PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1994 | 38 | 02 |

Tytuł artykułu

Konduktometria w kontroli produkcji i ocenie wodek

Autorzy

Warianty tytułu

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Celem doświadczeń było rozpoznanie możliwości wykorzystania konduktometrii w kontroli produkcji i ocenie wódek. Oznaczono przewodność elektryczną losowo wybranych półfabrykatów i gotowych wyrobów a także badano zmiany przewodności maceratów w czasie ekstrakcji śliwek suszonych dwoma metodami za pomocą spirytusu o mocy 50% obj. Obok przewodności oznaczono moc, ekstrakt rzeczywisty i pozorny badanych próbek. Przewodność elektryczna nalewów i destylatów oraz wódek mieściła się w granicach od 2 do 1100 µS. Z doświadczeń wynika, że bardzo celowe są dalsze badania nad szerokim wykorzystaniem konduktometrii w przemyśle spirytusowym.
EN
The possibilities in making use of conductimetry for control process at vodkas manufacture were the task of presented experiments. The conductivity, strength and extracts in chosen at random vodkas and their semi-products were analysed. Changes in conductivity during extraction of dried plums with spirit 50% by vol. for 2 methods were tested as well. The range of conductivity of tested samples was from 2 to 1100 µS. As a result of the experiments it was found out that the conductimetry is very useful for control of vodkas manufacture but further investigations will be necessary.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

38

Numer

02

Opis fizyczny

s.15-16,tab.,wykr.,bibliogr.

Twórcy

autor

Bibliografia

  • [1] Adamowicz A., Dziedzic J. i in.: Analiza instrumentalna, PZWL, Warszawa 1983, s. 381.
  • [2] Bańkowska-Pennar H., Pieczonka W.: Przewodność elektryczna miodów pszczelich i jej zmiany w czasie składowania. Przemysł Spożywczy 1987, nr 3, s. 87.
  • [3] Borys A., Pieczonka W., Sławniak S.: Konduktometryczna metoda określania stopnia rozwodnienia mleka. Przegląd Mleczarski1982, nr 6, s. 10.
  • [4] Kubiak J., Konieczyński G.: Konduktywność tkanki buraków cukrowych. Gazeta Cukrownicza 1981, nr 3, s. 52.
  • [5] Machowicz B.: Próby wykorzystania konduktometrii w kontroli produkcji wódek gatunkowych. Praca magisterska, Akademia Rolnicza w Krakowie, Filia w Rzeszowie, 1986, nie publikowana.
  • [6] Pieczonka W.: Zmiany przewodności elektrycznej mleka w czasie samoukwaszania w różnych temperaturach. Przegląd Mleczarski 1983, nr 6, s. 16

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-018fe2da-a073-4c7e-b958-63cfdb3855b6
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.