PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2007 | 17 | 2 |

Tytuł artykułu

Oznaczanie zawartosci alfa-amylazy w ziarnie pszenicy zwyczajnej na podstawie liczby opadania

Warianty tytułu

EN
Designation of contents alpha-amylase in the grain of the normal wheat on the basis of falling the number

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
W artykule przedstawiono aktywność alfa-amylazy w ziarnie pszenicy za pomocą pomiaru liczby opadania. Pomiar liczby opa­dania służy do określenia stanu aktywności enzymów w ziarnie, określa przydatność do -wypieku - mąki uzyskanej z tego ziarna, a jednocześnie stan fizjologiczny ziarna, informujący oj ego trwałości wprzechowywaniu.
EN
In the article an activity was introduced alpha-amylase in a grain of wheat behind the help offalling the measurement of the number. The measurement of falling the number is serving for defining the state of the activity of enzymes in the grain, a usefulness for the baking is determining - of flour gotten of this grain, and at the same time the physiological state of the modicum, informing of its permanence in keeping.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

17

Numer

2

Opis fizyczny

s.23-25,rys.,tab.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Politechnika Opolska, Opole
autor
autor

Bibliografia

  • [1] AACC Metod 56-81B, 1992.
  • [2] Perten H.: Application of The halling Number Metod for EvaAlpha-AmylaseActivity, Cereal Chemistry 41: 127­140 (1964).
  • [3] Polska Norma „Ziarno zbóż - Oznaczanie liczby opada- nia",PN-ISO 3093:1996 .

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-001c7b2a-c762-48f8-80e3-df749ea8ab7d
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.