PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2015 | 22 | 5 |

Tytuł artykułu

Występowanie werotoksycznych Escherichia coli w żywności, ze szczególnym uwzględnienim serotypu O104:H4

Treść / Zawartość

Warianty tytułu

EN
Occurrence of verotoxic Escherichia coli in food with particular focus on serotype O104:H4

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Skażenia mikrobiologiczne związane z żywnością stanowią bardzo istotny problem we współczesnym świecie. Pomimo zaawansowanych technik detekcji mikroorganizmów chorobotwórczych w żywności oraz postępów w leczeniu chorób spowodowanych przez te drobnoustroje, problem nadal pozostaje aktualny. W pracy opisano potencjalne zagrożenia dla ludzi związane z występowaniem werotoksycznych Escherichia coli w żywności. Przedstawiono także charakterystykę serotypu E. coli O104:H4, który był przyczyną dużego ogniska zatrucia, które stwierdzono w Niemczech w 2011 roku. Omówiono występowanie E. coli O104:H4 u ludzi, zwierząt i w żywności oraz występowanie ognisk zatruć spowodowanych przez tę grupę mikroorganizmów.
EN
Microbiological contaminations of food constitute a very significant problem in the modern world. Despite the advanced techniques for detection of pathogenic microorganisms in food and the progress in treating diseases caused by them, the problem is still relevant. In the paper, there are described potential risks to people that are associated with the occurrence of verotoxic E.coli in food. Also, the paper presents a detailed profile of the serotype of E. coli O104:H4, which was a causative agent of the large outbreak of food poisoning in Germany in 2011. The occurrence of E.coli O104:H4 in humans, animals, and foods are discussed as is the occurrence of food-borne outbreaks caused by this group of microorganisms.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

22

Numer

5

Opis fizyczny

s.33-48,tab.,bibliogr.

Twórcy

  • Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Bydgoszczy, ul.Kujawska 4, 85-031 Bydgoszcz
autor
  • Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Bydgoszczy, ul.Kujawska 4, 85-031 Bydgoszcz
autor
  • Katedra Biotechnologii i Mikrobiologii Żywności, Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, ul.Wojska Polskiego 48, 60-637 Poznań

Bibliografia

  • [1] Agence Nationale de Sécurité Sanitaire (ANSES): Opinion of the French Agency for Food, Environmental and Occupational Health & Safety on the current state of scientific knowledge and information available for making recommendations, following the onset of several cases of haemolyticuraemic syndrome (HUS) observed in France in June 2011 and suspected of being related to the consumption of sprouts. 2011. [on line]. ANSES. Dostęp w Internecie [01.08.2014]: http://www.anses.fr/Documents/MIC2011sa0158EN.pdf.
  • [2] Arthur T.M., Barkocy-Gallagher G.A., Rivera-Betancourt M., Koohmaraie M.: Prevalence and characterization of non-O157 Shiga toxin-producing Escherichia coli on carcasses in commercial beef cattle processing plants. Appl. Environ. Microbiol., 2002, 10 (68), 4847-52.
  • [3] Askar M., Faber M.S., Frank C., Bernard H., Gilsdorf A., Fruth A., Prager R., Höhle M., Suess T., Wadl M.G., Krause G., Stark K., Werber D.: Update on the ongoing outbreak of haemolytic uraemic syndrome due to Shiga toxin-producing Escherichia coli (STEC) serotype O104, Germany, May 2011. Eurosurveillance J., 2011, 16 (22), 1-3.
  • [4] Aurass P., Prager R., Flieger A.: EHEC/EAEC O104:H4 strain linked with the 2011 German outbreak of haemolytic uremic syndrome enters into the viable but non-culturable state in response to various stresses and resuscitates upon stress relief. Environ. Microbiol., 2011, 12 (13), 3139-3148.
  • [5] Bae W.K., Lee Y.K., Cho M.S., Ma S.K., Kim S.W., Kim N.H., Choi C.K.: A case of hemolytic uremic syndrome caused by Escherichia coli O104:H4. Yonsei Med. J., 2006, 47 (3), 437-439.
  • [6] Bennett J., Bettelheim K.A.: Serotypes of non-O157 verocytotoxigenic Escherichia coli isolated from meat in New Zealand. Comp. Immunol. Microbiol. Infect. Dis., 2002, 2 (25), 77-84.
  • [7] Beutin L., Krause G., Zimmermann S., Kaulfuss S., Gleier K.: Characterization of Shiga toxinproducing Escherichia coli strains isolated from human patients in Germany over a 3-year period. J. Clin. Microbiol., 2004, 3 (42), 1099-108.
  • [8] Bielaszewska M., Mellmann A., Zhang W., Kock R., Fruth A., Bauwens A., Peters G., Karch H.: Characterisation of the Escherichia coli strain associated with an outbreak of haemolytic uraemic syndrome in Germany, 2011: a microbiological study. Lancet Infect. Dis., 2011, 11, 671-676.
  • [9] Blanco J., Blanco M., Blanco J.E., Mora A., Gonzalez E.A., Bernardez M.I., Alonso M.P., Coira A., Rodriguez A., Rey J., Alonso J.M., Usera M.A.: Verotoxin-producing Escherichia coli in Spain: prevalence, serotypes, and virulence genes of O157:H7 and non-O157 VTEC in ruminants, raw beef products, and humans. Exp. Biol. Med. (Maywood), 2003, 4 (228), 345-351.
  • [10] Bockemuhl J., Aleksic S., Karch H.: Serological and biochemical properties of Shiga-like toxin (verocytotoxin)-producing strains of Escherichia coli, other than O-group 157, from patients in Germany. Zentralbl. Bakteriol., 1992, 2 (276), 189-195.
  • [11] Brett K.N., Ramachandran V., Hornitzky M.A., Bettelheim K.A., Walker M.J., Djordjevic S.P.: Stx1c is the most common Shiga toxin 1 subtype among Shiga toxin-producing Escherichia coli isolates from sheep but not among isolates from cattle. J. Clin. Microbiol., 2003, 3 (41), 926-36.
  • [12] CDC. Outbreak of acute gastroenteritis attributable to Escherichia coli serotype O104:H21 – Helena, Montana, 1994. Morb. Mortal. Wkly. Rep., 1995, 27 (44), 501-503.
  • [13] ECDC/EFSA JOINT TECHNICAL REPORT Shiga toxin/verotoxin -producing Escherichia coli in humans, food and animals in the EU/EEA, with special reference to the German outbreak strain STEC O104. [on line]. ECDC/EFSA. Dostęp w Internecie [01.08.2014]:http://www.ecdc.europa.eu/en/publications/Publications/1106_TER_EColi_joint_EFSA.pdf
  • [14] EFSA (European Food Safety Authority), ECDC (European Centre for Disease Prevention and Control). The European Union Summary Report on Trends and Sources of Zoonoses, Zoonotic Agents and Food-borne Outbreaks in 2010. EFSA J. 2012, 3 (10), 2597, 442 pp. doi:10.2903/j.efsa.2012, 2597.
  • [15] EFSA (European Food Safety Authority): Scientific Opinion of the Panel on Biological Hazards on a request from EFSA on monitoring of verotoxigenic Escherichia coli (VTEC) and identification of human pathogenic VTEC types. EFSA J., 2007, 579, 1-61.
  • [16] EFSA (European Food Safety Authority). Shiga toxin-producing E. coli (STEC) O104:H4 2011 outbreaks in Europe: Taking Stock. EFSA J., 2011, 9 (10), 2390, 22 pp. doi:10.2903/j.efsa.2011,2390.
  • [17] EFSA Panel on Biological Hazards (BIOHAZ); Scientific Opinion on VTEC - seropathotype and scientific criteria regarding pathogenicity assessment. EFSA J., 2013, 4 (11), 3138, 106 pp doi:10.2903/j.efsa.2013, 3138.
  • [18] EFSA Panel on Biological Hazards (BIOHAZ);Scientific Opinion on a review on the European Union Summary reports on trends and sources zoonoses, zoonotic agents and food - borne outbreaks in 2009 and 2010 – specifically for the data on Salmonella, Campylobacter, verotoxigenic Escherichia coli, Listeria monocytogenes and foodborne outbreaks. EFSA J., 2012, 6 (10), 2726, 25pp. doi:10.2903/j.efsa.2012, 2726.
  • [19] EFSA, (European Food Safety Authority), ECDC (European Centre for Disease Prevention and Control). The European Union Summary Report on Trends and Sources of Zoonoses, Zoonotic Agents and Food-borne Outbreaks in 2011. EFSA J., 2013, 4 (11), 3129, 250 pp.doi:10.2903/j.efsa.2013, 3129.
  • [20] Final presentation and evaluation of epidemiological findings in the EHEC O104:H4 outbreak Germany 2011. [on line]. Robert Koch Institute. Dostęp w Internecie [01.08.2014]: http://www.rki.de/EN/Home/EHEC_final_report.pdf;jsessionid=FEF0734176DA136F9DFD05F3F25377A8.2_cid290?__blob=publicationFile
  • [21] Frank C.F.M., Askar M., Bernard M., Fruth A., Gilsdorf A., Hőhle M., Karch H., Krause G., Prager R., Spode A., Stark K., Werber D.: Large and ongoing outbreak of haemolytic uraemic syndrome. Eurosurveillance J., 2011, 16 (21), 1-3.
  • [22] Itoh Y., Nagano I., Kunishima M., Ezaki T.: Laboratory investigation of enteroaggregative Escherichia coli O untypeable:H10 associated with a massive outbreak of gastrointestinal illness. J. Clin. Microbiol., 1997, 35, 2546-2550.
  • [23] Lee J., Bansal T., Jayaraman A., Bentley W.E., Wood T.K.: Enterohemorrhagic Escherichia coli Biofilms Are Inhibited by 7-Hydroxyindole and Stimulated by Isatin. Appl. Environ. Microbiol., 2007, 13 (73), 4100-4109.
  • [24] Łoś J.M., Węgrzyn G.: Enterokrwotoczne szczepy Escherichia coli (EHEC) i bakteriofagi kodujące toksyny Shiga. Post. Mikrobiol., 2011, 3 (50), 175-190.
  • [25] Meichtri L., Miliwebsky E., Gioffre A., Chinen I., Baschkier A., Chillemi G., Guth B.E., Masana M.O., Cataldi A., Rodriguez H.R., Rivas M.: Shiga toxin-producing Escherichia coli in healthy young beef steers from Argentina: prevalence and virulence properties. Int. J. Food Microbiol., 2004, 2 (96), 189-98.
  • [26] Meldunki epidemiologiczne. [on line]. PZH. Dostęp w Internecie [6.08.2014]: http://www.pzh.gov.pl/oldpage/epimeld/index_p.html
  • [27] Mellmann A., Bielaszewska M., Köck R., Friedrich A.W., Fruth A., Middendorf B., Harmsen D., Schmidt M.A., Karch H.: Analysis of collection of hemolytic uremic syndrome-associated enterohemorrhagic Escherichia coli. Emerg. Infect. Dis., 2008, 8 (14), 1287-90.
  • [28] Mikrobiologia techniczna. Mikroorganizmy w biotechnologii, ochronie środowiska i produkcji żywności. Red. Z. Libudzisz, K. Kowal, Z. Żakowska T. II. Wyd. Nauk. PWN, Warszawa 2008.
  • [29] Morabito S., Karch H., Mariani-Kurkdjian P., Schmidt H., Minelli F., Bingen E., Caprioli A.: Enteroaggregative, Shiga toxin-producing Escherichia coli O111:H2 associated with an outbreak of hemolytic-uremic syndrome. J. Clin. Microbiol., 1998, 36, 840-842.
  • [30] Morais T.B., Gomes T.A., Sigulem D.M.: Enteroaggregative Escherichia coli in infant feeding bottles. Lancet, 1997, 349, 1448-1449.
  • [31] Okeke I.N., Nataro J.P.: Enteroaggregative Escherichia coli. Lancet Infect. Dis., 2001, 1, 304-313.
  • [32] Roczne raporty RASFF. [on line]. European Commission Food. Dostęp w Internecie [4.08.2014.]: http://ec.europa.eu/food/safety/rasff/reports_publications/index_en.htm
  • [33] Rozporządzenie Komisji (UE) nr 209/2013 z dnia 11 marca 2013 roku, zmieniające rozporządzenie (WE) nr 2073/2005 w odniesieniu do kryteriów mikrobiologicznych dotyczących kiełków i zasad pobierania próbek z tusz drobiowych i świeżego mięsa drobiowego. Dz. Urz. UE L 68, s. 19. z 12.03.2013.
  • [34] Rozporządzenie Komisji (UE) nr 210/2013 z dnia 11 marca 2013 roku, w sprawie zatwierdzania zakładów produkujących kiełki zgodnie z rozporządzeniem (WE) nr 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady. Dz. Urz. UE L 68, s. 24. z 12.03.2013.
  • [35] Rozporządzenie Komisji (UE) nr 211/2013 z dnia 11 marca 2013 roku, w sprawie wymogów dotyczących świadectw przy przywozie do Unii kiełków i nasion przeznaczonych do produkcji kiełków. Dz. Urz. UE L 68, s. 26. z 12.03.2013.
  • [36] Rozporządzenie Wykonawcze Komisji (UE) nr 208/2013 z dnia 11 marca 2013 roku, w sprawie wymogów dotyczących możliwości śledzenia kiełków i nasion przeznaczonych do produkcji kiełków. Dz. Urz. UE L 68, s. 16. z 12.03.2013.
  • [37] Sánchez S., Martinez R., Garcia A., Vidal D., Blanco J., Blanco M., Blanco J.E., Herrera-Leòn S., Echeita A., Alonso J.M., Rey J.: Detection and characterisation of O157:H7 and non-O157 Shiga toxin-producing Escherichia coli in wild boars. Vet. Microbiol., 2010, 2-4 (143), 420-423.
  • [38] Scientific Report of EFSA: Shiga toxin producing E.coli (STEC) O104:H4 outbrakes in Europe: Taking Stock. EFSA J., 2011, 9 (10), 2390.
  • [39] Ścieżyńska H., Windyga B., Grochowska A., Pawłowska K., Mąka Ł., Karłowski K.: Rozpowszechnienie Escherichia coli O157 w żywności z rynku krajowego. Bromat. Chem. Toksykol., 2009, 3 (XLII), 574-577.
  • [40] Scotland S.M., Rowe B., Smith H.R., Willshaw G.A., Gross R.J.: Vero cytotoxin-producing strains of Escherichia coli from children with haemolytic uraemic syndrome and their detection by specific DNA probes. J .Med. Microbiol., 1998, 4 (25), 237-43.
  • [41] Uber A.P., Trabulsi L.R., Irino K., Beutin L., Ghilardi Å.C.R., Gomes T.A.T., Liberatore A.M.A., de Castro A.F.P., Elias W.P.: Enteroaggregative Escherichia coli from humans and animals differ in major phenotypical traits and virulence genes. FEMS Microbiol. Lett., 2006, 256, 251-257.
  • [42] Vigil K.J., Jiang Z.D., Chen J.J.: Coliform and Escherichia coli contamination of desserts served in public restaurants from Guadalajara, Mexico, and Houston, Texas. Am. J. Trop. Med. Hyg., 2009, 80, 606-608.
  • [43] Wani S.A., Bhat M.A., Samanta I., Ishaq S.M., Ashrafi M.A., Buchh A.S.: Epidemiology of diarrhoea caused by rotavirus and Escherichia coli in lambs in Kashmir valley, India. Small Ruminant Res. 2004, 1-2 (52), 145-53.
  • [44] Wilson A., Evans J., Chart H., Cheasty T., Wheeler J.G., Tompkins D., Smith H.R.: Characterisation of strains of enteroaggregative Escherichia coli isolated during the infectious intestinal disease study in England. Eur. J. Epidemiol., 2001, 17, 1125-1130.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-ad998a41-9bdb-4a65-b327-a4c4f3cec64e
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.