PL
W pracy przeanalizowano zmiany zawartości polifenoli i chlorofili w liściach pietruszki jako efekt procesu suszenia mikrofalowo-konwekcyjnego oraz przechowywania suszu w różnej temperaturze przez okres 3 miesięcy. Zaobserwowano wysoki stopień zatrzymania polifenoli oraz chlorofili po procesie suszenia konwekcyjnego wspomaganego promieniowaniem mikrofalowym, wynoszący odpowiednio 93 oraz 88%. Po trzech miesiącach odnotowano nieistotne statystycznie zmiany zawartości składników biologicznie aktywnych w temperaturze 4 i 25°C. Retencja wyniosła w przypadku polifenoli i chlorofilu b około 100%, a w przypadku chlorofilu a − 95%. Jedynie w najwyższej temperaturze (40°C) degradacja związków fenolowych oraz chlorofilu a i b była istotna statystycznie i wyniosła w ostatnim dniu przechowywania odpowiednio 10, 31 i 13% w stosunku do wartości bezpośrednio po suszeniu.
EN
The study examined changes in the content of polyphenols and chlorophyll in parsley leaves as a result of microwave-convective drying and storing at different temperatures for a period of 3 months. The high retention of polyphenols and chlorophyll after the convective drying process enhanced by microwave radiation, amounting to 93 and 88%, respectively, was observed. After three months, there was a lack of significant changes in the content of biologically active ingredients at 4 and 25°C. Retention of polyphenols and chlorophyll b was approximately 100%, while in the case of chlorophyll a − 95%. Only at the highest temperature (40°C) degradation of phenolic compounds, chlorophyll a and b was significant and at the last day of storage equalled 10, 31 and 13%, respectively, relative to the value directly after drying.