PL
W warunkach niedoboru opadów i na glebie o małej retencji wodnej uprawa mieszanek owsa z grochem okazała się zawodna. Ewidentnie dowodzi tego niemal całkowity brak nasion grochu w plonie mieszanek w posusznym 2000 roku przez co utraciły one cechy mieszanek. W pozostałych latach plony mieszanek układały się na poziomie około 4 t•ha⁻¹, a udział w nich nasion grochu wyniósł od 11 do 40% zależnie od czynników doświadczalnych. Spośród tych czynników istotne znaczenie dla wielkości plonu mieszanek, a także grochu w mieszankach, miały odmiany grochu i jego gęstość siewu. Na tle pozostałych względnie korzystniejsze efekty produkcyjne wykazały mieszanki z udziałem odmiany Dawo. Wraz z zagęszczeniem siewu grochu zdecydowanie zwiększał się plon jego nasion w mieszankach ale obniżał się plon całkowity mieszanek. Nie wykazano natomiast aby poszczególne odmiany grochu wymagały innej gęstości siewu w mieszankach z owsem.
EN
Intercropping of oat and pea cultivated on sandy soil under the condition of water deficiency which was investigated during the vegetation season did not come up to expectations. Peas suffered from water stress during the season of 2000, giving an extremely low yield of grain. The lack of pea grain in the total yield of intercrops with oat, harvested in 2000, proved that such crop completely lost its attribute. The yields of intercrops in two other seasons reached about 4 t per ha, with pea participation ranging 11-40%, dependently on the experimental treatments. Pea varieties and pea sowing rates significantly affected the yield of intercrops and the yield of peas. The Dawo cv. which is a seed-and-fodder, shor-test-vined, normal-leaf type, turned out to be complement to oat giving great and stable yields. As sowing rates of peas increased the yields of peas raised up, meanwhile the total yields of intercrops decreased. There was no interaction between pea varieties and sowing rates in the intercrop yielding.