PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2013 | 57 | 04 |

Tytuł artykułu

Rynek świeżych owoców i warzyw - wybrane wymagania dotyczące bezpieczeństwa żywności

Warianty tytułu

EN
Market of fresh fruit and vegetables - chosen requirements concerning the safety of the food

Języki publikacji

PL

Abstrakty

Wydawca

-

Rocznik

Tom

57

Numer

04

Opis fizyczny

s.32-34,rys.,fot.,bibliogr.

Twórcy

Bibliografia

  • [1] Rozporządzenie Rady (WE) nr 1234/2007 z 22 października 2007 r. ustanawiające wspólną organizację rynków rolnych oraz przepisy szczegółowe dotyczące niektórych produktów rolnych („rozporządzenie o jednolitej wspólnej organizacji rynku"), z późn. zm.
  • [2] Rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) NR 543/2011 z 7 czerwca 2011 r. ustanawiające szczegółowe zasady stosowania rozporządzenia Rady (WE) nr 1234/2007 w odniesieniu do sektora owoców i warzyw oraz sektora przetworzonych owoców i warzyw.
  • [3] http://www.doradztworolnicze.com
  • [4] Rozporządzenie Komisji (WE) nr 1881/2006 z 19 grudnia 2006 r. ustalające najwyższe dopuszczalne poziomy niektórych zanieczyszczeń w środkach spożywczych, z późn zm.
  • [5] Rozporządzenie nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady w sprawie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w żywności i paszy pochodzenia roślinnego i zwierzęcego oraz na ich powierzchni, z 23 lutego 2005, z późn zm.
  • [6] Kibler M.: 2009. Ekologiczna uprawa warzyw polowych, Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie, oddział w Radomiu, Radom.
  • [7] Czeczot H., Skrzycki M.: 2010. Postępy Hig Med Dosw (online), 64, 38.
  • [8] Biziuk M.: 2001. Pestycydy Występowanie, oznaczanie i unieszkodliwianie, WNT, Warszawa.
  • [9] The WHO Recommended Classification of Pesticides by Hazard and Guidelines to Classification 2009.
  • [10] Rozporządzenie nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady w sprawie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w żywności i paszy pochodzenia roślinnego i zwierzęcego oraz na ich powierzchni, z 23 lutego 2005, z późn zm.
  • [11] Niessner G., Buchberger W., Bonn G.K.: 1996. J Chromatogr A 737, 215.
  • [12] Niessner G., Buchberger W., Eckerstorfer R.: 1999. J Chromatogr A 846, 341.
  • [13] Gfrerer M., Lankmayr E.: 2005. Anal Chim Acta 533, 203.
  • [14] Walorczyk S.: 2007. J Chromatogr A1165,200.
  • [15] van der Lee M. K., van der Weg G., Traag W. A., Mol H.G. J.: 2008. J Chromatogr A1186,325.
  • [16] Richter P, Sepúlveda B., Oliva R., Calderón K., Seguel R.: 2003. J Chromatogr A 994,169.
  • [17] Ochiai N., Sasamoto K., Kanda H., Nakamura S.: 2006,. J Chromatogr A1130,83.
  • [18] Anastassiades M.: 2003. J. AOAC Int., 86, 412-431.
  • [19] Miszczak A.: 2009. Analiza pozostałości środków ochrony roślin w płodach rolnych, Sprawozdanie za rok 2009, Skierniewice, grudzień.
  • [20] Miszczak A.: 2010. Analiza pozostałości środków ochrony roślin w płodach rolnych, Sprawozdanie za rok 2010, Skierniewice, grudzień.
  • [21] Miszczak A.: 2011. Analiza pozostałości środków ochrony roślin w płodach rolnych, Sprawozdanie za rok 2011, Skierniewice, grudzień.
  • [22] Miszczak A.: 2012. Analiza pozostałości środków ochrony roślin w płodach rolnych, Sprawozdanie za rok 2012, Skierniewice, grudzień.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-ae25b7eb-ef15-435a-a231-865c11ab2688
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.