PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2009 | 46 |

Tytuł artykułu

Results of rearing and technological traits of meat of slaughter chickens depending of their slaughter age

Warianty tytułu

PL
Wyniki odchowu oraz właściwości technologiczne mięsa kurcząt rzeźnych w zależności od wieku ubojowego

Języki publikacji

EN

Abstrakty

EN
Results of rearing and technological traits of meat of slaughter chickens depending of their slaughter age. The aim of the studies was to compare production results and technological properties of the meat of chickens, slaughtered at the age of 35 and 42 days. The experiment was conducted on 320 broiler chickens of Cobb 500, which were kept on the litter, in standard zoohygienic conditions, in accordance with the standards, recommended by Cobb company. It was found that the prolongation of the rearing period affected the deterioration of production results (growth of mortality rate and feed conversion) but dressing percentage of 42 days - old chickens was significantly higher than that one of 35 days old birds. The period of rearing the chickens of Cobb 500, amounting to 35 days is sufficient as to rece­ive the meat with good technological properties.
PL
Wyniki odchowu oraz właściwości technologiczne mięsa kurcząt rzeźnych w zależności od wieku ubojowego. Doświadczenie przeprowadzono na 320 kurczętach Cobb 500 odchowywanych zgodnie z normami utrzymania brojlerów zalecanymi przez firmę COBB. W czasie trwania doświadczenia w 35 i 42 dniu odchowu kontrolowano wyniki produkcyjne oraz wybrano do uboju po 6 kogutów i 6 kur o masie zbliżonej do średniej w stadzie. W pobranych mięśniach piersiowych i udowych oznaczano: pH, wodochłonność i ilość wycieku po obróbce termicznej. Stwierdzono, że wraz z wydłużeniem okresu produkcyjnego następuje pogorszenie wyników produkcyjnych (wzrost śmiertelności i zużycia paszy), wiek wpłynął negatywnie również na wyższą wodochłonnością mięśni kurcząt w 42 dniu odchowu. Czas odchowu kurcząt COBB 500 wynoszący 35 dni jest wystarczający, aby uzyskać mięso o dobrych właściwościach technologicznych.

Słowa kluczowe

Wydawca

-

Rocznik

Tom

46

Opis fizyczny

p.323-328,ref.

Twórcy

  • Faculty of Animal Science, Warsaw University of Life Sciences – SGGW, Ciszewskiego 8, 02-786 Warsaw, Poland
autor
autor
autor

Bibliografia

  • BRZÓSKA F., KORELESKI J., HERBUT E. 2000. Środowisko a jakość produktów pochodzenia zwierzęcego. Roczn. Nauk. Zoot., Supl. 4, 17-61 (in Polish).
  • EDWARDS H.M. 2000. Nutrition and skeletal problems in poultry. Poultry Sci. 79, 1018-1023.
  • GRABOWSKI T., KIJOWSKI J. 2004. Mięso i przetwory drobiowe. WNT, Warszawa, 170-183 (in Polish).
  • LE BIHAN-DUVAL EL, MIGNON-GRASTEAU S., MILLET N., BEAUMONT C. 1998. Genetic analysis of a selection experiment on increased body weight and breast muscle weight as well as on limited abdominal fat weight. Br. Poult. Sci. 39, 346-353.
  • MCMILLAN I. 2000. Selection for improved growth and reduced ascites incidence. Proc. 21th World's Poultry Congress, Montreal.
  • MICHALCZUK M., NIEMIEC J., PIETRZAK D., MROCZEK J. 2004. Wpływ różnych stymulatorów wzrostu na skład chemiczny i właściwości fizykochemiczne mięsa brojlerów. Zeszyty Naukowe PTZ 72 (4), 193, str. 199 (in Polish).
  • PIETRZAK D., MROCZEK J., ANTOLIK A., MICHALCZUK M., NIEMIEC J. 2005. Influence of growth stimulators added to feed on the quality of meat and fat in broiler chickens. Medycyna Wet. 61, 553-557 (in Polish, Summary in English).
  • PIETRZAK D., MROCZEK J., ADAMCZAK L., WOJDA Ł., NIEMIEC J. 2006. The effect of an increased supplement B-group vitamins on the composition and properties of chicken meat and fat. Animal Sci., Supplement (1), 156-157.
  • POLISH STANDARD, PN-ISO 2917. 2001. Meat and meat products. Determination of meat pH (in Polish).
  • REMIGNON H., GARDAHAUT M.F., MARCHE G., RICARD F.H. 1995. Selection for rapid growth increases the number and the size of muscle fibres without changing their typing in chickens. J. Muscle Cell Motil. 16, 95-102.
  • RICARD F.H., MARCHE G, LE BIHAN-DUVAL E. 1994. Essai d'amélioration par sélection de la qualité de carcasse du poulet de chair. INRA, Prod. Anim. 7 (4), 253-261.
  • RISTIC M., STEINER K. 2005. Schlachtkörperwert von Broilern. Fleischwirtschaft 85, 112-114.
  • SPSS 2006. SPSS, 14.0 for Windows user's guide, 2006, by SPSS Ins. USA.
  • SZKUCIK K., PISARSKI R.K. NASTAJ B., PIJARSKA I., MALEC H. 2007. Influence of chicken age at slaughter on carcass characteristics and on the quality of meat. Medycyna Wet. 63, 1353-1356 (in Polish, Summary in English).
  • ŚWIERCZEWSKA E., SIENNICKA A., MICHALCZUK M. 2002. Zmiany cech użytkowych i anatomo-fizjologicznych u drobiu pod wpływem prowadzonej selekcji. Zesz. Nauk. Przeglądu Hodowlanego 66, 63-72 (in Polish).
  • WIERBICKI E., TIEDE M.G., BURRELL R.G. 1962. Die Bestimmung der Fleischquellung als Methode zur Untersuchung der Wasserbin dungskapazität von Muskelprotein mit geringen Safthaltvermögen. Fleischwirtschaft 14, 948-951.

Uwagi

Rekord w opracowaniu

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-a8a845fa-2cea-435b-aee0-2b96fb3d6403
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.