PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1988 | 335 |
Tytuł artykułu

Wyniki tuczu i wartość rzeźna świń rasy wielkiej białej polskiej i złotnickiej pstrej

Treść / Zawartość
Warianty tytułu
RU
Rezul'taty otkorma i ubojnye kachestva svinej porody krupnoj beloj pol'skoj i zlotnickoj pestroj
EN
Fattening results and slaughter value of pigs of the Polish Large White and Spotted Złotnicka breeds
Języki publikacji
PL
Abstrakty
RU
Исследования провели на 80 подсвинках породы крупной белой польской и злотницкой пёстрой. Подсвинков откармливали до массы около 115 кг., после чего забивали и проводили убойную оценку. Результаты опытов, проведенных в довольно плохих зоогигиенических условиях, показали, что откормочники крупной белой польской породы выдерживали эти условия хуже, чем откормочники злотницкой пёстрой породы. Дневные привесы у откормочников крупной белой польской породы были несколько выше, а затраты корма на 1 кг прироста массы тела были меньшие. Однако, послеубойная оценка показала, что свиньи злотницкой пёстрой породы отличаются несколько большим убойным выходом, большей жирностью туш и явно лучшим качеством мяса.
EN
The experiment was carried out on 80 weaners of the Polish Large White and Spotted Złotnicka breeds. Pigs were fatted up to the weight of 115 kg, then slaughtered and their carcasses were evaluated. The investigations carried out in a pig fattening house with relatively bad animal hygienic conditions showed that pigs of the Polish Large White breed endured worse these conditions than pigs of the Spotted Złotnicka breed. Daily gains of pigs of the Polish Large White breed, were insignificantly higher and their feed conversion was better. However the after-slaughter evaluation showed that the pigs of the Spotted Złotnicka breed had insignificantly higher slaughter yield, more fat in the carcasses and distinctly better quality of meat.
Słowa kluczowe
Wydawca
-
Rocznik
Tom
335
Opis fizyczny
s.227-232,tab.,bibliogr.
Twórcy
autor
  • Akademia Rolniczo-Techniczna w Olsztynie, Olsztynie
  • Akademia Rolnicza w Poznaniu, Poznań
Bibliografia
  • 1. Janicki M., Kortz J.: Wodnistość mięsa u mieszańców świń rasy Pietrain i złotnickiej pstrej. Zesz. Probl. Nauk. Rol., 1973, z. 139, s. 185.
  • 2. Jarczyk A.: Efekty produkcyjne krzyżowania użytkowego trzech ras świń. Praca doktorska ART, Olsztyn 1973.
  • 3. Krautforst i wsp.: Próba opracowania metody przyżyciowej oceny mięsa u świń. Rocz. Nauk. Zoot., 1977, t. 4, z. 2.
  • 4. Meller Z.: Przydatność technologiczna mięsa pochodzącego z rasy Pietrain, złotnickiej pstrej oraz ich mieszańców F₁ i F₂. Praca doktorska. WSR, Olsztyn 1970.
  • 5. Przepisy wewnętrzne Centrali Przemysłu Mięsnego, nr 30, Warszawa 1973.
  • 6. Rak B.: Wyniki tuczu i oceny wartości rzeźnej mieszańców świń rasy Pietrain i złotnickiej pstrej. Zesz. Nauk. ART Olsztyn, Zoot., 1973, z. 4.
  • 7. Ruszczyc Z.: Metodyka doświadczeń zootechnicznych. PWRiL, Warszawa 1970.
  • 8. Sprawozdanie z działalności SKURTCh za lata 1951-1954 i 1955, Warszawa 1957.
  • 9. Znaniecki i wsp.: Zarys obrotu, oceny i przetwórstwa surowców. PWRiL, Warszawa 1983.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.agro-a9f46604-3b49-40d1-9393-c976cfb1161b
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.