • 8. Kelch F., Stehle E.: Fleischwirtschaft 40, 92, 1960.
  • 9. Maleszewski J.: Rocz. PZH 13, 553, 1962.
  • 10. Maleszewski J.: Rocz. PZH 15,481, 1964.
  • 11. Maleszewski J.: Rocz. PZH 16, 483, 1965.
  • 12. Maleszewski J.: Medycyna Wet. 36, 146, 1980.
  • 13. Michalski M.M., Różańska H.: Maszynopis, Instytut Weterynarii, 1990, B/III/1.4/8.
  • 14. Michalski M.M.: Praca dokt., IWet Puławy 1992.
  • 15. Michalski M.M.: Gosp. mięs. 45, 24, 1993.
  • 16. Michalski M.M.: Zasady obliczania wartości sterylizacyjnej F oraz wartości pasteryzacyjnej P. Instrukcja IWet. Puławy, 1993.
  • 17. Michalski M.M.: Gosp. mięs. 45, 24, 1993.
  • 18. Michalski M.M.: Gosp. mięs. 46, 21, 1994.
  • 19. Stumbo C.R.: Thermobacteriology; in: Food Processing, Academic Press, New York 1985.
  • 20. Thumel H., Reichert J.E.: Fleischerei 3, 188, 1986.
  • 21. Wojciechowski J.: Rocz. Nauk. AR Poznań, Zeszyt 101, 1980.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-044e3a24-91c5-4bdd-81c0-fad6adec1483
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.