PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1997 | 24 | 1 |

Tytuł artykułu

A comparison of the food and health patterns in Greece and in Poland

Warianty tytułu

PL
Porownanie modeli spozycia zywnosci i sytuacji zdrowotnej Grecji i Polski

Języki publikacji

EN

Abstrakty

EN
The aim of the study was the comparison of food consumption patterns in two selected countries, Greece and Poland, participating in DAFNE Project (Network for the Pan-European Food Data Bank Based on Household Budget Surveys) together with a comparison of the relevant health indicators. The results of the comparison showed that the diet in Greece was more abundant in products of vegetable origin than the Polish one. The Greek diet included much higher amounts of monounsaturated and lower amounts of saturated fatty acids compared to the diet in Poland. It was more abundant in dietary fibre and less abundant in cholesterol in comparison to Polish diet. These beneficial features of the food patterns in Greece were reflected in good health situation in this country particularly in relation to the one in Poland.
PL
Celem pracy było porównanie modeli spożycia żywności oraz wskaźników stanu zdrowia populacji w dwóch wybranych krajach, Grecji i Polsce, uczestniczących w Projekcie DAFNE (Network for the Pan-European Food Data Bank Based on Household Budget Surveys). Wykazano, że model żywienia w Grecji opierał się przede wszystkim na artykułach pochodzenia roślinnego. Odnotowano dużo wyższą zawartość jednonienasyconych kwasów tłuszczowych i niższą nasyconych kwasów tłuszczowych w diecie greckiej. Dieta ta była również bogatsza w błonnik i dostarczała mniej cholesterolu niż dieta polska. Korzystne cechy modelu spożycia żywności w Grecji znalazły odbicie w dobrym, na tle Polski, stanie zdrowia populacji tego kraju.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

24

Numer

1

Opis fizyczny

s.3-16,tab.,wykr.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Instytut Zywnosci i Zywienia, 02-903 Warszawa, ul.Powsinska 61-63
autor
autor
autor

Bibliografia

  • 1. Budżety Gospodarstw Domowych w 1988 r. Warszawa, GUS, 1989.
  • 2. Food and Health Data. Their Use in Nutrition Policy-Making. Ed: W. Becker.' WHO Regional Publications, European Series No. 34, 1991.
  • 3. Healthy Nutrition. WHO Regional Publications, European Series No. 24, 1988.
  • 4. Lagiou A., Valaora A., Vassilakou T., et al.: Comparability of food availability data in household budget surveys in European Community Countries. Eur. J. Clin. Nutr., 1992, 46, 5 (Suppl.), 35.
  • 5. Piekarska J., Łoś-Kuczera M.: Skład i wartość odżywcza produktów spożywczych. Warszawa, PZWL, 1983.
  • 6. Produkty spożywcze. Skład i wartość odżywcza. Pod red: M. Łoś-Kuczera. Warszawa, Prace IŻŻ, 1990.
  • 7. Rocznik Statystyczny 1988. Warszawa, GUS, 1989.
  • 8. Rocznik Statystyczny Rolnictwa 1993. Warszawa, GUS, 1994.
  • 9. Rolnictwo i Gospodarka Żywnościowa 1986-1990. Warszawa, GUS, 1992.
  • 10. Sekuła W.: Nutrition-related civilization diseases in Poland. Żyw. Człow. Metab., 1988,15, 4, 251.
  • 11. Sekuła W.: Spożycie ilościowe artykułów żywnościowych. Warunki życia ludności w 1988 r. Warszawa, GUS, 1989.
  • 12. Sekuła W., Niedziałek Z., et al.: Food consumption in Poland converted into energy and nutrients, 1950-1995. Warsaw, National Food and Nutrition Institute, 1996.
  • 13. Szponar L., Sekuła W., Niedziałek Z., et al.: Prevention of diseases related to unsatisfactory health quality of food and inadequate nutrition and trends in the development of agriculture and food processing in Poland. Żyw. Człow. Metab., 1996, 23, 1 (Suppl.) 5.
  • 14. Trichopoulou A., Mossialos E., Skalkides J.: Mediterranean diet and cancer. In: Causation and prevention of human cancer. Ed: M. Hill. Dordrecht, Kluwer, 1990, 17
  • 15. Trichopoulou A., Mossialos E.: Changing dietary habits in the Mediterranean Countries of Europe. Lipids and Health. Ed: G. Ziant. Elsevier Science Publishers B.V., 1990.
  • 16. Trichopoulou A.: Methodology and Public Health Aspects of Dietary Surveillance in Europe: The Use of Household Budget Surveys. Eur. J. Clin. Nutr., 1992, 46, 5 (Suppl.), 3.
  • 17. Trichopoulou A.: Monitoring food intake in Europe: a food data bank based on Household Budget Surveys. Eur. J. Clin. Nutr., 1992, 46, 5 (Suppl.), 3.
  • 18. Trichopoulou A., Lagiou P., Trichopoulos D.: Traditional Greek diet and coronary heart disease. J. Cardiovas. Risk, 1994, 1, 9.
  • 19. Trichopoulou A., Kouris- Blazos A., Wahlqvist M.L., et al.: Diet and overall survival in elderly people. Br. Med. J., 1995, 311, 1457.
  • 20. Trichopoulou A., Kanellou A., Lagiou P., et al.: Integration of nutritional data based on household budget surveys in European countries. Proc. Nutr. Soc., 1995, 55, 699.
  • 21. Vassilakou T., Trichopoulou A.: Overview of Household Budget Surveys in 18 European Countries. Eur. J. Clin. Nutr., 1992, 46, 5 (Suppl.), 137.
  • 22. Warunki życia ludności w latach 1986-1990. Warszawa, GUS, 1991.
  • 23. Willet W.C., Sacks F., Trichopoulou A., et al.: Mediterranean diet pyramid: a cultural model for healthy eating. Am. J. Clin. Nutr., 1995, 61 (suppl.), 1402.
  • 24. World Health Organization. Food and Health Indicators. Copenhagen: WHO Regional Office for Europe, Nutrition Programme, 1994.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-02c3bffc-e063-4f8a-bb34-9423b8340fbf
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.