PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1998 | 454 | 1 |
Tytuł artykułu

Wyznaczanie współczynnika Poissona korzeni marchwi

Treść / Zawartość
Warianty tytułu
Języki publikacji
PL
Abstrakty
PL
W pracy zastosowano metodę Hughesa i Segerlinda do wyznaczania wartości współczynnika Poissona korzeni marchwi. Pomiarów dokonywano w pięciu terminach badań dla trzech poziomów naprężeń uzyskiwanych w teście ściskania.
EN
The objective of this study was to check the Hughes and Segerlind procedure to determine Poisson's ratio for carrot roots and to determine the influence of storage time and parameters of experiment on its value. The procedure requires two uniaxial compression tests. In presented investigations the first cylindrical shaped sample was compressed axially inside a rigid die. The second sample coming from the same root was compressed without restrain. Measurements of Poisson's ratio were carried out for five storage times and for three stress levels. As a result of the experiment the average values of Poisson's ratio were found to range from 0,39 to 0,45.
Słowa kluczowe
Wydawca
-
Rocznik
Tom
454
Numer
1
Opis fizyczny
s.221-227,rys.,tab.,bibliogr.
Twórcy
autor
autor
Bibliografia
  • [1] ANAZODO U.G.N., CHIKWENDU S.C. 1983. Poisson's ratio and elastic modulus of radially compressed biomaterials -I: Small deformation approximation. Transaction of the ASAE 26, 3: 923-929.
  • [2] CHAPPELL T.W., HAMANN D.D. 1968. Poisson's ratio and Young's modulus for apple flesh under compressive loading. Transaction of the ASAE 11, 5: 608-610, 612.
  • [3] CHIKWENDU S.C., ANAZODO U.G.N. 1984. Poisson's ratio and elastic modulus of radially compressed biomaterials - II: Large deformation approximation. Transaction of the ASAE 27, 5: 1563-1572.
  • [4] FINNEY E.E., HALL C.W. 1967. Elastic properties of potatoes. Transaction of the ASAE 10, 1:4-8.
  • [5] GYASI S., FRIDLEY R.B., CHEN P. 1981. Elastic and viscoelastic Poisson 's ratio determination for selected citrus fruits. Transaction of the ASAE 24,3: 747-750.
  • [6] HAMMERLE J. R., MCCLURE W.F. 1971. The determination of Poisson's ratio by compression tests of cylindrical specimens. Journal of Texture Studies 2: 31-49.
  • [7] HUGHES H., SEGERLIND L.J. 1972. A rapid mechanical method for determining Poisson 's ratio in biological materials. ASAE paper No. 72-310, ASAE, St. Joseph, mi 49085.
  • [8] MOHSENIN N.N. 1970. Physical properties of plant and animal materials. Volume I, Structure, physical characteristics and mechanical properties. Gordon and Breach Science Publishers, New York, London, Paris.
  • [9] OBROŚLAK R. 1996. Wyznaczanie współczynnika Poissona dla korzeni marchwi. Praca magisterska, AR Lublin.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.agro-ab0ba75f-5fa1-429d-baf9-e8c630466772
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.