PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2002 | 489 |

Tytuł artykułu

Instrumentalna metoda oceny barwy produktów smażonych z ziemniaka

Treść / Zawartość

Warianty tytułu

EN
Optical colour measurement of potato fried products

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Porównano obiektywną ocenę barwy frytek i czipsów przy użyciu chromametru Minolta Chroma Meter CR-300 w systemie kolorów L*a*b* z subiektywną metodą przy pomocy skali barw czipsów opracowaną przez IBVL w Wageningen oraz standardów barwy frytek USDA. Stwierdzono wysoce istotną korelacją mię­dzy subiektywną oceną czipsów i frytek (skale barwne) a obiektywnymi parame­trami kolorów CIE, takimi jak: L* - współczynnik jasności, a* - współrzędna chromatyczności, h⁰ - kąt odcienia barwy oraz stosunek a*/b*. Nie stwierdzono istotnych zależności ze współrzędną chromatyczności b* oraz nasyceniem barwy C.
EN
This study compared subjective methods such as colour cards of potato chips and french fries with objective methods such as Minolta Chroma Meter CR-300 tristimulus colorimeter. The investigation showed a high correlation between subjective method of colour card chips and french fries with objective Commission Internationale d'Eclairage (CIE) colour parameters: lightness - L*, chromaticity coordinate - a*, hue angle h⁰ - tan⁻¹ b*/a* and a*/b* ratio which were very good parameters affecting colour evaluation. The chromaticity co-ordi­nate b* value and chroma - C* very poorly related to the colour cards.

Słowa kluczowe

Wydawca

-

Rocznik

Tom

489

Opis fizyczny

s.383-390,rys.,tab.,bibliogr.

Twórcy

  • Zakład Przechowalnictwa i Przetwórstwa Ziemniaka, Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, Oddział w Jadwisinie, 05-140 Serock
autor
  • Zakład Przechowalnictwa i Przetwórstwa Ziemniaka, Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, Oddział w Jadwisinie, 05-140 Serock

Bibliografia

  • Baugher Т.A., Townsed S.S, Leach D.W., Walter S.E 1995. Relationship between chromaticity measurements and visual ratings of peach cultivars. Fruit Varieties J. 49: 42-46.
  • Crassweller R.M., Braun H.L., Baugher Т.A. Greene G.M., Hollengar Т.A. 1991.
  • Colour evolutions of Delicious strains. Fruit Varieties J. 45: 114-120.
  • Elandt 1964. Statystyka matematyczna w zastosowaniu do doświadczalnictwa rolni­czego. PWN, Warszawa: 360 ss.
  • LisińskaG. 1979. Jakość ziemniaka smażonego. Cz. 1. Obiektywne oceny barwy czip­sów. Zesz. Nauk. AR. we Wroc., Technol. Żyw. I, 124: 13-20.
  • Lisińska G., Pawłowska A. 1986. Jakość ziemniaka smażonego. Cz. 5. Obiektywna metoda oznaczania barwy frytek Zesz. Nauk. AR. We Wroc., Technol. Żyw. IV, 163: 113-119.
  • Litte A.C. 1975. Off on a tangent. J. Food Sci. 40: 410-411.
  • Mc Guire R.G. 1992. Reporting of objective colour measurements. Hortscience 27: 1254-1255.
  • Meinders M., Timmerans Т., Van Euck E 1998. Assessing French fry colour ranges. Potato Business World III/IV: 17-20.
  • Pęksa A., Tajner A. 1994. Porównanie metody wizualnej z metodą objektywną ozna­czania barwy frytek ziemniaczanych. Zesz. Nauk. AR. we Wroc., Technol. Żyw. VII, 244: 131-139.
  • Singha S., Townsed E.C., Baugher T.A. 1991. Relationship between visual rating and chromaticity values in Delicious apple strains. Fruit Varieties J. 45: 33-36.
  • Vickers T.G., Kirman M.A. 1984. A critical comperative assessment of IBVL and PCSFA scales for measuring chip colour. Abstr. of Conference Papers of 9-th Triennal Conference of EAPR. Interlaken Schweiz, 2-9 VII 1984: 57-58.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-a3de2bfe-5c89-4d01-bd54-093ba8344741
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.