PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2015 | 34 |

Tytuł artykułu

Comparison of processing fruit quality of several grape varieties cultivated in climatic conditions of Poland and Bulgaria

Treść / Zawartość

Warianty tytułu

PL
Porównanie jakości owoców przerobowych kilku odmian winorośli uprawianych w warunkach klimatycznych Polski i Bułgarii

Języki publikacji

EN

Abstrakty

EN
Wine producers have been working on selecting the most suitable grape variety for specific regions and therefore improving wine production technology for numerous years. Climate changes lead to change in grape quality; in the future these changes will have to be considered by the vineyard owners as they will affect cultivation methods, harvest dates and vinification process. The aim of this paper is to compare the quality of several grape varieties cultivated in different climatic conditions. Research material was collected from vineyards situated in the Szczecin Lowlands (Poland) and Plovdiv (Bulgaria). The study focused on three grape varieties: Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc and Pinot Noir. Measured characteristics included contained physical parameters: ruit weight, bunch weight and length and firmness as well as chemical composition: soluble solids, acidity, pH, ascorbic acid and nitrates levels, anthocyanin index. Analysed fruit was also examined in terms of colouration and must colour changes during maceration. Climatic conditions of the crop location had significant influence on the chemical composition of fruits, for example Bulgarian fruit featured higher levels of extract and pH combined with lower acidity. The Cabernet Sauvignon variety, regardless of crop location, had the highest levels of extract and organic acids. The juice obtained from Bulgarian grapes was darker (L*) than the juice from the fruit harvested in Poland. On the other hand, the juice of Polish fruit had more blue pigment (b*). It was also found that a* and b* fruit colour parameters are highly correlated with the anthocyanin index.
PL
Na przestrzeni wielu lat doświadczeń selekcjonowano odpowiednie odmiany dla danych regionów i doskonalono technologię produkcji wina. Postępujące zmiany klimatu niosą ze sobą zmiany jakości winogron, które w przyszłości będą stanowiły duże wyzwanie dla prowadzenia winnicy (sposobu uprawy, terminów zbiorów i winifikacji). Celem pracy było porównanie jakości kilku odmian owoców winorośli uprawianych w odmiennych warunkach klimatycznych. Materiał doświadczalny pochodził z winnic zlokalizowanych na Nizinie Szczecińskiej w Polsce i z Plovdiv w Bułgarii. W doświadczeniu ujęto trzy odmiany winorośli: Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc i Pinot Noir. Ocenie podlegały parametry fizyczne (masa owoców, masa i długość gron, jędrność) i skład chemiczny owoców (ekstrakt, kwasowość, pH, kwas askorbinowy, azotany, indeks antocyjanowy). Analizie poddano również wybarwienie zebranych owoców oraz zmiany barwy moszczu w trakcie maceracji. Warunki klimatyczne stanowiska uprawy miały istotny wpływ na skład chemiczny owoców. Wyższym poziomem ekstraktu i pH oraz niższą kwasowością cechowały się owoce uprawiane w Bułgarii. Niezależnie od miejsca uprawy owoce odmiany Cabernet Sauvignon miały najwyższą zawartość ekstraktu i kwasów organicznych. Sok z winogron zebranych w Bułgarii był ciemniejszy (L*) niż sok z owoców zebranych w Polsce. Natomiast sok z owoców uprawianych w Polsce miał więcej niebieskiego pigmentu (b*). Stwierdzono również, że parametry barwy owoców a* i b* są wysoce skorelowane z indeksem antocyjanowym.

Słowa kluczowe

Twórcy

autor
  • Faculty of Viticulture and Horticulture, Agricultural University in Plovdiv, Mendeleev 12, 4000 Plovdiv, Bulgaria
autor
  • Faculty of Viticulture and Horticulture, Agricultural University in Plovdiv, Mendeleev 12, 4000 Plovdiv, Bulgaria
autor
  • Department of Horticulture, West Pomeranian University of Technology, Juliusza Slowackiego 17, 71-434 Szczecin, Poland
autor
  • Department of Horticulture, West Pomeranian University of Technology, Juliusza Slowackiego 17, 71-434 Szczecin, Poland
  • Department of Horticulture, West Pomeranian University of Technology, Juliusza Slowackiego 17, 71-434 Szczecin, Poland

Bibliografia

  • Bautista-Ortín A.B., Martínez-Cutillas A., Ros-García J.M., López-Roca J.M., Gómez-Plaza E. 2005. Improving colour extraction and stability in red wines: the use of maceration enzymes and enological tannins. Int. J. Food Sci. Tech. 40, 1–12.
  • Bergqvist J., Dokoozlian N., Ebisuda N. 2001. Sunlight exposure and temperature effects on berry growth and composition of Cabernet Sauvignon and Grenache in the Central San Joaquin Valley of California. Am. J. Enol. Vitic. 52, 1–7.
  • Boulton R.B., Singleton V.L., Bisson L.F., Kunkee R.E. 1996. Principles and practices of winemaking. Chapman & Hall, New York, USA.
  • Budić-Leto I., Lovrić T., Gajdoš-Kljusurić J., Pezo I., Vrhovšek U. 2006. Anthocyanin composition of the red wine Babić affected by maceration treatment. Eur. Food Res. Technol. 222, 397–402.
  • Carey V.A., Archer E., Barbeau G., Saayman D. 2008. Viticultural terroirs in Stellenbosch, South Africa. II. The interaction of Cabernet Sauvignon and Sauvignon blanc with environment. J. Int. Sci. Vigne Vin. 42(4), 185–201.
  • Chełpiński p., Gembara J., Ochmian I., Grajkowski J. 2009. Uprawa winorośli w okolicach Szczecina, [Viticulture near Szczecin] III Seminarium Winiarskie. Materiały Seminaryjne. 23.01.2019. Instytut Zarządzania i Inżynierii Rolnej Państwowej Wyższej Szkoły Zawodowej w Sulechowie, Sulechów, 64–65. [in Polish]
  • Goulet E., Morlat R. 2011. The use of surveys among wine growers in vineyards of the middle-Loire Valley (France), in relation to terroir studies. Land Use Policy. 28, 770–782.
  • Gómez-Míguez M., González-Miret M.L., Heredia F.J. 2007. Evolution of colour and anthocyanin composition of Syrah wines elaborated with pre-fermentative cold maceration. J. Food Eng. 79, 271–278.
  • Gómez-Plaza E., Gil-Muñoz R., López-Roca J.M., Martínez-Cutillas A., Fernández-Fernández J.I. 2001. Phenolic compounds and color stability of red wines: Effect of skin maceration time. Am. J. Enol. Vitic. 52(3), 266–270.
  • Jacob R. A., Sotoudeh G. 2002. Vitamin C function and status in chronic disease. Nutr. Cli. Care. 5, 66–74.
  • Lee J., Skinkis P.A. 2013. Oregon ‘Pinot noir’ grape anthocyanin enhancement by early leaf removal. Food Chem. 139, 893–901.
  • Lee J., Steenwerth K.L. 2011. Rootstock and vineyard floor management influence on ‘Cabernet Sauvignon’grape yeast assimilable nitrogen (YAN). Food Chem. 127, 926–933.
  • Lee J., Steenwerth K.L. 2013. ‘Cabernet Sauvignon’ grape anthocyanin increased by soil conservation practices. Sci. Hortic. 159, 128–133.
  • Marquez A., Serratosa M.P., Merida J. 2014. Influence of bottle storage time on colour, phenolic composition and sensory properties of sweet red wines. Food Chem. 146, 507–514.
  • Martínez-Toda F. 2007. Claves de la Viticultura de Calidad: Nuevas Técnicas de Estimación y Control de la Calidad de la Uva en el Vińedo. Mundi-Prensa Libros S.A., Madrid, Espańa.
  • Mira De Orduña R. 2010. Climate change associated effects on grape and wine quality and production. Food Res. Int. 43, 1844–1855.
  • Morlat R., Bodin F. 2006. Characterization of viticultural terroirs using a simple field model based on soil depth. II. Validation of the grape yield and berry quality in the Anjou vineyard (France). Plant Soil. 281, 55–69.
  • Ochmian I., Angelov L., Chełpiński P., Stalev B., Rozwarski R., Dobrowolska A. 2013. The characteristics of fruits morphology, chemical composition and colour changes in must Turing maceration of Tyree grapevine cultivars. J. Hort. Res. Vol. 21(1), 71–78.
  • Ryan J.M., Revilla E. 2003. Anthocyanin composition of Cabernet Sauvignon and Tempranillo grapes at different stages of ripening. J. Agric. Food Chem. 51, 3372–3378.
  • Ryona I., Pan B.S., Intrigliolo D.S., Lakso A.N., Sacks G.L. 2008. Effects of cluster light exposure on 3-isobutyl-2-methoxypyrazine accumulation and degradation patterns in red wine grapes (Vitis vinifera L. Cv. Cabernet Franc). J. Agric. Food Chem. 56, 10838–10846.
  • Snowarski M. 2012. Strefy mrozoodporności [Hardiness zone-new maps]. Szkółkarstwo 6, 11–14. [in Polish]
  • Van Leeuwen C., Seguin G. 2006. The concept of terroir in viticulture. J. Wine Res. 17, 1–10.
  • Xiao-Ling Li, Chun-Rong Wang, Xiao-Yang Li, Yu-Xinyao, Yu-Jin Hao. 2013. Modifications of Kyoho grape berry quality under long-term NaCl treatment. Food Chem. 139, 931–937.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-a44c2cbf-74b2-4296-a86d-76be12e33c04
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.