PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1999 | 53 | 03 |

Tytuł artykułu

Zywnosc funkcjonalna - nowe wyzwanie dla badaczy i producentow zywnosci

Autorzy

Warianty tytułu

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
W artykule omówiono problematykę żywności funkcjonalnej. Zdefiniowano podstawowe pojęcia i podano wybrane przykłady żywności funkcjonalnej. Pojęcia żywności funkcjonalnej i funkcjonalnych składników diet jest odnoszone do bardzo szerokiej gamy produktów; naturalnych lub izolowanych wtórnych metabolitów roślin, dodatków syntetycznych (w tym syntetycznych substytutów tłuszczu), żywności genetycznie modyfikowanej, a nawet preparatów ziołowych. Wskazano na konieczność zintensyfikowania badań w obszarze nauki o funkcjonalnych właściwościach składników diet.
EN
This article presents the problems concerning functional food. It defines the basic terms and presents the selected examples of functional food. The terms of functional food and functional ingredients are referred to wide assortment of products; native or isolated secondary plant products, artificial additives (including fat substitutes), genetically modified foods and also, herbal preparations. The necessity of intensification of research in the field of functional properties of diets and functional ingredients, was indicated.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

53

Numer

03

Opis fizyczny

s.2-4,tab.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Oddział Nauki o Żywieniu, Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności, Polska Akademia Nauk, Olsztyn

Bibliografia

  • [1] Bloch A., Thomson C.A.: 1997. Position of the American Association: Phytochemicals and Functional Foods. Journal of Nutraceuticals, Functional & Medical Foods, 1(1): 33-45.
  • [2] Goldberg I.: 1994. Functional Foods: designer foods, pharmafoods, nutraceuticals. Chapman & Hall, 571 stron.
  • [3] Jacórzyński B.: 1996. Efekty zdrowotne oligosacharydów. Żywienie Człowieka i Metabolizm, XXIII (3): 284-288.
  • [4] Murthy M.: 1997. Nutraceuticals, Functional Foods and Medical Foods: Comentary and Caveats. Journal of Nutraceuticals, Functional & Medical Foods, 1(3): 73-99.
  • [5] Rutkowski A., Gwiazda S., Dąbrowski K., Czapski J., Kamiński E., Pluta A.: 1997. Substancje dodatkowe i składniki funkcjonalne żywności. Agro Food Technology.
  • [6] Tomomatsu H.: 1994. Health Effect of Oligosaccharides. Food Technology, 10: 61-65.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-02be1e35-f401-436c-82b0-183568b45e27
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.