[1] Rozporządzenie Rady (WE) nr 1234/2007 z 22 października 2007 r. ustanawiające wspólną organizację rynków rolnych oraz przepisy szczegółowe dotyczące niektórych produktów rolnych („rozporządzenie o jednolitej wspólnej organizacji rynku"), z późn. zm.
[2] Rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) NR 543/2011 z 7 czerwca 2011 r. ustanawiające szczegółowe zasady stosowania rozporządzenia Rady (WE) nr 1234/2007 w odniesieniu do sektora owoców i warzyw oraz sektora przetworzonych owoców i warzyw.
[3] http://www.doradztworolnicze.com
[4] Rozporządzenie Komisji (WE) nr 1881/2006 z 19 grudnia 2006 r. ustalające najwyższe dopuszczalne poziomy niektórych zanieczyszczeń w środkach spożywczych, z późn zm.
[5] Rozporządzenie nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady w sprawie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w żywności i paszy pochodzenia roślinnego i zwierzęcego oraz na ich powierzchni, z 23 lutego 2005, z późn zm.
[6] Kibler M.: 2009. Ekologiczna uprawa warzyw polowych, Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie, oddział w Radomiu, Radom.
[9] The WHO Recommended Classification of Pesticides by Hazard and Guidelines to Classification 2009.
[10] Rozporządzenie nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady w sprawie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w żywności i paszy pochodzenia roślinnego i zwierzęcego oraz na ich powierzchni, z 23 lutego 2005, z późn zm.
[11] Niessner G., Buchberger W., Bonn G.K.: 1996. J Chromatogr A 737, 215.
[12] Niessner G., Buchberger W., Eckerstorfer R.: 1999. J Chromatogr A 846, 341.