PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1999 | 08 | 1 |

Tytuł artykułu

Biologically active peptides from plant and animal proteins

Warianty tytułu

PL
Biologicznie aktywne peptydy pochodzace z bialek roslinnych i zwierzecych

Języki publikacji

EN

Abstrakty

EN
Products of proteolysis of food proteins may play a role of agents regulating different functions in the human organism. The peptides derived from plant-, meat- and egg proteins may decrease the blood pressure, act as opioid agonists and antagonists, cause contraction of smooth muscles, inhibit platelet aggregation and oxidation. The coeliac-toxic peptides are an example of peptides with a negative influence on the human organism. The activity of food-originated peptides has mainly been investigated in vitro. Information published so far refers to biologically active peptides obtained in laboratory scale. Their application as components of so called "functional foods" (specially designed foods with desired biological activity) can however be expected possible.
PL
Produkty proteolizy białek żywności mogą pełnie rolę regulatorów różnych funkcji organizmu. Peptydy pochodzące z białek roślin, mięsa i jaj mogą wpływać na obniżenie ciśnienia krwi, hamować aktywność endopeptydaz prolinowych, stymulować działanie układu odpornościowego, wykazywać aktywność opioidową oraz antagonistyczną w stosunku do opioidowej, wywoływać skurcz mięśni gładkich, hamować proces agregacji płytek krwi, a także hamować procesy utleniania. Przykładem peptydów o negatywnym działaniu są peptydy toksyczne dla osób chorych na celiakię. Aktywność peptydów pochodzących z żywności była badana głównie in vitro. Tylko część z nich (niektóre peptydy przeciwnadciśnieniowe, immunostymulacyjne oraz przeciwkrzepliwe) została przebadana in vivo. Opublikowane dotychczas dane dotyczące otrzymywania bioaktywnych peptydów z białek roślinnych, mięsa i jaj dotyczą otrzymywania takich peptydów w skali laboratoryjnej, niemniej jednak można oczekiwać w przyszłości zastosowania ich jako składników tzw. żywności funkcjonalnej (żywności o ściśle zdefiniowanej aktywności biologicznej).

Wydawca

-

Rocznik

Tom

08

Numer

1

Opis fizyczny

s.3-16,tab.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Akademia Rolniczo-Techniczna, Plac Cieszynski 1, 10-726 Olsztyn
autor

Bibliografia

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-020bdfda-afc1-428f-83e9-891979b65885
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.