PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2019 | 63 | 01-02 |
Tytuł artykułu

Jakość mikrobiologiczna mieszanek sałat w czasie przechowywania chłodniczego

Treść / Zawartość
Warianty tytułu
EN
Microbiological quality of salad blends during cold storage
Języki publikacji
PL
Abstrakty
EN
The aim of the study was to examine the microbiological quality of minimally processed vegetables and its changes during storage. 5 blends of different types of lettuces were washed and ready for consumption. Immediately after the purchase, the total number of microorganisms ranged from 5,6 to 6,8 log cfu/g; yeast and mould number 5,48-6,59 log cfu/g; number of lactic acid bacteria 0,67 to 2,35 log cfu/g; number of Enterobacteriaceae 4,67-5,76 log cfu/g. On the last day of shelf life, the number of microorganisms in most trials increased about 1 log cfu/g. The obtained results suggest the need to pay more attention to maintaining high quality criteria of the raw material and product in the food chain
PL
Celem badań byla ocena jakości mikrobiologicznej warzyw minimalnie przetworzonych i jej zmian w trakcie przechowywania. Oceniono 5 mieszanek sałat różnego gatunku, umytych i gotowych do spożycia. Bezpośrednio po zakupie ogólna liczba drobnoustrojów wyniosła od 5,6 do 6,8 log jtk/g; liczba drożdży i pleśni 5,48-6,59 log jtk/g; liczba bakterii fermentacji mlekowej 0,67 do 2,35 log jtk/g; liczba bakterii z rodzaju Enterobacteriaceae 4,67-5,76 log jtk/g. W ostatnim dniu przydatności do spożycia liczba mikroorganizmów w większości prób zwiększyła się o ok. 1 log jtk/g. Uzyskane wyniki sugerują potrzebę zwrócenia większej uwagi na zachowanie wysokich kryteriów jakościowych surowca i produktu w łańcuchu żywnościowym
Wydawca
-
Rocznik
Tom
63
Numer
Opis fizyczny
s.17-18,tab.,fot.,bibliogr.
Twórcy
  • Zakład Higieny i Zarządzania Jakością Żywności, Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego - SGGW w Warszawie, Warszawa
  • Zakład Higieny i Zarządzania Jakością Żywności, Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego - SGGW w Warszawie, Warszawa
Bibliografia
  • [1] Jarosz Mirosław. 2017. „Piramida Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej”. W: Dietetyka Żywność, Żywienie w Prewencji i Leczeniu, zredagowane przez Mirosław Jarosz, Wyd. I, 104-9. Instytut Żywności i Żywienia.
  • [2] Beuchat Larry R. 2006. „Vectors and conditions for preharvest contamination of fruits and vegetables with pathogens capable of causing enteric diseases”. British Food Journal 108 (1): 38-53.
  • [3] Michino H., K. Araki, S. Minami, S. Takaya, N. Sakai, M. Miyazaki, A. Ono, i H. Yanagawa. 1999. „Massive Outbreak of Escherichia Coli 0157:H7 Infection in Schoolchildren in Sakai City, Japan, Associated with Consumption of White Radish Sprouts". American Journal of Epidemiology 150 (8): 787-96.
  • [4] European Food Safety Authority. 2011. „Scientific Opinion on the risk posed by Shiga toxin-producing Escherichia coli (STEC) and other pathogenic bacteria in seeds and sprouted seeds". EFSA Journal 9 (1): 2424 :101.
  • [5] PN-EN ISO 7218:2008 Mikrobiologia żywności i pasz - Wymagania ogólne i zasady badań mikrobiologicznych.
  • [6] Ragaert P., F. Devlieghere, i J. Debevere. 2007. „Role of microbiological and physiological spoilage mechanisms during storage of minimally processed vegetables”. Postharvest Biology and Technology 44 (3): 185-94.
  • [7] Ragaert P., L. Jacxsens, I. Vandekinderen, L. Baert, i F. Devlieghere. 2010. „Microbiological and Safety Aspects of Fresh-Cut Fruits and Vegetables”. W Advances in Fresh-Cut Fruits and Vegetables Processing, (Red.) Olga Martin-Belloso i Robert Soliva-Fortuny. Boca Raton: CRC Press.
  • [8] Wojcik-Stopczyńska Barbara. 2004. „Mikrobiologiczna jakość sałatek warzywnych o niskim stopniu przetworzenia”. Roczniki Państwowego Zakładu Higieny 55 (2): 139-45.
  • [9] Michalczyk Magdalena, Kamila Nowaczek. 2006. „Jakość mikrobiologiczna warzyw mało przetworzonych oferowanych w sklepach matopolski”. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość 47 (2 Supl.): 231-37.
  • [10] Michalczyk Magdalena, Ryszard Macura. 2009. „Wpływ warunków przechowywania na jakość wybranych, dostępnych w obrocie handlowym, mało przetworzonych produktów warzywnych”. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość 58 (3): 96-107.
  • [11] Ma Liang, Min Zhang, Bhesh Bhandari, i Zhongxue Gao. 2017. „Recent Developments in Novel Shelf Life Extension Technologies of Fresh-Cut Fruits and Vegetables”. Trends in Food Science & Technology 64 : 23-38.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.agro-a9f51053-6429-427f-b554-7457165cd27c
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.