PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2016 | 31 | 4 |
Tytuł artykułu

Predicting hot carcass weight and instantaneous body weight in young crossbred bulls and steers

Warianty tytułu
PL
Przewidywanie masy tuszy (WBC) buhajków i wolców mieszańców mięsnych oraz masy ciała w momencie wykonywania pomiarów (chwilowej masy ciała)
Języki publikacji
EN
Abstrakty
EN
The aim of this study was to estimate hot carcass weight (HCW) and to determine the accuracyof predicting body weight in young bulls and steers, based on live animal measurements performedat 6 and 12 months of age and before slaughter with the use of Support Vector Machines (SVMs).Among the four analyzed kernel functions, a radial basis function (RBF) in the following form:K(u,v) = exp(-γ·||u–v||2),γ>0, whereγis the kernel’s parameter, provided the best fit. The mostaccurate and the least accurate prediction of the body weights was achieved for live animalmeasurements performed before slaughter and at 6 months of age, respectively. The highest andlowest values of the coefficient of correlation (Pearson’sr) between experimental and model HCWvalues were noted for measurements taken on the day of slaughter and at 12 months of age,respectively. Early (6 months of age) prediction of HCW could contribute to optimizing the lengthof the fattening period in beef cattle, thus helping the animals realize their full production potential
PL
Celem badań było oszacowanie masy tuszy (wbc) i dokładności przewidywania masy ciała buhajków i wolców mieszańców mięsnych, pochodzących z krzyżowania krów rasy polskiej holsztyńsko-fryzyjskiej (PHF) i buhajów ras mięsnych (HH, LM, CH), na podstawie pomiarów przyżyciowych zwierząt wykonanych w 6. i 12. miesiącu życia oraz przed ubojem, z wykorzystaniem metody Support Vector Machines (SVMs). Z czterech analizowanych funkcji jądrowych najlepsze dopasowanie uzyskano dla funkcji RBF (radial basis function) w postaci: K(u,v) = exp(-γ·||u–v||2),γ>0, gdzie:γ, jest parametrem jądra. Najlepszą możliwość przewidywania masy ciała dają przyżyciowe pomiary wykonane przed ubojem, najgorszą w wieku 6 miesięcy. Najwyższe wartości współczynnika korelacji r Pearsona między wbc „eksperymentalną” a wbc „modelową” zaobserwowano dla pomiarów wykonanych w dniu uboju, a najniższe po ukończeniu 12. miesiąca życia. Wczesne (w wiek6 miesięcy) oszacowanie wbc bydła mogłoby pomóc w zaplanowaniu optymalnej długości opasanizgodnie z predyspozycjami produkcyjnymi zwierząt.
Słowa kluczowe
EN
Wydawca
-
Rocznik
Tom
31
Numer
4
Opis fizyczny
p.575-585,fig.,ref.
Twórcy
  • Department of Cattle Breeding and Milk Evaluation, Univeristy of Warmia and Mazury in Olsztyn, Michala Oczapowskiego 5, 10-719 Olsztyn, Poland
autor
  • Department of Cattle Breeding and Milk Evaluation, University of Warmia and Mazury in Olsztyn, Olsztyn, Poland
  • Department of Systems Engineering, University of Warmia and Mazury in Olsztyn, Olsztyn, Poland
  • Department of Cattle Breeding and Milk Evaluation, University of Warmia and Mazury in Olsztyn, Olsztyn, Poland
autor
  • Department of Cattle Breeding and Milk Evaluation, University of Warmia and Mazury in Olsztyn, Olsztyn, Poland
Bibliografia
  • BERGEN R., MILLER S.P., MANDELL I.B., ROBERTSON W.M. 2005.Use of live ultrasound, weight andlinear measurements to predict carcass composition of young beef bulls. Can. J. Anim. Sci., 85(1):23–35.
  • BLANCOROA N.E., HUBA J., POLÁKP., HETÉNYIL., PEŠKOVICˇOVÁD., BAHELKAI. 2003.Comparison of differences in muscle depth and possibilities to predict some parameters of carcass value in bullsby an ultrasonographic method. Czech J. Anim. Sci., 48: 338–343.
  • BRETHOUR J.R. 2000.Using serial ultrasound measures to generate models of marbling and backfatthickness changes in feedlot cattle. J. Anim. Sci., 78(8): 2055–2061.
  • CHANG C.C., LIN C.J. 2011. LIBSV M.A library for support vector machines. ACM Transactions on Intelligent Systems and Technology,2:27:1–27:27.Softwareavailableathttp://www.csie.ntu.edu.tw/~cjlin/libsvm, access: 7.12.2015.
  • CHOROSZY Z., CHOROSZY B., GRODZKI G., STACHYRA M., SZEWCZYK A. 2010.Metoda oceny pokroju bydła mięsnego w Polsce. Rocz. Nauk. Zoot., 37(1): 3–12.
  • CONROY S.B., DRENNAN M.J., KENNY D.A., MCGEE M. 2009.The relationship of live animal muscularand skeletal scores, ultrasound measurements and carcass classification scores with carcass composition and value in steers. Animal, 3(11): 1613–1624.
  • CONROY S.B., DRENNAN M.J., KENNY D.A., MCGEE M. 2010.The relationship of various muscular andskeletal scores and ultrasound measurements in the live animal, carcass classification scores withcarcass composition and value of bulls. Livest. Sci., 127(1): 11–21.
  • CREWS D.H. JR, KEMP R.A. 2001.Genetic parameters for ultrasound and carcass measures of yield and quality among replacement and slaughter beef cattle. J. Anim. Sci., 79(12): 3008–3020.
  • FERNANDES H.J., TEDESCHI L.O., PAULINO M.F., PAIVA L.M. 2010. Determination of carcass and body fatcompositions of grazing crossbred bulls using body measurements. J. Anim. Sci., 88(4): 1442–1453.
  • GREINER S.P., ROUSE G.H., WILSON D.E., CUNDIFF L.V., WHEELER T.L. 2003.Accuracy of predictingweight and percentage of beef carcass retail product using ultrasound and live animal measures.J. Anim. Sci., 81(2): 466–473.
  • LAMBE N.R., ROSS D.W., NAVAJAS E.A., HYSLOP J.J., PRIETO N., CRAIGIE C., BU ̈NGER L., SIMM G., ROEHE R.2010.The prediction of carcass composition and tissue distribution in beef cattle using ultra sound scanning at the start and/or end of the finishing period. Livest. Sci., 131(2–3): 193–202.
  • LAWRENCE T.L.J., FOWLER V.R. 2002.Growth of farm animals. 2nd ed. CABI Publishng, Wallinhford, Oxon, United Kingdom.
  • MAY S.G., MIES W.L., EDWARDS J.W., WILLIAMS F.L., WISE J.W., MORGAN J.B., SAVELL J.W., CROSS H.R.1992. Beef carcass composition of slaughter cattle differing in frame size, muscle score, and external fitness. J. Anim. Sci., 70: 2431–2445.
  • MCKIERNAN B. 2007. Muscle scoring beef cattle. NSW Department of Primary Industries, New SouthWales, Australia, http://www.dpi.nsw.gov.au/–data/assets/pdf–file/0006/ 103938/muscle-scoring-beef-cattle.pdf, access: 7.12.2015.
  • MŁYNEK K., LITWIŃCZUK Z. 1999. Suitability of zoometric measurements and conformation indices forevaluating slaughter value of cattle slaughtered at around 5000 kg body weight. Zesz. Nauk. Prz.Hod., 44: 343–351.
  • NASH S.A., HARRISON S.N., PACKHAM J.H., PANTING R.R., DUCKETT S.K. 2000.Case study. Monitoring changes in carcass quality across time-on-feed using real-time ultrasound to optimize marketingendpoints. The Professional Animal Scientist, 16(3): 202–205.
  • NAVAJAS E.A., GLASBEY C.A., FISHER A.V., ROSS D.W., HYSLOP J.J., RICHARDSON R.I., SIMM G., ROEHE R.2010a.Assessing beef carcass tissue weights using computed tomography spirals of primal cuts.Meat Sci., 84(1): 30–38.
  • NAVAJAS E.A., RICHARDSON R.I., FISHER A.V., HYSLOP J.J., ROSS D.W., PRIETO N., SIMM G., ROEHE R.2010b. Predicting beef carcass composition using tissue weights of a primal cut assessed bycomputed tomography. Animal, 4(11): 1810–1817.
  • NOGALSKI Z., KIJAK Z., POGORZELSKA J. 2000.Wpływ typu budowy na tempo wzrostu i wartość rzeźną buhajków mieszańców mięsnych. Zesz. Nauk. Prz. Hod., 51: 285–294.
  • NOGALSKI Z., POGORZELSKA-PRZYBYŁEK P., WRONSKI M., WIELGOSZ-GROTH Z., PURWIN C., SOBCZUK—SZUL M., MOCHOL M. 2012.The effect of body conformation on meat performance in young bulls.J. Anim. Prod. Adv., 2(4): 182–188.
  • PAPSTEIN H.J., ENDER K., PEPSTEIN I. 1992.Wachstumsuntersuchungen an grossrahmigbreiten Bullendes Schwartzbunten Rindes. Arch. Tierzucht, Dummerstorf, 35: 551–560.
  • POGORZELSKA-PRZYBYŁEK P., NOGALSKI Z., BIAŁOBRZEWSKI I., WIELGOSZ-GROTH Z., SOBCZUK-SZUL 2015.Prediction of the fattening performance of young slaughter cattle based on selected live animal measurements.Acta Sci. Pol. Zootechnica, 14(3) 2015, 67–84.
  • POGORZELSKA-PRZYBYŁEK P., NOGALSKI Z., WIELGOSZ-GROTH Z., WINARSKI R., SOBCZUK-SZUL M.,ŁAPIŃSKA P., PURWIN C. 2014. Prediction of the carcass value of young Holstein-Friesian bulls basedon live body measurements. Ann. Anim. Sci., 14(2), 429–439.
  • REALINI C.E., WILLIAMS R.E., PRINGLE T.D., BERTRAND J.K. 2001.Gluteus medius and rump fat depthsas additional live animal ultrasound measurements for predicting retail product and trimmable fat in beef carcasses.J. Anim. Sci., 79(6): 1378–1385.
  • SAKAMOTO L.S., MERCADANTE M.E.Z., BONILHA S.F.M., BRANCO R.H., BONILHA E.F.M., MAGNANI E. 2014.Prediction of retail beef yield and fat content from live animal and carcass measurements in Nellorecattle. J. Anim. Sci., 92(11): 5230–5238.
  • SMITH M.T., OLTJEN J.W., DOLEZAL H.G., GILL D.R., BEHRENS B.D. 1992.Evaluation of ultrasound forprediction of carcass fat thickness and longissimus muscle area in feedlot steers. J. Anim. Sci.,70(1): 29–37.
  • Statistics Toolbox Matlab R 2014a. 2014. MathWorks, USA.
  • TATUM J.D., SMITH G.C., MURPHEY C.E., CARPENTER Z.L., SCHAKE L.M. 1982.Feeder cattle frame size,muscle thickness, and subsequent beef carcass characteristics. Meat Sci., 6(4): 275–284.
  • TRELA J., CHOROSZY B. 2011. The work of the National Research Institute of Animal Production in beeflivestock production. Wiad. Zoot., XLIX, 4: 11–56.
  • VAPNIK V.N. 1998.Statistical Learning Theory. Wiley-Interscience, New York.
  • WILSON D.E. 1992.Application of ultrasound for genetic improvement. J. Anim. Sci., 70(3): 973–983
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.agro-a97adc63-e91d-4b05-9f27-fb9e3b771f68
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.