PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1991 | 18 | 4 |

Tytuł artykułu

The effect of the type and amount of fat in diet on the composition of fatty acids in tissue lipids in experimental hypercholesterolaemia

Warianty tytułu

PL
Wpływ rodzaju i ilości tłuszczu diety na skład kwasów tłuszczowych lipidów tkankowych w doświadczalnej hipercholesterolemii

Języki publikacji

EN

Abstrakty

EN
The efects were studied of the quality and amount of dietary fat on the pattern of fatty acids in the lipids of the serum and certain tissues (adipose fat, perirenal fat, liver, heart, testes) of guined pigs during experimentally induced hypercholesterolemia. During 12 weeks the animals received experimental diets containg 10% or 20% of energy from animal fats (butter, lard 2:3), sunflower oil or low-erucic rapeseed oil. Two control groups were chosen, receiving diets for animals without cholesterol or with 0.1% cholesterol added. The addition of cholesterol to the diet raised the content of the essential unsaturated fatty acids and polyunsaturated fatty acids in the adipose fat and hepatic lipids, and decreased their content in myocardial lipids. In testicular lipids changes were noted in the synthesis of long-chain polyunsaturated fatty acids. The addition of vegetable fats to the diet increased the content of linoleic acid in these tissues with a simultaneous decrease of arachidonic acid synthesis. It may be supposed that there is an upper range of arachidonic acid synthesis in the lipids of the studied tissues independent of dietary EFA and PUFA value.
PL
Oznaczano wpływ ilości i jakości tłuszczu na skład kwasów tłuszczowych lipidów surowicy krwi i wybranych tkanek (tłuszcz zapasowy, wątroba, serca, jądra) świnek morskich w warunkach doświadczalnej hipercholesterolemii. Zwierzętom podawano w ciągu 12 tygodni diety doświadczalne zawierające 10% i 20% energii z tłuszczu zwierzęcego (masło, smalec 2; 3), oleju słonecznikowego lub oleju rzepakowego bezerukowego. Zastosowano dwie grupy kontrolne otrzymujące diety hodowlane bez cholesterolu oraz z dodatkiem 0.1% cholesterolu. Stwierdzono, że dodatek cholesterolu do diety hodowlanej wywołuje wzrost zawartości NNKT i PUFA w tłuszczu zapasowym i lipidach wątroby, przy jednoczesnym spadku tych kwasów w lipidach serca. W lipidach jąder stwierdzono zmiany w sytezie długołańcuchowych wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Dodatek do diety tłuszczów roślinnych zwiększa zawartość kwasu linolowego w badanych tkankach, przy jednoczesnym hamowaniu syntezy kwasu arachidonowego. Można przypuszczać, że istnieje określony górny limit syntezy kwasu arachidonowego w lipidach badanych tkanek niezależnie od ilości NNKT i PUFA w diecie.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

18

Numer

4

Opis fizyczny

p.279-300,ref.

Twórcy

  • Department of Nutrition Physiology and Biochemistry National Food and Nutrition Institute in Warsaw, Warsaw, Poland
  • Department of Nutrition Physiology and Biochemistry National Food and Nutrition Institute in Warsaw, Warsaw, Poland
  • Department of Nutrition Physiology and Biochemistry National Food and Nutrition Institute in Warsaw, Warsaw, Poland

Bibliografia

  • 1. Atkinson P.M., Wheeler M.C., Mendelsohn D., et al.: Effects of a 4-week fresh-water fish (trout) diet on platelet aggregation, platelet fatty acids, serum lipids and coagulation factors. Amer. J. Hematol., 1987, 24, 143
  • 2. Atrokhow V.V., Markov K.M.: Influence of ratios with various linoleic acid contents on the fatty acid composition of phospholipids in blood platelets of rats. Vopr. Pitan., 1987, 5, 45.
  • 3. Carmen M. A., Beare-Rogers J.L.: Influence of diet on (n-3) and (n-6) fatty acids in monkey erythrocytes. Lipids 1988, 23, 501.
  • 4. Daugherty R. M., Galli C., Ferro-Luzzi A., et al.: Lipid and phospholipid fatty acid composition of plasma, red blood cells and platelets and how they are affected by dietary lipids: a study of normal subjects from Italy, Finland and the USA. Amer. J. Clin. Nutr., 1987, 45, 443.
  • 5. Folch J., Less M., Sloane Stanley G.H.: A simple method for isolation and purification of total lipids from animal tissues. J. Biol. Chem., 1957, 226, 497.
  • 6. Horrobin D.F.: Interactions between n-3 and n-6 essential fatty acids. Intern. Symp. on new aspects of dietary lipids. Benefits, hazards and use. Sweden, Göteborg, September 17—20, 1989.
  • 7. Horrobin D.F.: The regulation of prostaglandin biosynthesis in the manipulation of essential fatty acid metabolism. Rev. Pure Appl. Pharmacol. Sci., 1983, 4, 339.
  • 8. Horrobin D.F.: Clinical aspects of the uses of gamma-linolenic acid. Intern. Symp. on new aspects of dietary lipids. Benefits, hazards and use. Sweden, Göteborg, September 17—20, 1989.
  • 9. Hoy C. E., Holmer G.: The dietary linoleic acid and the fatty acid profiles in rats fed partially hydrogenated marine oils. Lipids 1988, 23, 973.
  • 10. Huang Y. S., Nassar B. A., Horrobin D. F.: Changes of plasma lipids and long-chain n-3 and n-6 fatty acids in plasma, liver, heart and kidney phosholipids of rats fed variable levels of fish oil with or without cholesterol supplementation. Biochim. Biophys. Acta 1986, 24, 879.
  • 11. Kunnert B., Massmann J., Schimke E., et al.: The influence of dietary low and high unsaturated fats and cholesterol on the fatty acid pattern of serum and aortic cholesteryl esters and the lipid deposits of pig aorta. Exp. Pathol., 1988, 34, 141.
  • 12. Manku M. S., Morse-Fisher N., Horrobin D. F.: Changes in human plasma essential fatty acid levels as a result of administration of linoleic acid and gamma-linolenic acid. Eur. J. Clin. Nutr., 1988, 42, 56.
  • 13. Mc Murchie E. J., Gibson R. A., Charnock J.S., et al.: Mitochondrial membrane fatty acid composition in the marmoset monkey following dietary lipid supplementation. Lipids 1986, 21, 315.
  • 14. Mori T. A., Codde J. P., Vandangen R., et al.: New finding in the fatty acid composition of individual platelet phospholipids in man after dietary fish oil supplementation. Lipids 1987, 22, 744,
  • 15. Persegol L., Paris R.: Influency of dietary lipids and linoleic acid amounts on fatty acid content and composition of pig serum lipoproteins. J. Physiol. Paris, 1987, 82, 36.
  • 16. Piche L. A., Mahadevappa V. G.: Modification of rat platelet fatty acid composition by dietary lipids of animal and vegetable origin. J. Nutr., 1990, 120, 444.
  • 17. Sinclair A. J., O'Dea K., Dunstan G., et al.: Effects on plasma lipids and fatty acid composition of very low fat diets enriched with fish or Kangaroo meat. Lipids 1987, 22, , 523.
  • 18. Singer P., Jaeger W., Berger J., et al.: Effects of dietary oleic, linoleic and alpha-linolenic acids on blood pressure, serum lipids, lipoproteins and the formation of eicosanoid precursors in patients with mild essential hypertension. J. Hum. Hypertens., 1990, 4, 227. —
  • 19. Sprecher H.: Biochemistry of essential fatty acids. Progr. Lipid Res., 1982, 20, 13.
  • 20. Walldius G„ Callmer E., Olsson A.G.: Dietary and adipose tissue content of linoleic acid in 40-years old men. Progr. Fd. Nutr. Sci., 1980, 4, 33.
  • 21. Ziemlański Ś., Kucharczyk B., Ziombski H., et al.: Effect of exercise on the lipid content, lipid fatty acid composition and morphology of myocardium and sceletal muscle in rat. Pol. Med. Sci. History Bull., 1975, XV/III, 1, 95.
  • 22. Ziemlński Ś., Budzyńska-Topolowska J., Kucharczyk B., et al.: The nutritive and biological value of rapeseed oil. In: Les actions thématiques de l'JNSERM, Paris, 1975. —
  • 23. Ziemlański Ś., Budzyńska-Topolowska J., Rdzanek J., et al.: Effects physioloques de l'alimentation enrichie en acides gras essentials chez le jeune homme. Ann. Nutr. Alim., 1979, 33, 575.
  • 24. Ziemlański Ś., Budzyńska-Topolowska J., Okolska G., et al.: Physiological effects of increased EPA content of food. Third European Nutrition Conference. Sweden, Uppsala 1979.
  • 25. Ziemlański Ś., Budzyńska-Topolowska J., Rdzanek J., et al.: Influence d'une alimentation enrichie en acides gras essentiels sur les indices lipidiques et la composition en acides gras des fractions lipidiques du sérum chez les personnes ageés. Ann. Nutr. Alim., 1980, 34, 677.
  • 26. Ziemlański Ś., Budzyńska-Topolowska J., Rodkiewicz B., i in.: Wpływ tłuszczów rybnych na skład kwasów tłuszczowych lipidów tkankowych w doświadczalnej hipercholesterolemii (w druku).

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-af478048-99c6-4ed6-b3a3-93db4afea377
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.