PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
Czasopismo
2015 | 03 |
Tytuł artykułu

Wyniki badań opakowań typu doypack do produktów wrażliwych na zawilgocenie

Warianty tytułu
EN
Results of research of doypack packaging for humidity sensitive products
Języki publikacji
PL
Abstrakty
PL
Uruchomienie produkcji opakowań typu doypack w PPHU EWA Strękowski sp. j. poprzedziły badania serii prototypowej wykonane w COBRO - Instytucie Badawczym Opakowań. Niniejsze opracowanie stanowi prezentację wyników tychże badań. Stwierdzono, iż ze względu na barierowość w stosunku do pary wodnej najkorzystniejsze wyniki dają laminaty zawierające wyłącznie polipropylen, to jest BOPP/CPP. Połączenia w torebkach wykonane w zoptymalizowanych parametrach zgrzewania odznaczają się zadawalająco wysokim poziomem wytrzymałości. Spoiny zgrzewane boczne, w tym również w miejscach połączeń korpusu torebek z zamknięciem strunowym, badane wyjątkowo czułą metodą detekcji wodoru, wykazują odporność na przeciek wodoru. Przeciek zaobserwowano jedynie w miejscach łączenia 4 warstw w dnie torebek. Udział powierzchni styku 4 warstw laminatu (wynoszącej ~1 mm²) w powierzchni torebek rzędu kilkudziesięciu tysięcy mm² w minimalnym stopniu może wpływać na przenikalność pary wodnej badanych opakowań. Podkreślenia wymaga fakt zachowania przez torebki z serii prototypowej ze wszystkich rodzajów laminatów szczelności na wodę.
EN
Start of doypack packaging production in PPHU EWA Strękowski sp.j. was preceded by a series of prototype testing done in COBRO - Packaging Research Institute. This paper is a presentation of the results of these test. As far as the barrier against water vapor is concerned, the best results for laminates containing exclusively polypropylene, this is BOPP/CPP type, were obtained. Strength of heat sealing joints at optimal sealing parameters, proved to be sufficiently high. Tightness of the bags was checked with use of extremely sensitive hydrogen detection method. Heat sealing joints of the sides joints of the bags, including joints of the body of bags with zipper closures, proved to be resistant for leakage of hydrogen. Slight leakage of hydrogen in the places of four layers sealing, in the bottom of the bags was only found. Share of the surface of four layers of laminate, amounting to ~ 1 mm², comparing with the surface of bags in the range of tens thousands of square millimeters, in minimal degree only can influence water vapor transmission rate of the bags. Tightness for water of all the bags of tested prototype series, should be underlined.
Wydawca
-
Czasopismo
Rocznik
Numer
03
Opis fizyczny
s.82-86,rys.,tab.,wykr.,bibliogr.
Twórcy
  • Cobro Badawczy Instytut Opakowań, ul.Konstancińska 11, 02-942 Warszawa
autor
  • Cobro Badawczy Instytut Opakowań, ul.Konstancińska 11, 02-942 Warszawa
  • Cobro Badawczy Instytut Opakowań, ul.Konstancińska 11, 02-942 Warszawa
autor
  • Cobro Badawczy Instytut Opakowań, ul.Konstancińska 11, 02-942 Warszawa
Bibliografia
  • [1] Strękowski В., Godlewska E., Czerniawski В., Uruchomienie produkcji nowoczesnych opakowań typu doypack, „Packaging Spectrum, Blok Naukowy COBRO - Instytutu Badawczego Opakowań", „Opakowanie” nr 1/2015, s. 65.
  • [2] Norma amerykańska ASTM F 1249-05 Standard Test Method for Water Vapor Transmission Rate through Plastic Film and Sheeting using a Modulated Infrared Sensor.
  • [3] Polska Norma PN-EN ISO 527-1:2012 Tworzywa sztuczne - Oznaczanie właściwości mechanicznych przy statycznym rozciąganiu - Zasady ogólne.
  • [4] Polska Norma PN-EN ISO 527-3:1998 Tworzywa sztuczne - Oznaczanie właściwości mechanicznych przy statycznym rozciąganiu - Warunki badań folii i płyt.
  • [5] Polska Norma PN-C-89258-1-1997 Tworzywa sztuczne - Folie opakowaniowe.
  • [6] Frydrych J., Zdanowski В., Kolado W., Pawlicka M., Sulik Т., Opracowanie metody badania szczelności opakowań oraz połączeń i zamknięć w opakowaniach, przy wykorzystaniu aparatu do detekcji wodoru, praca statutowa, temat nr 101/005/1 COBRO, 2013.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.agro-a7c1e1db-be5b-4c7e-9fd1-cf04efeffff0
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.