PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2016 | 15 | 3 |
Tytuł artykułu

Wpływ wybranych hydrolizatów skrobiowych na właściwości reologiczne zaczynów cementowych

Autorzy
Treść / Zawartość
Warianty tytułu
EN
Influence of the selected starch hydrolysates on the rheological properties of cement paste
Języki publikacji
PL
Abstrakty
PL
Celem przeprowadzonych badań była ocena wpływu hydrolizatów skrobiowych na reologiczne właściwości zaczynów cementowych. W badaniach zastosowano cement portlandzki klasy CEM I 42,5N oraz pięć typów dekstryn. Badania przeprowadzono dla dwóch różnych stosunków wodno-cementowych, wynoszących odpowiednio 0,4 oraz 0,5. Za pomocą reometru oznaczono wartości lepkości oraz naprężeń stycznych zaczynów cementowych w zależności od szybkości ścinania. Posłużyły one do wyznaczenia lepkości plastycznej oraz granicy płynięcia zaczynów, które zostały obliczone za pomocą wybranych modeli matematycznych. Wykorzystane pochodne skrobiowe przeanalizowano pod kątem ich przydatności jako modyfikatory parametrów reologicznych. Przeprowadzone badania pozwoliły stwierdzić, że dodatek hydrolizatu skrobiowego powoduje znaczne zmniejszenie granicy płynięcia zaczynów, co z kolei może przyczynić się do upłynnienia mieszanek betonowych oraz redukcji wody zarobowej.
EN
The aim of the study was to evaluate the effect of starch hydrolysates on the rheological properties of the cement paste. The Portland cement CEM I 42.5N and five types of dextrins were investigated. The study was conducted at two different water to cement ratios, i.e. 0.4 and 0.5. Rheometer determined values of the viscosity and shear stress in the cement paste, depending on shear rate, were used to determine the plastic viscosity and yield stress slurries, which were calculated using the selected mathematical models. Evaluated starch derivatives were analyzed for their suitability as modifiers of rheological parameters. The study revealed that the addition of starch hydrolysate results in a significant reduction of yield stress slurries, which in turn can lead to concrete mix liquefaction and mixing water reduction.
Wydawca
-
Rocznik
Tom
15
Numer
3
Opis fizyczny
s.139-147,rys.,tab.,bibliogr.
Twórcy
autor
  • Instytut Budownictwa i Geoinżynierii, Wydział Inżynierii Środowiska i Gospodarki Przestrzennej, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, ul.Piątkowska 94E, 60-637 Poznań
autor
  • Politechnika Poznańska, Poznań
Bibliografia
  • Gołaszewski, J., Panikiewicz, T., Kostrzanowska, A. (2006). Wpływ superplastyfikatorów na właściwości reologiczne mieszanek na spoiwach cementowych w układzie zmiennych czynników technologicznych. Wydawnictwo Politechniki Śląskiej, Gliwice.
  • Materiały informacyjne WPPZ S.A (http://www.wppz.pl/page.php/1/show/377).
  • PN-78/A-74701. Hydrolizaty skrobiowe (krochmalowe). Metody badań.
  • PN-EN 197-1:2012. Cement. Część 1: Skład, wymagania i kryteria zgodności dotyczące cementów powszechnego użytku.
  • Rixom, M.R., Waddicor, J.M. (1981). The role of lignosulfonates as superplasticisers. ACI. SP-68, 359-380.
  • Szaj, P. (2012). Wpływ wybranych dodatków mineralnych na właściwości reologiczne zaczynów cementowych. Prace Naukowe Instytutu Górnictwa Politechniki Wrocławskiej, 134, 285-294.
  • Szwabowski, J. (1999). Reologia mieszanek na spoiwach cementowych. Wydawnictwo Politechniki Śląskiej, Gliwice.
  • Tattersall, G.H., Banfill, P.F.G. (1983). The rheology of Fresh Concrete. Pitman Books Limited, Boston.
  • Terpstra, K.R, Woortman, A.J.J., Hopman, J.C.P. (2010). Yellow dextrins: Evaluating changes in structure and colour during processing. Starch/Stärke, 62, 449-457.
  • Wallevik, O.H., Wallevik, J.E. (2011). Rheology as a tool in concrete science: The use of rheo-graphs and workability boxes. Cement and Concrete Research, 41, 1279-1288.
  • Wilkinson, W.L. (1967). Ciecze nienewtonowskie. WNT, Warszawa.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.agro-a6481a8c-ae4f-4b66-a035-be44743577b2
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.