PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2018 | 12 | 3 |
Tytuł artykułu

Knowledge on physical activity and nutrition behaviours in patients with increased body weight and cardiovascular diseases

Treść / Zawartość
Warianty tytułu
PL
Wiedza w zakresie aktywności fizycznej i nawyków żywieniowych chorych ze zwiększoną masą ciała i chorobami układu krążenia
Języki publikacji
EN
Abstrakty
EN
Background. Low physical activity and the increasing number of overweight and obese people contribute to the prevalence of cardiovascular diseases in society. Classic risk factors and improper lifestyle increase the risk of their occurrence, progression and mortality in patients. The aim of the study was assessment of physical activity and nutrition behaviours in people with abnormal body weight and cardiovascular diseases. Material and methods. The study involved 152 patients including 70 men and 82 women aged 23-95 years (mean 55.4 ± 14.04 years). The study used the International Physical Activity Questionnaire IPAQ in its seven-day version and an original questionnaire. The data were collected in a database and Statistica v.10 was used for a statistical analysis. Results. The average energy expenditure amounted to 1.422 MET. 50% of the participant demonstrated sufficient physical activity, 36% low, and only 14% high. Only 15% of the respondents did exercises. Despite being overweight and obese, 66% of the respondents did not follow a diet and only 17% of them consumed 5 meals a day. Conclusions. Despite the occurrence of cardiovascular diseases and abnormal body weight, physical activity was low in the study group, and the knowledge in this regard was limited. In addition a significant number of respondents did not exhibit healthy behaviours.
PL
Wprowadzenie. Niewystarczająca aktywność fizyczna oraz stały wzrost liczby osób z nadwagą i otyłością przyczyniają się do występowania w połeczeństwie chorób układu krążenia. Rozpowszechnienie klasycznych czynników ryzyka i nieodpowiedni styl życia zwiększają ryzyko ich występowania, progresji oraz odsetka śmiertelności wśród chorujących. Celem pracy była ocean aktywności fizycznej oraz nawyków żywieniowych chorych ze zwiększoną masą ciała i chorobami układu krążenia. Materiał i metody. Zbadano 152 chorych, w tym: 70 mężczyzn i 82 kobiety w wieku 23-95 lat (średnio: 55.4 ± 14.04). Do badań wykorzystano autorski kwestionariusz ankiety, a do oceny aktywności fizycznej standaryzowany Międzynarodowy Kwestionariusz Aktywności Fizycznej w wersji siedmiodniowej. Analizę statystyczną wykonano przy użyciu programu Statistica v.10.0. Wyniki. Średni wydatek energetyczny badanych chorych wynosił 1.422 MET. Wśród nich, 50% badanych uzyskało wystarczający poziom aktywności fizycznej, 36% niski, a 14% - wysoki. Spośród badanych 15% respondentów uprawiało sport. Pomimo występującej nadwagi lub otyłości, 66% badanych nie stosowała diety, a jedynie 17% spożywało 5 posiłków dziennie Wnioski. Pomimo występowania chorób układu krążenia oraz nieprawidłowej masy ciała aktywność fizyczna w badanej grupie była zbyt mała, a wiedza w tym zakresie – niewystarczająca. Ponadto znaczna grupa badanych osób nie przestrzegała prawidłowych nawyków żywieniowych.
Wydawca
-
Rocznik
Tom
12
Numer
3
Opis fizyczny
p.196-203,fig.,ref.
Twórcy
autor
  • Department of Cardiology, School of Health Science in Katowice, Medical University of Silesia, Katowice, Poland
  • Department of Cardiology, School of Health Science in Katowice, Medical University of Silesia, Ziolowa 45/47, 40-635 Katowice, Poland
autor
  • Department of Cardiology, School of Health Science in Katowice, Medical University of Silesia, Katowice, Poland
autor
  • Department of Anaesthesiology and Intensive Care with Cardiac Monitoring, Independent Public Clinical Hospital, Leszek Giec Upper-Silesian Medical Centre, Silesian Medical University in Katowice, Katowice, Poland
Bibliografia
  • 1. Perk J, De Backer G, Gohlke H, Graham I, Reiner Z, Verschuren WMM, et al. European Guidelines on cardiovascular disease prevention in clinical practice (version 2012). European Heart Journal. 2012; 33(13): 1635-1701. https://doi.org/10.1093/eurheartj/ehs092
  • 2. Santulli G. Epidemiology of cardiovascular disease in the 21st century: updated numbers and updated facts. JCvD 2013; 1(1): 1-2.
  • 3. Martín-Timón I, Sevillano-Collantes C, Segura-Galindo A, del Ca-izo-Gómez FJ. Type 2 diabetes and cardiovascular disease: Have all risk factors the same strength. World J Diabetes. 2014; 5(4): 444-470. https://doi.org/10.4239/wjd.v5.i4.444
  • 4. Miller IM, Ellervik C, Yazdanyar S, Jemec GB. Meta-analysis of psoriasis, cardiovascular disease, and associated risk factors. Journal of the American Academy of Dermatology 2013; 69(6): 1014-1024. https://doi.org/10.1016/j.jaad.2013.06.053
  • 5. Canto John JG, Kiefe CI, Rogers WJ, Peterson ED, Frederick PD, French WJ, et al. Number of coronary heart disease risk factors and mortality in patients with first myocardial infarction. Jama. 2011; 306(9): 2120-2127. https://doi.org/10.1001/jama.2011.1654
  • 6. Daviglus Martha L, Talavera GA, Avilés-Santa ML, Allison M, Cai J, Criqui MH, et al. Prevalence of major cardiovascular risk factors and cardiovascular diseases among Hispanic/Latino individuals of diverse backgrounds in the United States. Jama. 2012; 308(17): 1775-1784. https://doi.org/10.1001/jama.2012.14517
  • 7. Avery CL, Loehr LR, Baggett C, Chang PP, Kucharska-Newton AM, et al. The population burden of heart failure attributable to modifiable risk factors: the ARIC (Atherosclerosis Risk in Communities) study. Journal of the American College of Cardiology. 2012; 60(17): 1640-1646. https://doi.org/10.1016/j.jacc.2012.07.022
  • 8. Buraczynski T, Gotlib J. Ocena wiedzy pacjentów w fazie rekonwalescencji po zabiegu angioplastyki tętnic wieńcowych na temat eliminowania czynników ryzyka choroby wieńcowej jako elementu prozdrowotnego stylu życia. Medycyna Ogólna i Nauki o Zdrowiu. 2014; 20(2): 199-207. https://doi.org/10.5604/20834543.1112238
  • 9. Lavie CJ, McAuley PA, Church TS, Milani RV, Blair SN. Obesity and cardiovascular diseases: implications regarding fitness, fatness, and severity in the obesity paradox. Journal of the American College of Cardiology. 2014; 63(14): 1345-1354. https://doi.org/10.1016/j.jacc.2014.01.022
  • 10. Pattyn N, Cornelissen VA, Eshghi SRT, Vanhees L. The effect of exercise on the cardiovascular risk factors constituting the metabolic syndrome. Sports Medicine 2013, 43(2): 121-133. https://doi.org/10.1007/s40279-012-0003-z
  • 11. Kotseva K, Wood D, Backer GD, Bacquer DD. Use and effects of cardiac rehabilitation in patients with coronary heart disease: results from the EUROASPIRE III survey. European Journal of Preventive Cardiology. 2013; 20(5): 817-826. https://doi.org/10.1177/2047487312449591
  • 12. Krzysztoszek J, Wierzejska E, Zielinska A. Obesity. An analysis of epidemiological and prognostic research. Archives of Medical Science. 2015; 11(1): 24-33. https://doi.org/10.5114/aoms.2013.37343
  • 13. Przybylska D, Kurowska M, Przybylski P. Obesity and overweight in the developmental population. Hygiea Public Health. 2012; 47(1): 28 –35.
  • 14. Ezzati, M, Riboli, E. Behavioral and dietary risk factors for noncommunicable diseases. New England Journal of Medicine. 2013; 369(10): 954-964. https://doi.org/10.1056/NEJMra1203528
  • 15. Puciato D, Rozpara M, Mynarski W, Łoś, A, Królikowska B. Physical activity of adult residents of Katowice and the selected occupational and socio-economic conditions. Med Pr. 2013; 64(5), 649-657.
  • 16. Woźniak A, Wawrzyniak A, Anyżewska A, Krotki M. Ocena aktywności fizycznej i sposobu żywienia osób z chorobami sercowo-naczyniowymi. Probl Hig Epidemiol. 2014; 95(2): 346-351.
  • 17. Platta A, Żyngiel W. Assessment of nutritional behavior of women and men in the prevention of cardiovascular disease. Probl Hig Epidemiol. 2013; 94(3): 614-618.
  • 18. Bronkowska M, Martynowicz H, Żmich H, Szuba A, Biernat J. Selected elements of life style and nutrition knowledge in obese patients with hypertension. Hypertension. 2009; 13(4): 266-274.
  • 19. Schwab U, Lauritzen L, Tholstrup T, Haldorsson T, Riserus U, Uusitupa M, et al. Effect of the amount and type of dietary fat on cardiometabolic risk factors and risk of developing type-2 diabetes, cardiovascular disease, and cancer: a systematic review. Food & Nutrition Research [Internet]. 2014 Jul 10 [cited 2018 Jun 12]. 58. Available from: http://foodandnutritionresearch.net/index.php/fnr/article/view/680. https://doi.org/10.3402/fnr.v58.25145
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.agro-a9548497-f140-47f2-be6b-a24cf5405b86
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.