PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1998 | 454 | 1 |

Tytuł artykułu

Wytrzymałość mechaniczna korzeni buraków cukrowych

Treść / Zawartość

Warianty tytułu

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Wyznaczono granicę wytrzymałości biologicznej tkanki korzenia buraka na podstawie wartości naprężeń niszczących i energii pęknięcia. Obserwowano mikroskopem skaningowym rodzaj uszkodzeń tkanki.
EN
The resistance to compression is the feature of tissue which allows the evaluation of the root concerning its resistance to mechanical damage. The limit of biological resistance is determined by breaking stress and energy of fracture assigned by a static compression test. During the investigations these parameters were determined according to the measurement zones. The object of research was the roots PN Mono 1 variety. The lowest resistance to compression has been found in the lower part of the root, where the oldest strips of sieve and wood tissue bundles are predominant. The observation of damaged tissue of sugar beet roots was performed by using scanning microscope. The experiment allowed to determine the character of damage to the root tissue.

Słowa kluczowe

Wydawca

-

Rocznik

Tom

454

Numer

1

Opis fizyczny

s.207-212,rys.,tab.,fot.,bibliogr.

Twórcy

Bibliografia

  • [1] BZOWSKA-BAKALARZ M. 1994. Właściwości mechaniczne korzeni buraków cukrowych. Rozprawa habilitacyjna, Wyd. AR Lublin.
  • [2] BYSZEWSKI W. 1979. Biologia buraka cukrowego. PWN.
  • [3] CHELEMSKI M. Z. i in. 1981. Biochemia w cukrownictwie. WNT.
  • [4] DOBRZYCKI J. 1984. Chemiczne podstawy technologii cukru. WNT.
  • [5] NOWICKI W. i in. 1977. Właściwości mechaniczne buraków cukrowych. Wytrzymałość na ściskanie i jej rozkład. Gazeta Cukrownicza, 1: 8-10.
  • [6] PITT R. F., CHEN H. L. 1983. Time-dependent aspects of the strength and rheology of vegetative tissue. Transaction of ASAE, 26(4): 1275- 1280.
  • [7] VUKOV K. 1977. Physics and chemistry of sugar beet in sugar manufacture. Budapest, Akademiai Kiadó.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-aa95e5fd-76ea-4c06-b11c-17325f633814
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.