[6] Krełowska-Kułas M.: 1992. Zawartość niektórych pierwiastków śladowych w wybranych narządach wewnętrznych i mięsie buhajków. Roczn. PZH, tom XLIII, nr 3-4, s. 333-339.
[7] Michalska K., Żmudzki J.: 1992. Zawartość metali w tkankach bydła w rejonie wielkopolskim. Med.Wet. nr 49, s. 193-195.
[8] Monkiewicz J.: 1988. Analiza skutków oddziaływania Legnicko-Głogowskiego Okręgu Miedziowego na organizm i użytkowość krów. Zeszyty Naukowe A.R., Wrocław, 73, s. 1-74.
[9] Nikonorow N.: 1995. Główne zagrożenia ekologiczne żywności. Roczn. PZH, XLVI, nr 3, s.203-211.
[10] Ostretag J., Kreuzer W.: 1980. Cadmium-Grhalte in Nieren, Musculatur und Futtermitteln von Schlachtsschweinen verschiedener Fultterungsregime. Arch.Fur Lebensmittlehyg. 31, s. 33-76.
[11] Żmudzki J.: 1978. Zawartość ołowiu, kadmu, cynku, miedzi i żelaza w tkankach zwierząt domowych ze szczególnym uwzględnieniem rejonów typowo rolniczych. Praca doktorska, Instytut Weterynarii w Puławach.
[12] Żmudzki J., Juszkiewicz T., Szkoda J.: 1991. Stężenie pierwiastków śladowych w tkankach bydła w Polsce. Med. Wet., 47, s. 413-416.
[13] Zarządzenie Ministra Zdrowia i Opieki Społecznej z dn. 31 marca 1993 r. w sprawie wykazu substancji dodatkowych dozwolonych i zanieczyszczeń technicznych w środkach spożywczych i używkach. Monitor Polski, Nr 22.Warszawa. 11.05.1993 r