PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników

Czasopismo

1998 | 44 | 3 |

Tytuł artykułu

Wpływ nawożenia NPK na plon i zawartość aukubiny w zielu babki lancetowatej (Plantago lanceolata L.)

Warianty tytułu

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
W doświadczeniu wazonowym z babką lancetowatą badano wpływ nawożenia mineralnego na plon i zawartość aukubiny w zielu. W pierwszym roku wegetacji najwyższe plony ziela uzyskano nawożąc rośliny azotem, fosforem i potasem. Zawartość aukubiny w zielu wynosiła w granicach od 0,66 do 2,07%. Wykazano też, że na zawartość aukubiny wpływa głównie termin zbioru surowca, w mniejszym stopniu zastosowane nawożenie.
EN
In a pot experiment with narrow-leaved plantain were determinated the influence of mineral fertilization on the crops and content of aucubin in herbs. In the first year of vegetation the highest crops were obtained fertilizer plants three major nutrients as: nitrogen, phophorus, potassium. The content of aucubin in herb was in limit for 0,66 to 2,07%. It was showed that content of aucubin was depended mainly for time of harvest less for fertilization.

Wydawca

-

Czasopismo

Rocznik

Tom

44

Numer

3

Opis fizyczny

s.183-187, tab.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Instytut Roslin i Przetworow Zielarskich, ul.Libelta 27, 61-707 Poznan
autor

Bibliografia

  • 1. EBERWEIN E., VOGEL G.: Rośliny lecznicze w fitoterapii. Kompendium. Wyd. polskie (red. Borkowski B.). Wyd. Inst. Rośl. Przetw. Ziel., Poznań 1994.
  • 2. HÄNSEL R. i wsp.: Hagers Handbuch der Pharmazeutischen Praxis, Bd VI. Springer Verlag 1993.
  • 3. JARONIEWSKI W.: Wiad. Ziel. 1993, Nr 4, 10.
  • 4. STRZELECKA H.: Chemiczne metody badań roślinnych surowców leczniczych. PZWL, Warszawa 1987.
  • 6. WICHTL M.: Teedrogen. Ein Handbuch fur Apotheker und Ärzte. Wissenschaftliche Verlagsgesellschaft mbH, Stuttgart 1984.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-02d5ae47-be7a-4d79-b7ec-fe7bfb0aa2a4
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.