PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2012 | 11 | 3 |

Tytuł artykułu

Yield as an indicator of progress in production of mushrooms Agaricus bisporus (Lange,Sing)

Treść / Zawartość

Warianty tytułu

PL
Plon jako wskaźnik postępu w produkcji pieczarek Agaricus bisporus (Lange,Sing)

Języki publikacji

EN

Abstrakty

EN
The total yield of mushrooms depends on the amount and quality of the applied substrate. The results given in this study concern the proportions of quality classes of mushrooms in the total yield. This study presents data on yield classes of mushrooms over the four years of the study in terms of months of the year. All the evaluated periods of culture, irrespective of the year and months, varied in terms of the volume and quality of produced explanation yield. The highest increase in yield in the successive cultures was recorded for mushrooms class Exthra. These results show that the direction of development for mushroom production was correct. The advantage of yield-forming property of phase III compost over the yield-forming efficiency of phase II. Its rate of development was not very intensive.
PL
Wysokość ogólna plonu pieczarek zależy od ilości i jakości podłoża. Przedstawione wyniki dotyczą udziału poszczególnych klas jakości pieczarek w plonie ogólnym. Praca prezentuje wyniki masy klas plonu pieczarek w okresie czterech lat badań w zależności od miesięcy. Wszystkie oceniane okresy uprawy, niezależnie od lat badań i miesięcy w roku, były zróżnicowane pod względem wielkości oraz jakości uzyskanego plonu. Największy wzrost plonu w kolejnych dalszych uprawach wykazywały pieczarki klasy Ex. Wyniki dowodzą, że kierunek rozwoju produkcji pieczarek był coraz bardziej efektywny, ale jego stopień postępu mało intensywny, ponieważ w okresie badań plon klasy Ex wzrósł o 132%, ale nadal jest stosunkowo duży udział pieczarek klas gorszej jakości.

Słowa kluczowe

Wydawca

-

Rocznik

Tom

11

Numer

3

Opis fizyczny

p.15-26,fig.,ref.

Twórcy

autor
  • Department of Vegetable Crops, Poznan University of Life Sciences, Dabrowskiego 159, 60-594 Poznan, Poland
autor
autor
autor

Bibliografia

  • Beyer D.M., Wuest P.J., Kremser J.J., 2000. Evaluation of epidemiological factors and mushroom substrate characteristics influencing the occurrence and development of Trichoderma green mold. Science and Cultivation of edible Fungi. Van Griensven (ed.) Balkema, Rotterdam, 633–640.
  • Brandt S., 2002. Analiza danych. Metody statystyczne i obliczenia. PWN. Warszawa. Deming W.E., 2001. Out of Crissis. Mushr. J. 623, 19.
  • Gapiński M., Woźniak W., Murawska J., Ziombra M., 2010. Dependence of the yield mushrooms [Agaricus bisporus (Lange, Sing)] on the applied substrate. Acta Sci. Pol., Hortorum Cultus 9(4), 111–120.
  • Gerrits J.P.G., 1969. Organic constituents and water utilized by the mushroom during spawn run and cropping. Mushr. Sci. 7, 111–126.
  • Grogan H.M., Scurby A., Harvey L., 2000. Moulds in spawn – run compost and their effect on mushroom production. Science and Cultivation of Edible Fungi, Van Griensven (ed.). Balkena, Rotterdam, V. 2, 609–615.
  • Horgos A., Becherescu A., 2008. The study of influence concerning the compost preparation phase and application of Nemasys M product on yield differentiation of product Agaricus bieporus A-15 and A-X strains. Bul. UASVM, Horticulture 65(1), 166–171.
  • INTERIA.PL/PAP. 2011. Polska wielkim producentem pieczarek w UE http://biznes.interia.pl/ /polska-wielkim-producentem-pieczarek-w-eu,16076...2011-03-16.
  • Kala R., 2005. Statystyka dla przyrodników. AR im. A Cieszkowskiego Poznan. Middlebrook S., 2004. Phase III – the future. Mushroom J. 652, 21–25.
  • Noble R., Dobrovin-Pennington A., Kilpatrick M., Lyons G., Sharma H.S.S., 2008. Measuring and improving the rate of spawn-running in compost. Mush. Sci. 207–219.
  • Overstijns A., 1981. Die Massenpasteurisierung oder das Pasteurisieren in der Masse. Der Champignon 236: 9–15.
  • Romanens P., 1999. Substratherstellung: Erfahrungen mit konventionellen Kompostierungsverfahren. Der Champignon 408, 94–98.
  • Royse D.J., 2010. Effects of fragmentation, supplementation and the addition of phase II compost to 2nd break compost on mushroom (Agaricus bisporus) yield. Biores. Technol. 101, 188–192.
  • Royse D.J., Chalupa W., 2009. Effects of spawn, supplement and phase II compost additions and time of re-casing second break compost on mushroom (Agaricus bisporus) and biological efficient. Biores. Technol. 100, 5277–5282.
  • Steineck H., 1982. Champignonkultur. Verlag Eugen Ulmer Stuttgart. Van den Munckhof-Vedder M.A.M., 1996. Mushroom harvesting. Pennsylvania.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-ac50eddb-b919-433c-95f1-532cc7b97d58
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.