PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników

Czasopismo

2013 | 5 |

Tytuł artykułu

Potrzeba informacji o zawartości w produktach rybnych nie tylko polienowych kwasów z rodziny n-3, ale również kwasów długołańcuchowych

Wydawca

-

Czasopismo

Rocznik

Numer

5

Opis fizyczny

s.19-21,bibliogr.

Twórcy

  • Zakład Towaroznawstwa i Oceny Jakości, Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa, Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie, Szczecin
  • Zakład Towaroznawstwa i Oceny Jakości, Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa, Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie, Szczecin

Bibliografia

  • Berasategi I., Legarra S., de Ciriano M.G.-I., Rehecho S., Calvo M.I., Cavero R.Y., Navaro-Blasco I., Ansorena D., Astiasaran I. 2011 - High in omega-3 fatty acids Bologna-type sausages stabilized with an aqueous-ethanol extract of Melissa officinalis - Meat Sei. 88(4): 705-711.
  • Beare-Rogers J., Dieffenbacher A. Holm J.V. 2001 - Lexicon of lipid nutrition (IUPAC Technical Report) Pure and Applied Chemistry - 73(4): 685. Domiszewski Z., Bienkiewicz G., Plust D. 2011 - Effects of different heat treatments on lipid quality of striped catfish (Pangasius hypophthalmus) -Acta Sei. Pol., Technol. Aliment. 10(3): 359-373.
  • Drozdowski B. 2002 - Lipidy - W: Chemiczne i funkcjonalne składniki żywności. WNT. Warszawa, 167-232.
  • Dybkowska E., Swiderski F., Waszkiewicz-Robak B. 2004 - Oszacowanie spożycia WNKT przez dorosłych mieszkańców Warszawy przy wykorzystaniu metody bieżącego notowania oraz metody historii żywienia wedtug modyfikacji własnej - Annal. Univers. Maria Curie-Skłodowska Lublin, Sec. D. 14(96): 10-14.
  • EFSA Journal 2011 9(4): 2130.
  • ETS w wyroku z dnia 13 grudnia 1991 roku w sprawie GB-Inno-BM, C-18/88.
  • FAO Fisheries and Aquaculture Report: 2011. Joint FAOA/VHO expert consultation on the risks and benefits of fish consumption No. 978 2010.
  • Karłowicz-Bilińska A., Kotarski J., Nowak-Markwitz E., Poręba R., Spaczyński M. 2010 - Rekomendacje Zespołu Ekspertów Polskiego Towarzystwa Ginekologicznego w zakresie stosowania kwasów omega-3 w położnictwie - Ginekol. Pol. 81 (6): 467-469.
  • Kessler H., Wunderlich S. 1999 - Relationship between use of food labels and nutrition knowledge of people with diabetes - Diabetes Educ. 25(4): 549-559.
  • Jankowska B., Zakęś Z., Żmijewski T., Szczeepkowski M. 2008 - Fatty acid composition of wild and cultured northern pike (Esox lucius) - J. Appl. Ichthyology. 24(2): 196-201.
  • Kołakowska A., Domiszewski Z., Bienkiewicz G. 2006. Effects of biological and technological factors on the utility of fish as a source of n-3 PUFA - W: Omega 3 fatty acid research (Red.) Ed. M.C. Teale. Nova Science Publ: 83-107.
  • Kołakowska A., Olley J., Dunstan G. 2002 - Fish lipids - W: Chemical and functional properties of food lipids (Red.) Z.E. Sikorski, A. Kołakowska. Boca Raton, CRC Press, Bocota: 182-195.
  • Krasnowska G., Salejda A.M. 2011 - Ocena wiedzy konsumentów na temat znakowania - Zywn-Nauk. Techno. Ja. 1(74): 173-189.
  • Krzemińska S., Borodzicz-Cedro A., Arendarczyk M. 2011 - Wpływ edukacji na jakość życia i ponowne hospitalizacje u chorych z niewydolnością serca-Piel. Zdr. Publ. 1(1): 57-64.
  • Krygier K. 2009 - Olej rzepakowy - jego wartość żywieniowa i użytkowa - Przem. Spoż. 63(2): 16-19.
  • Krygier K. 2012 - Żywność, zdrowie i pieniądze - Przem. Spoż. 66(1): 24-26.
  • Mahaffey K.R., Sunderland E.M., Chan H.M., Choi A.L., Grandjean P., Marien K., Oken E., Sakamoto M., Schoeny R., Weihe P., Yan C.H., Yasutake A. 2011 - Balancing the benefits of n-3 polyunsaturated fatty acids and the risks of methylmercury exposure from fish consumption - Nutr. Rev. 69(9): 493-508.
  • Pawlowsky R., Hibbeln J., Novotny J., Salem N. 2001 - Physiological compartmental analysis of a-linolenic acid metabolism in adult humans - J. Lipid Res. 42(8): 1257-1265.
  • Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1924/2006.
  • Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 116/2010.
  • Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 440/2011 a.
  • Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1169/2011 b.
  • Rycielska J., Słowiński M. 2011 - Przetwory mięsne wzbogacone w kwasy tłuszczowe omega-3. Przem. Spoż. 65(2): 32-34.
  • Simopoulos A.P. 2008 - The importance of the omega-6/omega-3 fatty acid ratio in cardiovascular disease and other chronic diseases - Exp. Biol. Med. 233(6): 674-88.
  • Stachura A., Pisulewski P., Kopeć A., Leszczyńska T., Bieżanowska-Kopeć R. 2009 - Oszacowanie spożycia tłuszczów ogółem oraz kwasów tłuszczowych przez młodzież wiejską Beskidu Żywieckiego - Zywn-Nauk. Techno. Ja. 5(66): 119-131.
  • Ustawa z dnia 23 sierpnia 2007 r. O przeciwdziałaniu nieuczciwym praktykom rynkowym (DzU 2007 nr 171 poz. 1206).
  • Usydus Z., Szlinder-Richert J., Polak-Juszczak L., Komar K., Adamczyk M., Malesa-Ciecwierz M., Ruczynska W. 2009 - Fish products available in Polish market - Assessment of the nutritive value and human exposure to dioxins and other contaminants - Chemosphere. 74(11): 1420-1428.
  • Warensjö E., Riserus U., Gustaffson I.B., Mohsen R., Cederholm T., Vessby B. 2008 - Effects of saturated and unsaturated fatty acids on estimated desaturase activities during a controlled dietary intervention - Nutr. Metab. Cardiovasc. Dis. 18(10): 683-690.
  • Wyrok Trybunału Konstytucyjnego z dnia 21 kwietnia 2004 r. sygn. akt K 33/03
  • Zakęś Z., Jankowska B., Jarmołowicz S., Żmijewski T., Partyka K., Demska-Zakęś K. 2010 - Effects of different dietary fatty acids profiles on the growth performance and body composition of juvenile tench (Tinca tinca (L.)) - Rev. Fish Biol. Fisheries 20(3): 389-401.
  • Ziemlański S., Budzyńska-Topolowska J. 1991 - Tłuszcze pożywienia i lipidy ustrojowe (Red.) S. Ziemlański i J. Budzyńska-Topolowska. PWN, Warszawa: 15-127.
  • Zientek-Varga J. 2009 - Etykieta musi mówić prawdę - Fresh & cool market. 12(3): 20-21.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-a4f8281f-c312-4184-a63c-2498abd75165
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.