PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2011 | 563 |

Tytuł artykułu

Badania zależności pomiędzy wybranymi własnościami użytkowymi a składem granulometrycznym glukozy krystalicznej

Warianty tytułu

EN
Study of dependences between chosen functional properties of crystalline glucose and its granulometric composition

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
W pracy poszukiwano związku pomiędzy składem granulometrycznym glukozy bezwodnej a jej wybranymi właściwościami użytkowymi: gęstością nasypową i kątem usypu naturalnego. Jako materiał badawczy zastosowano pięć próbek glukozy krystalicznej. Sposób określania składu granulometrycznego próbek glukozy krystalicznej opierał się na wykorzystaniu komputerowej analizy obrazu. Wyznaczane liczbowe rozkłady wielkości kryształów wg średnicy maksymalnej kryształów miały charakter wykładniczy i charakteryzowały zróżnicowanymi wartościami parametru λ. Pomiar gęstości nasypowej przeprowadzono zgodnie z procedurą wg normy PN-EN 12047:1999 oraz DIN 66145. Kąt usypu naturalnego był mierzony przy wykorzystaniu programu analySIS na podstawie obrazów luźno zasypanych próbek glukozy z lejka Halla. Analiza regresji pozwoliła stwierdzić, iż istnieje wyraźna liniowa korelacja pomiędzy parametrem λ a gęstość nasypową badanych próbek glukozy. Pomiędzy kątem usypu naturalnego a parametrem λ nie stwierdzono wyraźnej korelacji. Efektem przeprowadzonych badań jest wykazanie, że na podstawie pomiaru gęstości nasypowej możliwa jest szybka weryfikacja składu granulometrycznego glukozy krystalicznej.
EN
In the work was to find a relationship between the anhydrous glucose and its functional properties, such as bulk density and angle of natural dump. As the research material five samples of crystalline glucose. Computer image analysis was applied to determine the granulometric composition of the crystalline glucose samples. The numerical distribution of crystal particles based on the maximum diameter criterion were exponential in nature and were characterized by diverse values of parameter λ. Measurements of bulk density were conducted in accordance with the procedure defined by Polish Standard PN-EN 12047:1999 and DIN 66145. Natural dump angle was measured using analySIS software by analysing images of loosely poured samples of glucose through the Hall funnel. Regression analysis made it possible to conclude that there is a clear linear correlation between parameter λ and the bulk density of the tested samples of glucose. However, no clear correlation was observed between parameter λ and the angle of natural dump. The results of study have shown that by measuring its bulk density, it is possible to quickly provide the qualitative verification of the granulometric composition of crystalline glucose.

Słowa kluczowe

Wydawca

-

Rocznik

Tom

563

Opis fizyczny

s.11-20,tab.,wykr.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Zakład Techniki Rolno-Spożywczej, Politechnika Białostocka, Białystok
  • Zakład Techniki Rolno-Spożywczej, Politechnika Białostocka, Białystok

Bibliografia

  • Aider M., de Halleux D., Belkacemi K. 2007. Production of granulated sugar from maple syrup with high content of inverted sugar. Journal of Food Engineering 80: 791-797.
  • Bakier. S., Miastkowski K. 2009. Analiza surowca farmaceutycznego - glukozy krystalicznej dla przedsiębiorstwa Teva Kutno. Raport z badań. Fundacja na Rzecz Rozwoju Politechniki Białostockiej: 55 ss.
  • Bakier. S., Miastkowski. K. 2010. Analiza składu granulometrycznego glukozy krystalicznej. Postępy Techniki Przetwórstwa Spożywczego 1: 36-40.
  • Barsky E. Barsky M. 2004. Master curie of separation processes. Physical Separation in Science and Engineering 1(13): 1-13.
  • Bogoczek R. 1992. Technologia chemiczna organiczna. Wydawnictwo Akademii Ekonomicznej we Wrocławiu, Wrocław: 738.
  • Chlebowski J., Nowakowski T. 2008. Analiza stopnia rozdrobnienia ziarna pszenicy. Inżynieria Rolnicza 1(99): 65-70.
  • Domian E. 2005. Sypkość aglomerowanej modelowej żywności w proszku. Acta Agrophisica 6(3): 605-615.
  • Hann D., Strazisar J. 2007. Influence of particle size distribution, moisture content, and particle shape on the flow properties of bulk solids. Instrumentation Science and Technology 35: 571-584.
  • Kamiński S. 2007. Porównanie optyczno-elektronicznych metod pomiaru granulacji. Aparatura Badawcza i Dydaktyczna 12(2-3): 85-93.
  • Knollenberg L.G., Veal. D.L. 2007. Optical particle monitors, counters and spectrometers: performance characterization, comparison and use. Proceedings, Institute of Environmental Sciences: 751-771.
  • Larre-Larrouy M.H., Feller H. 2001. Carbon and monosaccharide distribution in particle-size fractions from a clayey ferrallitic soil. Commun. Soil Sci. Plant Anal. 32(17&18): 2925-2942.
  • Lenart A., Szultz K. 2007. Wpływ aglomeracji na właściwości użytkowe sproszkowanych modelowych odżywek dla dzieci. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość 5(54): 312-320.
  • Malczewski J. 1990. Mechanika materiałów sypkich - operacje jednostkowe. Oficyna Wydawnicza Politechniki Warszawskiej, Warszawa: 157 ss.
  • Steckel H., Bolzen N. 2004. Alternative sugars as potential carriers for dry powder inhalations. International Journal of Pharmaceutics 270: 297-306.

Uwagi

PL

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-ac80f36a-9223-4b86-bf39-83948763d1b4
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.