PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2013 | 23 | 2 |

Tytuł artykułu

Występowanie toksyn grzybów z rodzaju Fusarium w surowcach i produktach spożywczych

Warianty tytułu

EN
The presence of toxins of Fusarium fungi in raw materials and food products

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Grzyby strzępkowe są bardzo rozpowszechnioną w przyrodzie grupą organizmów. Rodzaj Fusarium obejmuje dużą liczbę gatun¬ków grzybów strzępkowych, szkodliwych dla ludzi i zwierząt z powodu wytwarzanych toksyn. Podstawą do identyfikacji toksy- notwórczych gatunków grzybów rodzaju Fusarium są kryteria podobieństwa morfologicznego i filogenetycznego. Kilka gatunków grzybów strzępkowych z rodzaju Fusarium występujących na całym świecie ma zdolność 'wytwarzania toksycz¬nych metabolitów - mikotoksyn w ziarnach zbóż, których spożycie 'wywiera szkodliwy wpływ na zdrowie ludzi i zwierząt. Głów¬ne grupy toksyn wytwarzane przez grzyby z rodzaju Fusarium to: trichoteceny (w tym DON), zearalenon (ZE) i fumonizyny BI i B2. Mogą one powodować uszkodzenia wątroby i nerek, zaburzenia płodności i rozwój nowotworów. Graniczne zawartości mikotoksyn w ziarnie zbóż regulują przepisy UE. W celu spełnienia wymagań prawodawstwa w zakresie bezpieczeństwa żyw-ności do badań mikotoksyn wytwarzanych przez grzyby z rodzaju Fusarium wykorzystuje się metody biologiczne, techniki chro-matograficzne i immunoenzymatyczne. Wykrywalność dla wszystkich głównych grup mikotoksyn grzybów z rodzaju Fusarium, które mogą być określone za pomocą wysokosprawnej chromatografii cieczowej (HPLC) 'wynosi poniżej ^g na kg. Ryzyko zdrowotne związane z konsumpcją produktów zbożowych zanieczyszczonych mikotoksynymi grzybów z rodzaju Fusa¬rium występuje na całym świecie i zależy od stopnia zróżnicowania składu diety. Długotrwałe narażenie na działanie toksyn DON. ZEA i fumonizyn może zwiększać ryzyko chorób przewlektych u ludzi i zwierząt.
EN
Filamentous fungi are common in natural ecosystems. The genus Fusarium comprises a high number of fungal species that can be plant-pathogenic, causing diseases in several agriculturally important crops including cereals, and also can be harmful for humans and animals since many of them are toxigenic. Together with the morphological identification, current criteria for Fusarium species identification are also based on biological and phylogenetic species recognition. Several Fusarium species of filamentous fungi occurring worldwide as causal agents of, are capable of producing micotoxins in infected kernels of cereals, some of which have a notable impact on human and animal health. The main groups of Fusarium toxins commonly found are: trichothecenes (DON), zearalenone (ZEA) and fumonisin B1 and B2. They can cause liver and kidney damage, impaired fertility and the development of cancer. Limit the content of micotoxins in cereal grains is governed by EU. In order to meet the requirements of legislation on food safety testing of mycotoxins produced by fungi of the genus Fusarium used a number of methods including: biological, chromatographic techniques and immunoassays. Detection limits for all major groups mycotoxins of Fusarium species that can be determined with High- performance liquid chromatography (HPLC) are usually in the lower microgramme/kg range. Health risks associated with the consumption of cereal products contaminated with Fusarium micotoxins are worldwide recognized and depend on the extent to which they are consumed in a diversified diet. Prolonged co-exposure to DON, ZEA, and fumonisins increase the risk of various chronic diseases.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

23

Numer

2

Opis fizyczny

s.102-106,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Katedra Żywności Funkcjonalnej, Ekologicznej i Towaroznawstwa, Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego, Warszawa
  • Katedra Żywności Funkcjonalnej, Ekologicznej i Towaroznawstwa, Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego, Warszawa
autor
  • Katedra Żywności Funkcjonalnej, Ekologicznej i Towaroznawstwa, Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego, Warszawa

Bibliografia

  • [1] ARIÑOA, JUAN T, ESTOPAÑAN G, GONZÁLEZ- CABO JF. 2007. Natural occurrence of Fusarium spe¬cies, fumonisin production by toxigenic strains, and concentrations of fumonisins Bl, and B2 in conventio-nal and organic maize grown in Spain. Journal of Food Protection, 70(1): 151-6.
  • [2] BOUTIGNY A.L., RICHARD FORGET F., BAR-REAU C. 2008. Natural mechanisms for cereal resi-stance to the accumulation of Fusarium trichothecenes. European Journal of Plant Pathology, 121, 411-423.
  • [3] CERVERÓ M. C., CASTILLO M. À., MONTES R, HERNÁNDEZ E. 2007. Determination of trichothe-cenes, zearalenone and zearalenols in commercially available corn basedfoods in Spain. Revista Iberoame-ricana Micology, 24, 1, 52-55.
  • [4] CZERWIECKI L. 2005. Mikotoksyny i pleśnie - za-grożenie jakości zdrowotnej ziarna zbóż i ich przetwo-rów oraz pieczywa. Przegląd Zbożowo-Młynarski, 212, 8, 11-13.
  • [5] DALL'ASTA C., MANGIA M., BERTHILLER F., MOLINELLI A. 2009. Difficulties in fumonisin de-termination: the issue of hidden fumonisins. Analytical and Bioanalytical Chemistry, 395, 1335-1345.
  • [6] DE BOEVRE M., DI MAVUNGU J.D., MAENE P., AUDENAERT K. 2012. Development and validation of an LCMSMS method for the simultaneous determi-nation of deoxynivalenol, zearalenone, T-2-toxin and some masked metabolites in different cereals and cere- al-derivedfood. Food Additives and Contaminants, 23, 819-835.
  • [7] DESJARDINS A.E. 2006. Fusarium Mycotoxins. Chemistry, Genetics, and Biology. American Phytopa- thological Society; St. Paul, MN, USA.
  • [8] DOROKHIN D., HAASNOOT W., FRANSSEN M. C. R, ZUILHOF, NIELEN M. W. F. 2011. Imaging surface plasmon resonance for multiplex microassay sensing of mycotoxins. Analytical and Bioanalytical Chemistry, 400, 9, 3005-3011.
  • [9] GERLACH W., NIRENBERG H. 1982. Fusarium; Phytopathogenic fungi; Fungi; Atlases Biologische Bundesanstalt für Land- und Forstwirtschaft.
  • [10] GAJĘCKI M. 2002. Zearalenone-undesirable sub-stances in feed. Polish Journal Veterinary Science, 5, 117-122.
  • [11] GOERTZ, A., ZUEHLKE, S., SPITELLER, M., STEINER, U., DEHNE, H. W., WAALWIJK, C., VRIES I., OERKE E. 2010. Fusarium species and mycotoxin profiles on comercial maize hybrids in Ger-many. European Journal of Plant Pathology, 128, 1, 101-111.
  • [12] GORYACHEVA I.Y., DE SAEGER S. 2011. In: De-termining Mycotoxins and Mycotoxigenic Fungi in Food and Feed. De Saeger S, editor. Cambridge: Wo- odhead Publishing Limited;. 135-167.
  • [13] HUMPF H.U., VOSS K.A. 2004. Effects of food pro-cessing on the chemical structure and toxicity of fumo¬nisin mycotoxins. Molecular Nutrition & Food Rese¬arch, 48, 255-269.
  • [14] JECFA, in:Joint FAO/WHO Expert Committae on Food Additives. Safety Evaluation of Certain Food Ad¬ditives and Contaminants. Geneva. WHO, 281-415, WHO/FAO Food additives Series, 47.
  • [15] JARVIS B.B., MOKHTARIREJALI N., SCHENKEL E.P., BARROS C.S. 1991. Trichothecene mycotoxins from Brazilian Baccharis species. Phytochemistry, 30, 789-797.
  • [16] KARLOVSKY P. 1999. Biological detoxification of fungal toxins and its use in plant breeding, feed and foodproduction. Natural Toxins, 7, 1-23.
  • [17] KOPPEN R, KOCH M., SIEGEL D., MERKEL S. 2010. Determination of mycotoxins in foods: current state of analytical methods and limitations. Applied Microbiology and Biotechnology, 1595-1612.
  • [18] LIDDELL C.M. 2003. Systematics of Fusarium spe-cies and allies associated with Fusarium head bligh. In: Leonard K.J., Bushnell W.R., editors. Fusarium Head Blight of Wheat and Barley. American Phytopa- thological Society; St. Paul, MN, USA, 35-43.
  • [19] MARESCA M., MAHFOUD R, GARMY N., FAN-TINI J. 2002. The mycotoxin deoxynivalenol affects nutrient absorption in human intestinal epithelial cells. Jorurnal Nutrition, 132, 2723-2731.
  • [20] MATTSSON J.L 2007. Mixtures in the real world: the importance of plant self-defense toxicants, mycotoxins, and the human diet. Toxicology and Applied Pharma-cology, 223, 125-132.
  • [21] MOSTROM M.S., RAISBECK M.F. 2007. Tricho-thecenes. In: Gupta R.C., editor. Veterinary Toxicolo¬gy. 1st. Elsevier; New York, NY, USA, 951-976.
  • [22] MURPHY P.A., HENDRICH S., LANDGREN C., BRYANT C.M. 2006. Food mycotoxins: an update. Journal of Food Science, 71, 5, 51-65.
  • [23] NELSON P.E., DIGNANI M.C., ANAISSIE E.J. 1994. Taxonomy, biology, and clinical aspects of Fusa-rium species. Clinical Microbiology Reviews, 11, 479-504.
  • [24] PERAICA M.B. RADIC A.L., PAVLOVIC M. 1999. Toxic effects of mycotoxins in humans. Bullettin. W.H.O. 77, 754-766.
  • [25] PARK J.W., SCOTT P.M., LAU B.P., LEWIS D.A. 2004. Analysis of heat processed corn foods for fumo-nisins and bound fumonisins, Food Additives and Con¬taminants, 21, 1168-1178.
  • [26] PESTKA J.J. 2010. Toxicological mechanisms and potential health effects of deoxynivalenol and nivale- nol. Mycotoxin Research, 3, 323-347.
  • [27] RIEMANN H.P., CLIVER D.O. 2006. Foodborne In-fections and Intoxications. Amsterdam, NL: Elsevier Academic Press.
  • [28] RUPRICH J., OSTRY V. 2008. Immunochemical me-thods in health risk assessment: cross-reactivity of an-tibodies against mycotoxin deoxynivalenol 'with deoxy- nivalenol-3-glucoside. Central European Journal of Pu¬blic Health, 16, 34-37.
  • [29] SHIER W.T. 2000. The fumonisin paradox: a review of research on oral bioavailability of fumonisin Bp a my-cotoxin produced by Fusarium moniliforme. Journal of Toxicology, 19, 161-187.
  • [30] SCHOLLENBERGER M., DROCHNER W., RU- FLE M., SUCHY S., TERRY-JARA H., MÜLLER H.M. 2005. Trichothecene toxins in different groups of conventional and organic of bread of the German mar¬ket. Journal of Food Composition and Analysis, 18,1, 69-78.
  • [31] TRAN S.T., SMITH T.K, GIRGIS G.N. 2011. A su-rvey of free and conjugated deoxynivalenol in the 2008 corn crop in Ontario Canada. Journal of the Science of Food and Agriculture, 92, 37-41.
  • [32] VENDL O., CREWS C., MACDONALD S., KRSKA R 2010. Occurrence of free and conjugated Fusarium mycotoxins in cereal-based food. Food Additives and Contaminants, 27, 1148-1152.
  • [33] VILLAR D., CARSON D.L. 2004. Trichothecene my-cotoxins. In: Pumlee K.H., editor. Clinical Veterinary Toxicology. Mosby; St. Louis, MO, USA, 270-275.
  • [34] WOLLENWEBER H.W., REINKING O.A. 1935. Die Fusarium, Besachreibung ihre, Schadwirkung und Kekampfung. Berlin: Paul Parey.
  • [35] ZHOU B., HE G.Q., SCHWARZ P.B. 2008. Occur-rence of bound deoxynivalenol in Fusarium head bli-ght-infected barley (Hordeum vulgare L.) and malt as determined by solvo-lysis 'with trifluoroacetic acid. Jo¬urnal of Food Protection, 71,1266-1269.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-a6071c80-fbdf-4fd5-b56b-e9c6feef7245
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.