EN
The single and combined effects of polymorphism in the intron 12 of the bovine calpastatin (CAST) gene on quality traits of meat were examined in seventy-one young bulls of four beef breeds (Charolaise, Limousine, Aberdeen Angus, Hereford) and one dual purpose breed (Simmental). Three single nucleotide polymorphisms (SNP) were considered. The analysed meat traits were pH, fat content, water-holding capacity, thermal drip loss, and results of instrumental and sensory evaluation, all measured in longissimus dorsi (LD) muscle 48 or 72 h post mortem. The genetic variants at the intron 12 of the bovine CAST gene showed a marked effect on beef quality. Analyses of meat revealed differences between animals of different genotypes. Genotypes TC/TA at locus CAST/AluI-BseYI and GG at locus CAST/NdeI showed lower thermal drip loss than two remaining genotypes at each of these loci. Moreover, allele G at the polymorphic NdeI site appeared favourable for the tenderness of beef as evaluated by penetration force. In addition, significant relations were shown between combined CAST genotypes and tenderness, juiciness and flavour of meat.
PL
W przeprowadzonej analizie statystycznej związku polimorfizmu w intronie 12 genu CAST z jakością kulinarną i przydatnością technologiczną mięsa wykazano wpływ poszczególnych mutacji na wartość niektórych spośród 10 mierzonych cech jakości wołowiny buhajków czterech ras mięsnych i jednej ogólnoużytkowej. Polimorfizm RFLP-AluI/BseYI w locus CAST warunkował istotnie mniejszy (P<0.05) wyciek termiczny (DL48), wyższą zdolność utrzymywania wody własnej (WHC48) oraz mniejszą zawartość tłuszczu (%) w mięśniu najdłuższym grzbietu buhajków heterozygotycznych względem analizowanych mutacji. Zależności te obrazują zjawisko wpływu pozytywnej heterozji, a nie wpływu obecności któregoś z alleli. Nie stwierdzono istotnych zależności między polimorfizmem RFLP-AluI/BseYI, a kruchością I walorami sensorycznymi mięsa. Porównując średnie wartości analizowanych cech zwierząt zróżnicowanych genotypem w locus CAST/NdeI, najkorzystniejsze z punktu widzenia jakości mięsa wartości siły penetracji (PF48) i wycieku termicznego (DL48) odnotowano w mięśniu zwierząt o genotypie GG.Przeanalizowano również wpływ genotypu względem wszystkich trzech mutacji łącznie u zwierząt o poszczególnych genotypach kombinowanych, odnotowując zależności o tendencji podobnej, jak w przypadku analiz dla obu miejsc polimorficznych ocenianych oddzielnie. Najkorzystniejszą wartość DL48 stwierdzono w mięśniu buhajków o genotypie TTA/CAA, natomiast zwierzęta o genotypie TTA/TTG wykazywały najniższe parametry siły cięcia (SF48), w porównaniu ze zwierzętami o innych genotypach. Stwierdzono także istotny wpływ polimorfizmu w intronie 12 w locus CAST na parametry oceny sensorycznej mięsa dokonywanej organoleptycznie – zapachu i soczystości. Mięso osobników o genotypie TTA/CAA w zakresie soczystości odznaczało się najmniej korzystną wartością w porównaniu z mięsem zwierząt o genotypieTTA/TTA.