PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2013 | 23 | 2 |

Tytuł artykułu

Charakterystyka wybranej żywności o obniżonej kaloryczności

Warianty tytułu

EN
Characteristic of energy-reduced functional foods

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Zgodnie z Rozporządzeniem (WE) Nr 1924/2006 określenie „o obniżonej zawartości", również kaloryczności, może być sto-sowane w stosunku do produktów, w których obniżenie zawartości danego składnika wyniosło co najmniej 30% w porównaniu z podobnym produktem. W 78 spośród 150 badanych produktów obniżono zawartość tłuszczu i/lub zastosowano jego zamienni-ki, natomiast w 54 produktach obniżono zawartość cukru i/lub zastosowano środki słodzące. Spośród -wszystkich produktów 1/4 posiadała na opakowaniu oświadczenie o obniżonej kaloryczności i faktycznie spełniającego -warunki.
EN
Introduction: In accordance with Regulation EC No 1924/2006 the term „low in" including calories, it can be applied to products in which the decrease of the component was at least 30% compared to a similar product. In 78 pro-ducts fat content was reduced and/or it replacement have been used, while in the 54 products, the energy-reduction was achieved by reducing sugar content and/or sweeteners were used. 'A of all the products held on the package declaration about energy-reduction and actually meet the declaration conditions.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

23

Numer

2

Opis fizyczny

s.68-72,rys.,tab.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Wydział Nauk o Żywności, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego, Warszawa
autor
  • Wydział Nauk o Żywności, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego, Warszawa
  • Wydział Nauk o Żywności, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego, Warszawa
autor
  • Wydział Nauk o Żywności, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego, Warszawa
autor
  • Wydział Nauk o Żywności, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego, Warszawa
autor
  • Wydział Nauk o Żywności, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego, Warszawa

Bibliografia

  • [1] GAWĘCKI J., MOSSOR-PIETRASZEWSKA T. (red.), 2006.Kompendium wiedzy o żywności, żywie-niu i zdrowiu, Warszawa, Państwowe Wydawnictwo Naukowe.
  • [2] GERTIG H., PRZYSŁAWSKI J. 2006. Bromatologia. Zarys nauki o żywności i żywieniu, Warszawa, Państwowe Zakłady Wydawnictw Lekarskich.
  • [3] GLIBOWSKI P. I PIKUS S. 2011. Amorphous and crystal inulin behaviour in a water environment. Car-bohydrate Polymers, 83, 635-639.
  • [4] HAHN N. 1997. Replacing fat with food technology: A brief review on new fat replacement ingredients. Jour-nal of the American Dietetic Association, 97, 1, 15-16.
  • [5] MEYER D., BAYARRI S., TARREGA A., COSTEL E. 2011. Inulin as texture modifier in dairy products. Food Hydrocolloids, 25, 4, 1881-1890.
  • [6] Raport, 2010. Informacja z kontroli jakości i oznako-wania wyrobów czekoladowych i wyrobów w polewie czekoladowej. Urząd Ochrony Konkurencji i Konsu-mentów, Warszawa.
  • [7] Rozporządzenie (WE) Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 178/2002 z dnia 28 stycznia 2002 r. ustana-wiające ogólne zasady i wymagania prawa żywnościo¬wego, powołujące Europejski Urząd ds. Bezpieczeń¬stwa Żywności oraz ustanawiające procedury w zakre¬sie bezpieczeństwa żywności (Dz. Urz. WE L 31).
  • [8] Rozporządzenie (WE) Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1924/2006 z dn. 20 grudnia 2006 r. w spra¬wie oświadczeń żywieniowych i zdrowotnych dotyczą¬cych żywności.
  • [9] Rozporządzenie (WE) Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1333/2008 z dnia 16 grudnia 2008 r. w spra-wie dodatków do żywności.
  • [10] Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
  • [11] ŚWIDERSKI F. (red.), 2003. Żywność wygodna i żyw¬ność funkcjonalna, Warszawa, Wydawnictwo Naukowo- Techniczne.
  • [12] URBAN LE., DALLAL GE., ROBINSON LM., AUSMAN LM, SALTZMAN E., ROBERTS SB. 2010. The accuracy of stated energy contents of re-duced-energy, commercially prepared foods. Journal of the American Dietetic Association, 110(1): 116-23.
  • [13] WIERZEJSKA R. 2012. Informacje żywieniowe na opakowaniach produktów spożywczych - podejście konsumentów. Przemysł Spożywczy, 66, 5, 43-45.
  • [14] www.diabetica.pl:http://diabetica.pl/fruktoza, stan na 18.12.2012 r.
  • [15] www. nutrilife.pl: http ://www. nutrilife.pl/index. php?art=10, stan na 08.01.2013 r.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-ac0cc2e2-526b-40ea-8549-f38229ce1cb6
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.