PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2007 | 516 |

Tytuł artykułu

Znaczenie gestosci siewu owsa i grochu w mieszankach na glebie kompleksu zytniego dobrego

Warianty tytułu

EN
Sowing rate of compnents in pea-oat intercropping on good rye soil complex

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
W warunkach niedoboru opadów i na glebie o małej retencji wodnej uprawa mieszanek owsa z grochem okazała się zawodna. Ewidentnie dowodzi tego niemal całkowity brak nasion grochu w plonie mieszanek w posusznym 2000 roku przez co utraciły one cechy mieszanek. W pozostałych latach plony mieszanek układały się na poziomie około 4 t•ha⁻¹, a udział w nich nasion grochu wyniósł od 11 do 40% zależnie od czynników doświadczalnych. Spośród tych czynników istotne znaczenie dla wielkości plonu mieszanek, a także grochu w mieszankach, miały odmiany grochu i jego gęstość siewu. Na tle pozostałych względnie korzystniejsze efekty produkcyjne wykazały mieszanki z udziałem odmiany Dawo. Wraz z zagęszczeniem siewu grochu zdecydowanie zwiększał się plon jego nasion w mieszankach ale obniżał się plon całkowity mieszanek. Nie wykazano natomiast aby poszczególne odmiany grochu wymagały innej gęstości siewu w mieszankach z owsem.
EN
Intercropping of oat and pea cultivated on sandy soil under the condition of water deficiency which was investigated during the vegetation season did not come up to expectations. Peas suffered from water stress during the season of 2000, giving an extremely low yield of grain. The lack of pea grain in the total yield of intercrops with oat, harvested in 2000, proved that such crop completely lost its attribute. The yields of intercrops in two other seasons reached about 4 t per ha, with pea participation ranging 11-40%, dependently on the experimental treatments. Pea varieties and pea sowing rates significantly affected the yield of intercrops and the yield of peas. The Dawo cv. which is a seed-and-fodder, shor-test-vined, normal-leaf type, turned out to be complement to oat giving great and stable yields. As sowing rates of peas increased the yields of peas raised up, meanwhile the total yields of intercrops decreased. There was no interaction between pea varieties and sowing rates in the intercrop yielding.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

516

Opis fizyczny

s.209-215,tab.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Uniwersytet Technologiczno-Przyrodniczy w Bydgoszczy, ul.Kordeckiego 20E, 85-225 Bydgoszcz
  • Uniwersytet Technologiczno-Przyrodniczy w Bydgoszczy, ul.Kordeckiego 20E, 85-225 Bydgoszcz
autor
  • Uniwersytet Technologiczno-Przyrodniczy w Bydgoszczy, ul.Kordeckiego 20E, 85-225 Bydgoszcz

Bibliografia

  • Kaźmierczak-Putrzyńska W. 1966. Produkcja nasion wyki i peluszki w podsiewie w zboża jare. Biul. IHAR 1-2: 93-101.
  • Księżak J. 1994. Ocena przydatności wybranych odmian grochu siewnego do uprawy w mieszankach z jęczmieniem jarym. Mat. konf. „Stan i perspektywy do uprawy mieszanek zbożowych”. 2 XII 1994, AR Poznań: 116-121.
  • Księżak J., Magnuszewska K. 1999. Plonowanie mieszanek grochu ze zbożami uprawianych w wybranych rejonach kraju. Fragm. Agronom. 3(63): 89-95.
  • Podleśny J. 1996. Plonowanie grochu siewnego (Pisum sativum L.) w zależności od gęstości siewu rośliny podporowej-pszenicy jarej. Pam. Puławski 107: 39-50.
  • Rudnicki F. 1997. Potencjalna przydatność odmian grochu do mieszanek ze zbożami. Fragm. Agronom. 1(53): 8-18.
  • Rudnicki F., Wenda-Piesik A. 2002. Przydatność odmian grochu do mieszanek ze zbożami jarymi na glebach kompleksów pszennych. Cz. I. Przydatność odmian grochu do mieszanek z jęczmieniem jarym. Cz. II. Przydatność odmian grochu do mieszanek z pszenżytem jarym. Biul. IHAR 221: 189-206.
  • Szczygielski J. 1993. Plonowanie mieszanek strączkowo-zbożowych. Fragm. Agronom. 4: 187-188.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-025e2918-b049-4f7e-a06c-9276c3131f46
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.