PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2012 | 63 | 3 |

Tytuł artykułu

Ocena wpływu mieszaniny wybranych dodatków do żywności na wskaźniki metabolizmu białkowego - badania modelowe

Treść / Zawartość

Warianty tytułu

EN
Assessment of the effect of selected mixture of food additives on the protein metabolism - model studies

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Wprowadzenie. Współcześnie, żywność bardzo rzadko produkowana jest bez udziału substancji dodatkowych. Coraz częściej jednak opracowania naukowe donoszą o niekorzystnym wpływie na organizm określonych dodatków do żywności. Brakuje natomiast danych o synergistycznym wpływie mieszanin różnych substancji dodatkowych do żywności na funkcje organizmu i jego podstawowe tory metaboliczne. Cel. Celem badań było określenie, na modelu zwierzęcym, czy i w jaki sposób mieszanina wybranych, najczęściej stosowanych do żywności substancji dodatkowych, wraz ze zmianą składu diety na przetworzoną, oczyszczoną, wpływają na wybrane wskaźniki metabolizmu białkowego organizmu. Materiał i metody. Szczury w wieku 5-7 miesięcy, podzielone na 4 grupy żywieniowe, żywiono ad libitum granulowanymi mieszankami: grupy I i II - paszą podstawową, natomiast grupy III i IV - paszą zmodyfikowaną, w której część pełnych ziaren zbóż zastąpiono izokalorycznie mąką pszenną typ 500 i sacharozą. Do picia zwierzęta grup I i III otrzymywały odstaną wodę wodociągową. Zwierzęta grup II i IV otrzymywały 5 ml roztworu wybranych substancji dodatkowych do żywności, a następnie dopajano je wodą. Ilość podawanych substancji dodatkowych do żywności wyliczono biorąc pod uwagę średnie spożycie wśród ludzi, w przeliczeniu na jednostkę masy ciała zwierząt. Doświadczenie trwało 7 tygodni. Wyniki. Stwierdzono, że zastosowana mieszanina substancji dodatkowych do żywności powodowała istotne zmiany stężenia białka całkowitego i jego frakcji: albumin, α1-globulin, α2-globulin, β-globulin i γ-globulin w surowicy krwi badanych zwierząt, które mogą wskazywać na, ale też przyczyniać się do ujawniania lub powstawania niepożądanych reakcji pokarmowych, szczególnie przy przekraczaniu dopuszczalnych poziomów spożycia tych dodatków. Odpowiedź organizmu na zastosowane dodatki i towarzyszącą im zmianę składu diety była istotnie związana z płcią badanych zwierząt. Niekorzystny charakter zachodzących zmian, obserwowano zarówno u zwierząt karmionych paszą podstawową jak i zmodyfikowaną, z różnym jednak natężeniem, w zależności od badanego parametru, a nie grupy żywieniowej. Wnioski. Analiza uzyskanych wyników pozwoliła na stwierdzenie, że zastosowana mieszanina dodatków do żywności powodowała istotne zmiany stężenia białka całkowitego i jego frakcji: albumin, alfa1-, alfa2-, beta- i gamma- globulin w surowicy krwi badanych zwierząt, zmian które mogą wskazywać ale też mogą przyczyniać się do powstawania lub ujawniania niepożądanych reakcji pokarmowych, szczególnie przy przekraczaniu zacecanych poziomów spożycia. Odpowiedź organizmu na zastosowane dodatki i towarzyszącą im zmianę składu diety była istotnie związana z płcią badanych zwierząt. Niekorzystny charakter zmian zachodzących pod wpływem zastosowanych dodatków, obserwowano zarówno u zwierząt karmionych paszą podstawową jak i zmodyfikowaną, z różnym jednak natężeniem, w zależności od badanego parametru, a nie grupy żywieniowej.
EN
Contemporarily, food production without food additives is very rare. Increasingly often, however, scientific works report on adverse effects of specified, single food additives on the body. Data is, in turn, lacking on the synergistic effect of a mixture of different food additives on body functions and its main metabolic pathways. Objective. The objective of this study, an animal model, was to evaluate if and in what way the compound of chosen and most frequently used and consumed food additives, along with the change of diet composition to processed, purified, influence the selected markers of protein metabolism. Material and methods. The animals were divided into four groups, which were fed with compound of feed pellets: group I and II with basic compound, group III and IV with modified compound in which part of the full grain was replaced by isocalorie wheat flour type 500 and saccharose. Animals from groups I and III received tap water, which was standing for some time, to drink. Animals from groups II and IV received solution of chosen additives to food and next they were given water to drink. The amount of given food additives was evaluated by taking into consideration their consumption by people recalculated to 1 kg of their body mass. The experiment spanned for 7 weeks. Results. It was ascertained that the applied additives caused significant changes in total protein concentration and its fractions: albumin, α1-globulin, α2-globulin, β-globulin and γ-globulin in the blood serum of the animals under research, which can indicate and contribute to disclosure of creation of undesirable food reaction, especially when recommended levels of consumption of those additives are being exceeded. The organism response to the applied additives and accompanying it change of diet was essentially connected to sex of the animals. Undesirable character of changes taking place under the influence of applied additives, was observed both in animals fed with basic feed and modified feed with various intensity according to the parameter under research. Conclusions. The analysis of the results achieved enabled concluding that the applied mixture of food additives caused significant changes in the concentration of total protein and its fractions: albumins, alpha1- , alpha2- , beta- and gammaglobulins in blood serum of the investigated animals. These changes may indicate but also may contribute to the development or manifestation of undesirable nutritional responses, especially when recommended dietary allowances are exceeded. The body’s response to the applied additives and concomitant modification of diet composition was significantly correlated with sex of the animals. The unfavorable character of changes following the administration of additives was observed in both the animals on the basal diet and these fed the modified feed mixture, yet with a different intensity that was found to depend not on the feeding group but on the parameter examined.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

63

Numer

3

Opis fizyczny

s.295-304,tab.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Zakład Fizjologii Żywienia Człowieka, Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa, Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie, ul. Papieża Pawła VI 3, 71-459 Szczecin
  • Zakład Fizjologii Żywienia Człowieka, Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa, Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie, ul. Papieża Pawła VI 3, 71-459 Szczecin

Bibliografia

  • 1. Agrawal A., Suresh M.V., Singh S.K., Ferguson D.A.Jr.: The protective function of human C-reactive protein in mouse models of Streptococcus pneumoniae infection. Endocr. Metab. Immune Disord. Drug Targets 2008, 8, 231-237.
  • 2. Anyszka J., Jackowska T.: Wartość diagnostyczna oznaczeń CRP w pediatrii. Przegl. Med. Lab. 2008, 1, 8, 12-16.
  • 3. Augeni M., Galluzzo V., Nava C.: Allergic pathology due to enzymes: a case report of asthma due to pectinase (polygalacturonase). Med. Lab. 1997, 88, 489-494.
  • 4. Bilczuk L.: Próba oceny ochronnego wpływu witaminy A na organizm szczurów narażonych na przedłużone działanie azotynu sodowego. Bromat. Chem. Toksykol. 1980, 13, 1, 49-54.
  • 5. Bilczuk L.: Wpływ przedłużonego podawania azotynu sodowego na niektóre wskaźniki biochemiczne u zwierząt doświadczalnych. Bromat. Chem. Toksykol. 1980, 13, 1, 41-47.
  • 6. Całkosiński I., Dobrzyński M., Całkosińska M., Seweryn E., Bronowicka-Szydełko A., Dzierzba K., Ceremuga I., Gamian A.: Charakterystyka odczynu zapalnego. Post. Hig. Med. Dośw. 2009, 63, 395-408.
  • 7. Cylwik B., Szmitkowski M.: Przydatność diagnostyczna β2-mikroglobuliny w praktyce klinicznej. Pol. Merk. Lek. 1997, 9, 224-227.
  • 8. DiCello M.C., Myc A., Baker J.R., Baldwin J.L.: Anaphylaxis After Ingestion of Carmine Colored Foods: Two Case Reports and a Review of the Literature; Allergy and Asthma Proceedings 1999, 20, 6, 377-382.
  • 9. Duda Z.: O substancjach dodawanych do żywności bez nadmiernej naukowości. Przem. Spoż. 2003, 57, 30-41.
  • 10. Friedrich M., Sadowska J., Goluch-Koniuszy Z.: Ocena wpływu składu diety i jej uzupełniania witaminami z grupy B na stężenie insuliny i wybranych wskaźników przemian białkowych u samic szczura. Żyw. Nauka Technol. Jakość 2009, 65, 361-367.
  • 11. Gasque P.: Complement: a unique innate immune sensor for danger signals. Mol. Immunol. 2004, 41, 1089-1098
  • 12. Gołębiowska-Gągała B., Szewczyk L.: Regulacja hormonalna przemiany białkowo-aminokwasowej. Endokrynol. Ped. 2005, 12, 51-58.
  • 13. Groblewska M., Mroczko B., Szmitkowski M.: Białka surowicy – przydatność kliniczna oznaczania i rozdziału elektroforetycznego w przebiegu różnych chorób. Pol. Arch. Med. Wewn. 2003, 6, 641-650.
  • 14. Gupta S., Aggarwal S., Heads C.: Dysregulated immune system in children with autism: beneficial effects of intravenous immune globulin on autistic cheracteristics. J. Autism Dev. Disord. 1996, 26, 439-452.
  • 15. IFCC primary reference procedures for the measurement of catalytic activity concentrations of enzymes. Clin. Chem. Lab. Med. 2002, 40, 718-733.
  • 16. Kägi M.K., Wüthrich B.: Anaphylaxis following ingestion of carmin. Ann. Allergy Astma Immunol. 1996, 76, 269-298.
  • 17. Kuchlewska M.: Ocena, na modelu zwierzęcym, wpływu mieszaniny wybranych dodatków do żywności na gospodarkę białkową i węglowodanowo-lipidową. Rozprawa doktorska, ZUT, Szczecin 2010.
  • 18. Kulpa J., Duda K., Stasik Z., Mizianty M., Tarapacz J., Kubisz A.: Dysproteinemia przedoperacyjna a pooperacyjne zmiany składu białek surowicy krwi i diurezy u chorych na raka płuca. Diagn. Lab. 1998, 34, 541-548.
  • 19. Lucas C.D., Hallagan J.B., Taylor S.L.: The role of natural colour additives in food allergy. Adv. Food Nutr. Res. 2001, 43, 195-216.
  • 20. Mazur A., Ostański M., Szymanik I., Kalina-Faska B., Januszek-Trzciąkowska A.: Tkanka tłuszczowa nasierdziowa – nowy wskaźnik stanu metabolicznego ustroju? Endor. Otyłość, Zaburz. Przem. Materii 2007, 3, 29-32.
  • 21. Moneret-Vautrin D.A., Feldmann L., Kanny G., Baumann A.: Incidente and risk factors for latent sensitization to chymopapain predictive skin-prick tests in 700 candidates for chemonucleolysis. Clin. Exp. Allergy 1994, 24, 471-476.
  • 22. Morka J., Drożdż J.: CRP – wskaźnik podwyższonego ryzyka i nowy cel terapii. Forum Kardiologów 2006, 11, 27-31.
  • 23. Munchow J.: Wpływ składu diety i rodzaju jej suplementacji składnikami mineralnymi na przemiany węglowodanowo- lipidowe u szczura. Rozprawa doktorska, Akademia Rolnicza, Szczecin 2003.
  • 24. Połać I., Pytasz U., Stachowiak T., Pakalski A., Jędrzejczyk S., Pertyński T.: Skład kwasów tłuszczowych tkanki tłuszczowej podskórnej i trzewnej u kobiet z nadwagą i otyłych w wieku pomenopauzalnym populacji Polski centralnej. Wpływ na profil lipidowy osocza. Przegl. Menopauz. 2005, 6, 38-44
  • 25. PN-75/A-04018. Produkty rolniczo-żywnościowe. Oznaczanie azotu metodą Kjeldahla i przeliczanie na białko.
  • 26. Radziszewska M.: Assessment of the effects of designated food additives on contents of non-specific components of antioxidation defense in blood of male’s rats. Materiały konferencyjne VI Krajowej Konferencji Adeptów Fizjologii, Poznań 8-9.05.2009, 13.
  • 27. Rappaport F., Loew M.: A stable standard for the colorimetric determination of total protein, albumin, globulin and fibrinogen. Clin. Chim. Acta 1957, 2, 126-130.
  • 28. Remont S., Kanny G., Nicolas P., Moneret-Vautrin D.A.: Prevalence of lysozyme sensitization in an egg-allergic population. Allergy 1997, 52, 224-228.
  • 29. Roberts H.J.: Aspartam as a cause of allergic reactions including anaphylaxis. Arch. Intern. Med. 1996, 156, 1027-1028.
  • 30. Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i rozwoju Wsi z dnia 6 marca 2006 r. w sprawie metodyki postępowania analitycznego w zakresie określania zawartości składników pokarmowych i dodatków paszowych w materiałach paszowych, premiksach, mieszankach paszowych i paszach leczniczych. Dz. U. z 2006 r. Nr 54, poz. 389.
  • 31. Sandiford C.P., Tee R.D.: The role of cereal and fungal amylases in cereal flour hypersensitivity. Clin. Exp. Allergy 1994, 24, 549-557.
  • 32. Sikora P.J., Kwiatkowska R.: Przydatność kliniczna oznaczania białka C-reaktywnego i prokalcytoniny w diagnostyce i monitorowaniu zespołu uogólnionej odpowiedzi zapalnej. Alerg. Astma Immun. 2005, 10, 63-68.
  • 33. Szostak-Węgierek D.: Sacharoza i fruktoza a hipertriglicerydemia. Ped. Współcz. Gastroenterol. Hepatol. i Żyw. Dziecka 2001, 3, 21-23.
  • 34. Wilczek Z.: Wpływ azotynu sodu na ciężar ciała i poziom methemoglobiny szczura. Praca magisterska. Uniw. Lubelski 1973/74.
  • 35. Wüthrich B., Kägi M.K., Stücker W.: Anaphylactic reactions to ingested carmine (E 120). Allergy 2007, 52, 1133-1137.
  • 36. Zagórecka E., Piotrowicz J., Kaczmarski M., Piotrowska- -Jastrzębska J.: Nietolerancja substancji dodatkowych do żywności – aspekty pediatryczne. Przem. Spoż. 2000, 7, 8-22.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-af948654-f397-41a1-ab73-404168d986a4
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.