PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2012 | 17 | 3 |

Tytuł artykułu

Factors influencing mineral composition of plum fruits

Treść / Zawartość

Warianty tytułu

PL
Czynniki wpływające na skład mineralny owoców śliw

Języki publikacji

EN

Abstrakty

EN
The study has been based on a three-factor field experiment (two rootstocks – Myrobalan and Stanley seedlings, two cultivars – Èacanska lepotica and Èacanska najbolja, three years – 2006, 2007 and 2008) set up according to the method of randomized blocks with four replications. The aim of this work was to evaluate the mineral composition of plums in Serbia. The results indicated that levels of fruit ash and minerals, except nitrogen, significantly differed between the treatments. The average content of ash in plum fruits reached 4.54%, nitrogen – 0.78%, phosphorus – 0.06%, potassium – 1.45%, calcium – 0.07%, magnesium – 0.16%, iron – 19.37 μg g–1, manganese – 10.21 μg g–1, copper – 3.21 μg g–1, zinc – 19.29 μg g–1 and boron – 22.83 μg g–1 of dry matter. A strong rootstock/cultivar/year interaction was found for most of the minerals. Between ash and manganese or zinc, and between manganese and zinc in plums, significant correlations were observed. On the basis of the analysis of major components, we concluded that Stanley rootstock had better ability to accumulate ash and most of the minerals in fruits of both cultivars than Myrobalan rootstock.
PL
Badania wykonano na podstawie trójczynnikowego doświadczenia polowego (dwa podkłady z sadzonek odmian Myrobalan i Stanley, dwie domiany Čačanska lepotica i Čačanska najbolja oraz trzy lata: 2006, 2007 i 2008), założonego zgodnie z metodą losowych bloków w czterech powtórzeniach. Celem pracy było ocenienie zawartości składników mineralnych w owocach śliw rosnących w Serbii. Wykazano, że zawartość popiołu oraz składników mineralnych w owocach śliw, z wyjątkiem azotu, różniła się istotnie w poszczególnych obiektach doświadczenia. Średnia zawartość popiołu w śliwkach wynosiła 4,54%, azotu — 0,78%, fosforu — 0,06%, potasu — 1,45%, wapnia — 0,07%, magnezu — 0,16%, żelaza — 19,37 µg g-1, manganu — 10,21 µg g-1, miedzi — 3,21 µg g-1, cynku — 19,29 µg g-1, boru — 22,83 µg g-1 suchej masy. W przypadku większości składników mineralnych stwierdzono silną interakcję między podkładem, odmianą i rokiem badań. Zauważono istotne korelacje między popiołem a manganem oraz cynkiem, a także między manganem i cynkiem w śliwkach. Na podstawie analizy głównych komponentów doświadczenia stwierdzono, iż podkład z odmiany Stanley w większym stopniu pozwalał obu odmianom akumulować popiół i większość analizowanych składników mineralnych niż podkład Myrobalan.

Słowa kluczowe

Wydawca

-

Rocznik

Tom

17

Numer

3

Opis fizyczny

p.453-464,fig.,ref.

Twórcy

autor
  • Department of Fruit Growing and Viticulture, Cara Dusana 34, 32000 Cacak, Serbia
autor
  • Fruit Research Institute Cacak, Serbia

Bibliografia

  • Ankerman D., Large R. 1977. Minor elements. In: (Ed.). Soil and plant analysis. Ankerman D. Soil Science Society of America, Inc., Madison, Wisconsin, USA, 34-45.
  • AOAC. 1995. Official Methods of Analysis. In: 16th Ed. Washington DC, 67-75.
  • Auger C., Al-Awwadi N., Bornet A., Rouanet J.M., Gasc F., Cros G., Teissedre P.L. 2004. Catechins and procyanidins in Mediterranean diets. Food Res. Int., 37(3): 233-245.
  • Bernstein L., Brown J. W., Hayward H.E. 1956. The influence of rootstock on growth and salt accumulation in stone-fruit trees and almonds. Proc. Am. Soc. Hort. Sci., 68: 86-95.
  • Bhutani V.P., Joshi V.K. 1995. Plum. In: Salunkhe D.K., Kadam S.S. (Ed.). Fruit science and technology, production, composition, storage and processing. Marcel Dekker, Inc., New York, 203-241.
  • Çalişir S., Hacyseferođullary H., Özcan M., Arslan D. 2005. Some nutritional and technological properties of wild plum (Prunus spp.) fruits in Turkey. J. Food Eng., 66(2): 233-237.
  • Clydesdale F.M., Ho L.T., Lee C.Y., Mondy N.I., Shewfwlt R.L. 1991. The effects of postharvest treatment and chemical interactions on the bioavailibility of ascorbic acid, thiamin, vitamin A, carotenoids and minerals. Crit. Rev. Food Sci. Nutr., 30(6): 599-638.
  • Daza A., Garcia-Galavis P.A., Grande M.J., Santamaria C. 2008. Fruit quality parameters of 'Pioneer' Japanese plums produced on eight different rootstocks. Sci. Hort., 118(3): 206-211.
  • FAO Statistics Division, February 16, 2012. Available from http://faostat.fao.org.
  • George F.M.B. 2006. Vitamins in foods: analysis, bioavailability and stability. CRC Press, United States.
  • Jaroszewska A. 2011. Quality of fruit cherry, peach and plum cultivated under different water and fertilization regimes. J. Elementol., 16(1): 51-58.
  • Katyyar S.K., Sharma K., Kumar N., Bhatia A.K. 1990. Composition of some unconventional Himalayan wild fruits. J. Food Sci. Technol., 27(5): 309-310.
  • Kunachowicz H., Nadolna I., Przygoda B., Iwanow K. 2005. Food composition tables. PZWL, Warsaw. (in Polish)
  • Loreti F., Guerriero, R., Massai R. 1990. A new and promising plum rootstock selection: “Mr.S.2/5”. Acta Hort., 283: 261-266.
  • Miloševi T., Miloševi N. 2011. Growth, fruit size, yield performance and micronutrient status of plum trees (Prunus domestica L.). Plant Soil Environ., 57(12): 559-564.
  • Nergiz C., Yyldyz H. 1997. Research on chemical composition of some varieties of European plums (Prunus domestica) adapted to the Aegean district of Turkey. J. Agr. Food Chem., 45(8): 2820-2823.
  • Protic N., Martinovic L., Milicic B., Stevanovic D., Mojasevic, M. 2003. The status of soil surveys in Serbia and Montenegro. In: Soil resources of Europe. Jones R., Houškova B., Bullock P., Montanarella L. (Ed.). The European Soil Bureau, Luxemburg: Ispra, 297-315.
  • Rato E.A., Agulheiro C.A., Barroso M.J., Riquelme, F. 2008. Soil and rootstock influence on fruit quality of plums (Prunus domestica L.). Sci. Hort., 118(3): 218-222.
  • Stacewicz-Sapuntzakis M., Bowen P.E., Hussain E.A., Damayanti-Wood B.I., Farnsworth N.R. 2001. Chemical composition and potential health effects of prunes: a functional food? Crit. Rev. Food Sci. Nutr., 41(4), 251-286.
  • Thorp T.G., Boyd L.M., Barnet A.M., Lowe R.G., Hofstee B.J., Blattmann P.J., Clearwater M.J. 2007. Effect of inter-specific rootstocks on inorganic nutrient concentrations and fruit quality of Hort16A’ kiwifruit (Actinidia chinensis Planch. var. chinensis). J. Hortic. Sci. Biotech., 82(6): 829-838.
  • Walkowiak-Tomczak D. 2008. Characteristics of plums as a raw material with valuable nutritive and dietary properties — a review. Pol. J. Food Nutr. Sci., 58(4): 401-405.
  • Yagmur C., Taskin M. 2011. Study on changes in mineral content of plum (Prunus domestica) and strawberry (Fragaria x ananassa) during canning. Ind. J. Agr. Sci., 81(8): 723-728.

Uwagi

PL
Rekord w opracowaniu

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-a4787c2d-42fb-4242-8108-053f82161f38
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.