PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2014 | 53 |

Tytuł artykułu

The effect of different ripening stages of durian Durio zibethinus fruit on zinc content in liver of rats loaded with cholesterol

Treść / Zawartość

Warianty tytułu

PL
Wpływ różnych faz dojrzałości owocu durianu Durio zibethinus na zawartość cynku w wątrobie szczurów obciążonych cholesterolem

Języki publikacji

EN

Abstrakty

EN
The effect of different ripening stages of durian Durio zibethinus fruit on zinc content in liver of rats loaded with cholesterol. Durian Durio zibethinus is an exotic, climacteric fruit, rich in dietary fiber, polyphenols, saccharides, vitamins and minerals. Postharvest changes in durian fruit influence its physical and chemical quality, which determined its health protective effect – antioxidant and hypocholesterolemic. Durian is a good source of zinc. The aim of this study was to investigate the zinc content in lyophilisate of durian fruit and in the diets supplemented with durian fruits at different stages of maturity. The in vivo experiment was designed to determine the influence of these diets on zinc content in the liver of rats loaded with cholesterol. The zinc content in durian fruit, in the diets, and in rats livers was examined using a flame atomic absorption spectrophotometry (Perkin-Elemer 1100B). The zinc content in durian fruits ranged from 8.1 to 12.3 mg/kg. The zinc content amounted 45.0, 44.2, 47.1, 47.3 and 48.0 mg/kg in C, ch, chDM, ch DR and chDOR diet, respectively. The content of zinc in the liver in all animal groups was within the normal limits and amounted from 25.0 to 33.0 mg/kg fresh weight. Diet supplemented with durian fruits at different stages of ripening increases accumulation of zinc in the liver of rats loaded with cholesterol. Durian fruits, especially ripe ones, could be used as a natural supplementation of zinc in the diet and might be helpful in prevention of diseases or disorders related to zinc deficiency.
PL
Wpływ różnych faz dojrzałości owocu durianu Durio zibethinus na zawartość cynku w wątrobie szczurów obciążonych cholesterolem. Durian Durio zibethinus to egzotyczny, klimakteryczny owoc, bogaty we włókno pokarmowe, polifenole, oligosacharydy, witaminy i minerały. Zmiany następujące po zbiorze owoców durianu wpływają na ich fizyczne i chemiczne parametry determinujące ich właściwości zdrowotne – przeciwutleniające i hypocholesterolemiczne. Durian jest cennym źródłem cynku. Celem badania było określenie zawartości cynku w owocach durianu, w dietach z dodatkiem durianu w różnych fazach jego dojrzałości. Badanie in vivo miało na celu określenie wpływu tych diet na zawartość cynku w wątrobie szczurów obciążonych cholesterolem. Zawartość cynku w owocach durianu, w dietach i wątrobach oznaczono metodą płomieniowej absorpcji atomowej (Perkin-Elmer 1100B). Zawartość cynku w liofilizacie owoców durianu mieściła się w zakresie 8,1–12,3 mg/kg. Zawartość cynku w dietach: C, ch, chDM, ch DR and chDOR wynosiła odpowiednio 45,0, 44,2, 47,1, 47,3 i 48,0 mg/kg. W wątrobie szczurów wszystkich grup zawartość cynku mieściła się w zakresie wartości referencyjnych i wynosiła od 25,0 do 33,0 mg/kg świeżej masy. Diety z dodatkiem owoców durianu w różnej fazie dojrzałości zwiększają akumulację cynku w wątrobie szczurów obciążonych cholesterolem. Owoce durianu, w szczególności dojrzałe, mogą być stosowane jako naturalny suplement cynku w diecie i być pomocne w prewencji chorób lub stanach związanych z niedoborem cynku.

Słowa kluczowe

Wydawca

-

Rocznik

Tom

53

Opis fizyczny

p.119-125,fig.,ref.

Twórcy

autor
  • Department of Biology of Animal Environment, Warsaw University of Life Sciences - SGGW, Warsaw, Poland
  • Department of Physiological Sciences, Faculty of Veterinary Medicine, Warsaw University of Life Sciences - SGGW, Warsaw, Poland
  • Department of Physiological Sciences, Faculty of Veterinary Medicine, Warsaw University of Life Sciences - SGGW, Warsaw, Poland
autor
  • Department of Physiological Sciences, Faculty of Veterinary Medicine, Warsaw University of Life Sciences - SGGW, Warsaw, Poland
autor
  • Department of Biology of Animal Environment, Warsaw University of Life Sciences - SGGW, Warsaw, Poland
  • Department of Medicinal Chemistry and Natural Products, The Hebrew University - Hadassah Medical School, Israel
autor
  • Faculty of Agricultural Industry, King Mondkut’s Institute of Technology Ladkrabang, Thailand

Bibliografia

  • ADEYEMI O.S., OLADIJI A.T., 2009: Com­positional changes in banana (Musa ssp.) fruits during ripening. Afr. J. Biotechnol. 8: 858-859.
  • ARANCIBIA-AVILA P., TOLEDO F., PARK Y.-S., JUNG S-T., KANG S-G., HEO B.G., LEE S-H., SAJEWICZ M., KOWALSKA T., GORINSTEIN S. 2008: Antioxidant properties of durian fruit as influenced by ripening. LWT - Food Sci. and Technol. 41: 2118-2125.
  • BHOWMIK D., CHIRANJIB K.P, KUMAR S., 2010: A potential medicinal importance of zinc in human health and chronic disease. Int. J. Pharm. Biomed. Sci. 1(1): 5-11.
  • CHAROENSIRI R., KONGKACHUICHAI R., 2006: abstract of research project: Analysis of beta-carotene, lycopene, minerals, sugars, insoluble and soluble dietary fiber contents in fresh fruits and fruits products. Mahidol University.
  • COSTA F., BAETA M., SARAIVA D., VER- ISSIMO M.T., RAMOS F., 2011: Evolution of mineral contents in tomato fruits during the ripening process after harvest. Food Analytical Methods 4(3): 410-415.
  • HARUENKIT R., POOVARODOM S., LE­ONTOWICZ H., LEONTOWICZ M., SAJEWICZ M., KOWALSKA T., DEL- GADO-LICON E., ROCHA-GUZMAN N.E., GALLEGOS-INFANTE J.-A., TRAKHTENBERG S., GORINSTEIN S., 2007: Comparative study of health prop­erties and nutritional value of durian, mangosteen, and snake fruit: experiments in vitro and in vivo. J. Agric. Food Chem. 55: 5842-5849.
  • HARUENKIT R., POOVARODOM S., VEARASILP S., NAMIESNIK J., SLIW- KA-KASZYNSKAM., PARK Y.-S., HEO B.-G., CHO J.-Y, JANG H.G., GORIN­STEIN S., 2010: Comparison of bioactive compounds, antioxidant and antiprolifera­tive activities on Mon Thong durian during ripening. Food Chem. 118: 540-547.
  • IMSABAI W., KETSA S., van DOORN W. G., 2002: Effect of temperature on softening and the activities of polygalatorunase and pectinesterase in durian fruit. Postharvest Biol. and Technol. 26: 347-351.
  • KETSA S., DAENGKANIT T., 1998: Physiological changes during postharvest ripening of durian fruit (Durio zibethinus Murray). J. Hortic. Sci. and Biotech. 73: 575-577.
  • KETSA S., PANGKOOL S., 1994: The effect of humidity on ripening of durians. Post. Biol. Tech. 4: 159-165.
  • KETSA S., PANGKOOL S., 1995: Ripening behaviour of durians (Durio zibethinus Murray) at different temperatures. Tropical Agriculture 72: 141-145.
  • KOO S.I., NORVELL J.E., ALGILANI K., CHOW J., 1986: Effect of marginal zinc deficiency in the lymphatic absortpion of cholesterol. J. Nutr. 2: 2364-2371.
  • LEONTOWICZ H., LEONTOWICZ M., HARUENKIT R., POOVARODOM S.,
  • LEONTOWICZ H., LEONTOWICZ M., JESIONI., BIELECKI W., POOVERO- DOM S., VEARASILP S., GONZALEZ- -AGUILAR G., ROBLES-SANCHEZ M., TRAKHTENBERG S., GORINSTEIN S., 2011: Positive effects of durian fruit at different stages of ripening on the hearts and livers of rats fed diets high in cholesterol. Eur. J. Integr. Med. 3: 169-181.
  • McDOWELL L.R., 1992: Minerals in animal and human nutrition. Academic Press, San Diego.
  • OSREDKAR J., SUSTAR N., 2011: Copper and zinc, biological role and significance of copper/zinc imbalance. J. Clinic. Toxicol. S 3: 1-18.
  • POOVARODOM S., HARUENKIT R., VEAR­ASILP S., NAMIESNIK J., CVIKROVA M., MARTINCOVA O., EZRA A., SU- HAJ M., RUAMSUKE P., GORINSTEIN S., 2010: Comparative characterization of durian, mango and avocado. Int. J. Food Sci. and Technol. 45: 921-929.
  • PULS R., 1994: Mineral levels in animal health: diagnostic data. 2nd edition. Sher­pa, Clearbrook, BC.
  • SIDHU P., GARG M.L., DHAWAN D.K., 2004: Protective effects of zinc on oxidative stress enzymes in liver of protein defi­cient rats. Nutr. Hosp. XIX (6): 341-347.
  • TIAN X., ZHENG Y, LI Y, SHEN Z., TAO L., DOU X., QIAN J., SHEN H., 2014: Psychological stress induced zinc accu­mulation and up-regulation of ZIP 14 and metallothionein in rat liver. BMC Gastroenterology 14: 32.
  • TOLEDO F., ARANCIBIA-AVILA P., PARK
  • YAACOB O., SUBHADRABANDHU S., 1995: The production of economic fruits in South-East Asia. Oxford University Press, Kuala Lumpur.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-af071464-49ad-4db7-a8df-59e9ba931089
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.