PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2011 | 62 | 1 |

Tytuł artykułu

Ocena zmian stężenia selenu w krwi i tkankach samców szczura pod wpływem zmiany składu diety i jej suplementacji wybranymi witaminami z grupy B

Treść / Zawartość

Warianty tytułu

EN
Appreciation of selenium concentration in blood and tissues of male rat as a result of diet ingredients changes and its supplementation with chosen group B vitamins

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
W przeprowadzonym doświadczeniu badano wpływ składu diety i jej suplementacji wybranymi witaminami z grupy B na stężenie selenu w surowicy krwi i tkankach oraz aktywność peroksydazy glutationowej w krwi i wątrobie samców szczura. Zwierzęta, w wieku 5 miesięcy, podzielono na trzy grupy i żywiono ad libitum, granulowanymi mieszankami. Grupę I mieszanką podstawową zawierającą m.in. pełne ziarna zbóż, grupę II mieszanką zmodyfikowaną, w której pełne ziarna zbóż zastąpiono mąką pszenną i częściowo sacharozą i grupę III mieszanką zmodyfikowaną suplementowaną nadmiarowo witaminami B1, B2, B6 i PP. Doświadczenie trwało 6 tygodni, w trakcie których na bieżąco obliczano ilość spożytej paszy, a raz na tydzień kontrolowano masę ciała zwierząt. Po zakończeniu doświadczenia w krwi i w wątrobie oznaczano aktywność GSH-Px metodą spektrofotometryczną natomiast w surowicy krwi, mięśniach i w wątrobie stężenie selenu metodą fluorymetryczną. Stwierdzono, że zmiana składu diety i jej supelmentacja wybranymi witaminami z grupy B, sprzyjała obniżaniu zawartości selenu w badanych tkankach, a spadek ten wynikał nie tylko ze zmniejszonego spożycia badanego pierwiastka, ale też ze zwiększonego jego zużywania, wymuszonego zachodzącymi pod wpływem składu diety i jej suplementacji, przemianami.
EN
The influence of diet ingredients and its supplementation with chosen B group vitamins on concentration of selenium in blood serum and tissues and activity of glutathione peroxidase in blood and liver of male rats was examined in the conducted experiment. The animals, aged 5 months, were divided into three groups and fed ad libitum with granulated mixes. Group I with basic mix containing among other things full grains, Group II with modified mix in which full grains were exchanged for wheat flour and in part with saccharose and Group III with modified mix supplemented in excess with vitamins B1, B2, B6 and PP. The experiment was conducted for six weeks during which the amount of consumed feeding stuff was calculated currently and once a week body mass of the animals was checked. When the experiment was finished the activity of GSH-Px was determined by spectrophotometric method in blood and liver whereas concentration of selenium in blood serum, muscles and in liver by fluorometric method. It was ascertained that the change of diet ingredients and its supplementation with chosen group B vitamins was in favour of lowering the amount of selenium in the examined tissues, and the decrease was not only the result of lower amount of the consumed element, but also of its increased usage, forced by the changes taking place under the influence of diet components and its supplementation.

Słowa kluczowe

Wydawca

-

Rocznik

Tom

62

Numer

1

Opis fizyczny

s.41-46,tab.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Zakład Fizjologii Żywienia Człowieka, Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie, ul.Papieża Pawła VI nr 3, 71-479 Szczecin
autor
autor

Bibliografia

  • 1. Alissa E.M., Bahijri S.M., Ferns G.A.: The controversy surrounding selenium and cardiovascular disease: a review of the evidence. Med. Sci. Monit., 2003, 9, 9-18.
  • 2. Behne D., Alber D., Kyriakopoulos A.: Effects of long- -term selenium yeast supplementation on selenium status. J. Trac. Elem. Med. Bio., 2009, 23, 258-264.
  • 3. Comhair S.A., Erzurun S.C.: The regulation and role of extracellular glutathione peroxidase. Antioxid. Redox. Signal., 2005, 7, 72-79.
  • 4. Deneke S.M.: Thiol-bases antioxidants. Curr.Top. Cell. Regul., 2000, 36, 151-180.
  • 5. Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi w sprawie metodyki postępowania analitycznego w zakresie określania zawartości składników pokarmowych i dodatków paszowych w materiałach paszowych, premiksach, mieszankach paszowych i paszach leczniczych. Dz. U. 2006, Nr 54, poz. 389.
  • 6. Fischer A., Pallauf J., Rimbach G.: Selenium and vitamin E dependent gene expression in rats: Analysis of differentially expressed mRNAs. Methods Enzymol., 2002, 347, 267-276.
  • 7. Friedrich M. Dolot A.: Assessment of effects of diet composition and vitamin B supplementation on free radical-related process in the body. Contents of non-enzymatic components of antioxidation defence and lipid peroxidation products in rat tissues. Pol. J. Food Nutr. Sci., 2009, 3, 255-263.
  • 8. Friedrich M., Sadowska J., Sawicka A.: Wpływ składu diety i jej suplementacji witaminami z grupy B na metabolizm ustroju szczura. W: 60-letni dorobek nauki na Pomorzu Zachodnim wnoszony do Unii Europejskiej. Nauki przyrodnicze. Szczecińskie Towarzystwo Naukowe. AR Szczecin, 2007, 21-37.
  • 9. Grzebuła S., Witkowski P.: The determination of selenium trace levels in biological materials with fluorometric method. Selenium determination in tissues and bodily fluids (in Polish). Pol. Arch. Wet., 1977, 20, 125-138.
  • 10. Jantarska D., Ratkovska B., Kunachowicz H.: Wzbogacanie żywności-wartości deklarowane a rzeczywiste. Przem. Spoż., 2007, 61 (1), 24-27.
  • 11. Jimenez A., Planells E., Aranda P., Sanchez-Vinas M., Llopis J.: Changes in bioavailability and tissue distribution of selenium caused by magnesium deficiency in rats. J. Am. Coll. Nutr., 1997, 16(2), 175-80.
  • 12. Kim S.H., Keen C.L.: Influence of dietary carbohydrate on zinc-deficiency-induced changes in oxidative defense mechanisms and tissue oxidative damage in rats. Biol. Trace Elem. Res., 1999, 70(1), 81-96.
  • 13. Nawarro-Alacrón M., López-Martinez M.C.: Essentiality of selenium in the human body: relationship with different diseases. Sci. Total. Environ., 2000, 249(1-3), 347-371.
  • 14. Olusi S.: Obesity is an independent risk factor plasma lipid peroxidation and depletion of erythrocyte cytoprotetic enzymes in humans. Int. J. Obes., 2002, 26(9), 1159-1164.
  • 15. Payne R.L., Southern L.L.: Changes in glutathione peroxidase and tissue selenium concentrations of broilers after consuming a diet adequate in selenium. Poult. Sci., 2005, 84, 8, 1268-1276.
  • 16. Puglia D.E., Valentine W.N.: Studies on the quantitative and qualitative characterization of erythrocyte glutathione peroxidase. J. Lab. Clin. Med., 1967, 70, 158-169.
  • 17. Rotruck, J.T., Pope, A.L., Ganther, H.E., Swanson, A.B., Hafeman, D.G., Hoekstra, W.G.: Selenium: biochemical role as a component of glutathione peroxidase. Science 1973, 179, 588-590.
  • 18. Roveri A., Orsini F., Flohe L., Miorino M.: PHGPx and spermatogenesis. Biofactors 2001, 12, 213-222.
  • 19. Watkinson J. H.: Fluorometric determination of selenium in biological material with 2,3-diaminonaphtalene. Ann. Chem., 1966, 38, 92-97.
  • 20. Zagrodzki P., Łaszczyk P.: Selen a choroby układu sercowo- naczyniowego - wybrane zagadnienia. Postępy Hig. Med. Dośw., 2006, 60, 624-631.

Uwagi

Rekord w opracowaniu

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-ac26a6f1-d409-4882-bfc9-9dcf2a7d1295
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.