PL
W pracy poszukiwano związku pomiędzy składem granulometrycznym glukozy bezwodnej a jej wybranymi właściwościami użytkowymi: gęstością nasypową i kątem usypu naturalnego. Jako materiał badawczy zastosowano pięć próbek glukozy krystalicznej. Sposób określania składu granulometrycznego próbek glukozy krystalicznej opierał się na wykorzystaniu komputerowej analizy obrazu. Wyznaczane liczbowe rozkłady wielkości kryształów wg średnicy maksymalnej kryształów miały charakter wykładniczy i charakteryzowały zróżnicowanymi wartościami parametru λ. Pomiar gęstości nasypowej przeprowadzono zgodnie z procedurą wg normy PN-EN 12047:1999 oraz DIN 66145. Kąt usypu naturalnego był mierzony przy wykorzystaniu programu analySIS na podstawie obrazów luźno zasypanych próbek glukozy z lejka Halla. Analiza regresji pozwoliła stwierdzić, iż istnieje wyraźna liniowa korelacja pomiędzy parametrem λ a gęstość nasypową badanych próbek glukozy. Pomiędzy kątem usypu naturalnego a parametrem λ nie stwierdzono wyraźnej korelacji. Efektem przeprowadzonych badań jest wykazanie, że na podstawie pomiaru gęstości nasypowej możliwa jest szybka weryfikacja składu granulometrycznego glukozy krystalicznej.
EN
In the work was to find a relationship between the anhydrous glucose and its functional properties, such as bulk density and angle of natural dump. As the research material five samples of crystalline glucose. Computer image analysis was applied to determine the granulometric composition of the crystalline glucose samples. The numerical distribution of crystal particles based on the maximum diameter criterion were exponential in nature and were characterized by diverse values of parameter λ. Measurements of bulk density were conducted in accordance with the procedure defined by Polish Standard PN-EN 12047:1999 and DIN 66145. Natural dump angle was measured using analySIS software by analysing images of loosely poured samples of glucose through the Hall funnel. Regression analysis made it possible to conclude that there is a clear linear correlation between parameter λ and the bulk density of the tested samples of glucose. However, no clear correlation was observed between parameter λ and the angle of natural dump. The results of study have shown that by measuring its bulk density, it is possible to quickly provide the qualitative verification of the granulometric composition of crystalline glucose.