PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1979 | 05 | 1 |

Tytuł artykułu

Effect of iron ions and 5.6-dimethylbenzimidazole on biosynthesis of corrinoids by Propionibacterium shermanii 1 on cheese-whey medium

Treść / Zawartość

Warianty tytułu

PL
Wpływ żelaza I 5,6-dwumetylobenzimidazolu na biosyntezę korynoidów przez Propionibacterium shermanii 1 na podłożu serwatkowym

Języki publikacji

EN

Abstrakty

EN
Effect of different doses of iron ions FeSO₄ •7 H₂O and 5,6-dimethylbenzimidazole (DMB) on biosynthesis of corrinoids by P. shermanii 1 on cheese-whey medium was studied DMB was added to culture after 3, 6 and 8 days of fermentation. The addition of iron had a positive effect on the corinoid biosynthesis yield. The highest yield increase (about 190%) was achieved through an addition of 5-10 mg FeSO₄ •7H₂O per liter of culture. In these samples the proportional share of vitamin B₁₂ was also the highest. No significant differences in yields of corrinoid, were observed when DMB was added in portions of 10 to 30 mg per 1 liter culture introduced after 3 and 6 days of fermentation. A nearly 2-fold increase of corinoid biosynthesis yield was achieved when adding DMB (10, 16 and 30 mg/l culture) after 8 days of fermentation.
PL
Badano wpływ różnych dawek jonów żelaza (FeSO₄ •7 H₂O) oraz 5,6-dwumetylobenzimidazolu (DMB) na wydajność biosyntezy korynoidów przez Propionibacterium shermanii 1 na podłożu serwatkowym; DMB wprowadzano do hodowli po 3, 6 i 8 dniach fermentacji. Dodatek żelaza wpływał korzystnie na wydajność biosyntezy korynoidów. Najwyższy wzrost wydajności (ok. 190%) uzyskiwano przy dodatku 5-10 mg FeSO₄ •7 H₂O na litr hodowli. W próbach tych był również najwyższy procentowy udział witaminy B₁₂ . Nie stwierdzono znaczniejszych różnic w wydajności korynoidów przy dodatku DMB w dawkach 10-30 mg na litr hodowli wprowadzonego po 3 i 6 dniach fermentacji. Natomiast przeszło 2-krotny wzrost wydajności biosyntezy korynoidów uzyskiwano, gdy DMB (10, 16 i 30 mg/l hodowli) wprowadzono po 8 dniach fermentacji.

Słowa kluczowe

Wydawca

-

Rocznik

Tom

05

Numer

1

Opis fizyczny

p.61-67,fig.,ref.

Twórcy

autor
  • Institute of Human Nutrition, Agricultural University, Mazowiecka 48, 60-623 Poznan, Poland
autor
  • Institute of Human Nutrition, Agricultural University, Mazowiecka 48, 60-623 Poznan, Poland
  • Institute of Human Nutrition, Agricultural University, Mazowiecka 48, 60-623 Poznan, Poland
  • Institute of Human Nutrition, Agricultural University, Mazowiecka 48, 60-623 Poznan, Poland

Bibliografia

  • 1. Adrian J.: Valeur Alimentaire du Lait. La Maison Rustique, Paris 1974, 43.
  • 2. Giec A., Skupin J.: Bull. Acad. Polon. Sci. Biol., 1974, 22, .215.
  • 3. Giec A., Skupin J.: Bull. Acad. Polon. Sci. Biol., 1974, 22, 223.
  • 4. Giec A., Weker H., Skupin J.: Bull. Acad. Polon. Sci., 1976, 24, 497.
  • 5. Harrison F. F., Lees K. A., Wood F.: Analyst 1952, 76, 696.
  • 6. Holdsworth E.S.: Nature 1953, 171, 148.
  • 7. Hostettler F., Borel E., Wenel H.: Helv. Chim. Acta 1951, 34, 2132.
  • 8. Janicki J ., Pędziwilk F.: Acta Microbiol. Polon., 1966, 15, 343.
  • 9. Ottenstein B. M., Bartley D. A.: Analyst Chem., 1971, 43, 952.
  • 10. Pawełkiewicz J,, Zodrow K.: Acta Biochim. Polon., 1956, 3, 225.
  • 11. Perlman P., Barrett J. M., Jackson P. W.: Vitamin und Intrinsic Faktor, H. C. Heinrich, Stuttgart 1962.
  • 12. Pędziwilk F.: Zeszyty PTPN. Kom. Nauk. Rol. Kom. Nauk Leś. , 1962, 11, 141.
  • 13. Pędziwilk F., Janicki J., Nowakowska K.: Acta Microbiol. Polon., 1970, 2, 229.
  • 14. Rogosa M., Love Z. Z.: Appl. Microbiol., 1969, 16, 285.
  • 15. Skupin J., Pędziwilk F., Giec A., Jaszewski B., Trojanowska K., Nowakowska K.: Roczn. Techn. Chem. Żywn., 1974, 24, 17.
  • 16. Skupin J., Pędziwilk F., Trojanowska K., Nowakowska K., Giec A., Jaszewski B., Baraniecka B., Kosmowska B., Warchalewski J., Waliszewski K.: Studies on growth of microorganisms in whey and evaluation of nutritive properties of products to provide information basie to utilization of whey to produce food and feeds. Project No PL-ARS-11. Second Annual Research Report 1975.
  • 17. Stasińska B., Giebel H., Warchalewski J., Skupin J.: Acta Aliment. Polon., 1975, 1, 119.
  • 18. Webb B. H., Johnson A. H.: Fundamentals of Dairy Chemistry, A. V. J. Pub. Co., Westport Conn., USA, 1965.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-adf7f914-9bb1-4aa7-a6ed-d0ceb73fea56
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.