PL
Porównano obiektywną ocenę barwy frytek i czipsów przy użyciu chromametru Minolta Chroma Meter CR-300 w systemie kolorów L*a*b* z subiektywną metodą przy pomocy skali barw czipsów opracowaną przez IBVL w Wageningen oraz standardów barwy frytek USDA. Stwierdzono wysoce istotną korelacją między subiektywną oceną czipsów i frytek (skale barwne) a obiektywnymi parametrami kolorów CIE, takimi jak: L* - współczynnik jasności, a* - współrzędna chromatyczności, h⁰ - kąt odcienia barwy oraz stosunek a*/b*. Nie stwierdzono istotnych zależności ze współrzędną chromatyczności b* oraz nasyceniem barwy C.
EN
This study compared subjective methods such as colour cards of potato chips and french fries with objective methods such as Minolta Chroma Meter CR-300 tristimulus colorimeter. The investigation showed a high correlation between subjective method of colour card chips and french fries with objective Commission Internationale d'Eclairage (CIE) colour parameters: lightness - L*, chromaticity coordinate - a*, hue angle h⁰ - tan⁻¹ b*/a* and a*/b* ratio which were very good parameters affecting colour evaluation. The chromaticity co-ordinate b* value and chroma - C* very poorly related to the colour cards.